Ellenőrzés vagy korlátlan bizalom ?
Párommal eltérő az álláspontunk.. Fiam 6 lányom 8 éves. Mindkettőnek van tévé és számítógép a szobájában.
Titokban elkezdték használni, engedély nélkül, én ezt nem díjaztam, így ha bekapcsolják valamelyik gépet, egy szignalt játszik le a hangfal a nappaliban, illetve ha a fiam a tévét bekapcsolja éjjel akkor hiába halkítja le felhangosodik a tévé így halljuk ha csalnak.
Feleségem szerint bizalom kell és nem normális hogy tudom ellenőrizni.
Számomra meg ez így jobb, a problémát időben észreveszem, és nem 4 hónap füllentgetések után ha kiderül ordibálok a gyerekekkel hogy még én is kimenekülök a házból hogy ne halljam.
Melyik lehet a megoldás ?? Bízni bennük és amikor gond van veszekedni, vagy diszkrét megoldás arra, hogy a szabályokat be kell tartani ?
Hát nem. Az első 1 max 2 animét néztem meg az Animax-on. (Más időzóna, szóval nálunk nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődött az egész). Más nem érdekelt. 4.-es körül voltam, mikor szerdánként éjfél felé volt még 2 plusz Naruto epizód. Néha azt is néztem.
De gondolom ebben az is közrejátszott, hogy a mai napig, ha éjjel elmegyek pisilni egy random időpontban, a szüleimnél tuti megy a tv. Van mikor nézik, van mikor nem, de éjjel 3-kor is simán megy.
6 és 8 éves gyerek szobájába nem kell tévé, és igen, muszáj korlátozni a monitorhasználatot.
Nem drasztikusan, de öcsémnél pl odáig fajult, hogy 10 évesen 6-7 órákat játszott a gép előtt - na, ez azért erős túlzás, mert zsó szerint nem tudtuk kirobbantani.
Aztán külön elosztóra ment a gép, és az volt lekapcsolva - ez van, szóltunk neki, megvolt a napi 4 óra, de titokban még tolta.
Azért 6 és 8 évesen saját számítógép és TV nekem valahogy nem férne bele. Persze, jó dolog a technika, én is szabadelvű vagyok, de én 9-10 évesen adnék minimum TV-t vagy számítógépet (de egy gyengébbet, nem 4 magos processzorral).
Egyébként jó amit csináltok, egy 6-8 éves gyerek még nem tudja hol a határ, és illene időben lefeküdni ha másnap iskola. Igenis még gyerekkorban le kell szabályozni a képernyőidőt, mert ebben a korban egyre nagyobb problémát okoz a játékfüggőség.
Ne haragudj meg, de szerintem az egész hozzáállásotok egy marhaság (igen, mindkettőtöké).
Odaraktok a gyerekeknek olyan dolgokat, amikre 1. ilyen szinten, hogy sajátjuk legyen a saját szobájukban, semmi szükség ebben a korban még, és 2. viszont érthető okokból nagyon vonzó a számukra és 3. maguktól nem értik még meg, hogy miért lehet gond, ha egész nap használják ezeket. Aztán a párodat nem érdekli, hogy mit csinálnak vele, te meg direkt azt lesed, hogy na, mikor csábulnak el. Nagyon gáz hozzáállás!
Miért nem elég az ilyen kicsi gyerekeknél, hogy van 1 vagy 2 TV a házban, a nappaliban és a szülők szobájában, és annál nézi a videókat az egyik gyerek, és ott rajzol? A másik gyerek meg szintén ugyanott tudna egy laptopon matekozni. Így nem is full egyedül csinálnák ezeket, még azt is lehetne, hogy az időbeosztása ezeknek a dolgoknak úgy alakulna, hogy olyankor ti is ott lennétek, és vagy velük foglalkoznátok, pl. együtt néznétek a videót, vagy pl. saját laptopon dolgoznátok.
Aztán ha kicsit nagyobbak lesznek, mondjuk felsősök, akkor már lehet értelme annak, hogy saját eszközük legyen a saját szobájukban. Akkor meg lehet olyat csinálni, hogy néha rájuk nézel csak úgy, pl. lefekvés előtt/után, hogy alszanak-e már, és ha akkor gépeznek, akkor kikapcsoltatod. De ez, hogy pl. akkor lejátszik neked egy szignált, ez elég gáz, a kémkedésre hasonlít. Nem fog emiatt megszeretni a gyereked, csak mondom.
Igazabol, ha a gyerek felkel ejjel pisilni, nem tud vissza aludni mert sotet van, fel stb akkor nem latom ertelmet tiltani, hogy bekapcsoljon halkan egy mese csatornat.
En is tvre alszom el, a beszedhang megnyugtat a fennyel egyutt. Amikor kolis voltam direkt ugy fekudtem le aludni amikor a szobatarsaim meg asztali lampa fenynel beszelgettek.
Ha van kis lampaja/ felkelthet titeket akkor persze ez kivalthatja a tvt.
De ha nem tudtok a felesegeddel megegyezni ebben, akkor marad az, hogy ezeket a keszulekeket kozos helyisegbe helyezitek. A gyerekek mit mondanak, miert akarjak ejjel bekapcsolni a tvt?
Nekem is az meglátásom, hogy nem kell még, pláne a hat évesnek pc, és tv is korlátozottan. A nyolcnak is kissé korai. Minimális tv max. Az idegrendszerre elég rossz hatással van, akármit is csinál rajta
Illetve, olyan nincs, hogy a gyerek pl éjjel bekapcsolja, vagy bármikor is engedély nélkül a tv-t vagy a gépet. Nálunk ezt a gyerek egyszer játszotta volna be..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!