Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A szülő, vagy a gyerek dolga...

A szülő, vagy a gyerek dolga kártérítést igényelni?

Figyelt kérdés

A fiúnk tavaly novemberben a 16-odik szülinapjára kapott egy ps5 játékkonzolt, aminek az egyik távirányítóját eltörte a barátja, mert játék közben feldühödött és a földhöz vágta. Több darabra tört és használhatatlan, az ára pedig 25000 kb.

Mondtam a férjemnek, hogy beszélni kellene a gyerek szüleivel, hogy térítsék meg a kárt, de azt mondta, hogy a gyerek (a mi fiúnk) már elég idős, és intézze el ő a barátjával, ha akar új távirányítót. A gyerek pedig nem akar vele foglalkozni, mert nem akar konfliktust és azt mondja, hogy inkább majd nyári munkából vesz magának másikat.

Nem tudom, hogy vagytok vele, de szerintem 25ezer már nem az az összeg amire csak legyinteni lehet, és szerintem az lenne a korrekt, ha a másik gyerek kifizetné. Csakhogy senki sem akar vele foglalkozni, a párom szerint nem a mi dolgunk, a gyerek pedig szégyenki.

2023. máj. 2. 12:47
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
11%
30. Sajnálhatod is. Nagyon rossz neki, minden nap pityereg, hogy vannak szabályok amiket be kell tartani és nem egy elkényeztetett nyomorék lesz felnőtt korára. 🤭
2023. máj. 2. 18:21
 32/48 anonim ***** válasza:
93%
#29 legalább tapasztalatot szerez. nem kell burokban nevelni, megvédeni a hibázástól, főleg ilyen esetben. 16 éves, nem kisgyerek
2023. máj. 2. 18:27
 33/48 anonim ***** válasza:
94%
#31 pont hogy az lesz, ha helyette te csinálsz mindent, és helyette döntesz
2023. máj. 2. 18:28
 34/48 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Tehát a többség egyetért a párommal, miszerint nem kellene beleszólni és megoldani a gyerek helyett.

De azért így sem jó, mert ő nem tesz ellene, hanem lenyeli, és inkább ingyen dolgozik egy vandál miatt, ráadásul tovább barátkozik azzal a sráccal is. Legalább a tegnapi óta, nem hiszem, hogy fog még ide jönni.

2023. máj. 2. 18:37
 35/48 anonim ***** válasza:
82%
De attól, ha ti teszitek meg helyette, attól ő még nem lesz kevésbé konfliktuskerülő. Csak áthárítaná másra a dolgot.
2023. máj. 2. 19:00
 36/48 anonim ***** válasza:
66%

"ráadásul tovább barátkozik azzal a sráccal is"

Hidd el, ez sokkal nagyobb baj, minthogy 25e Ft-os kára nem térül meg a fiadnak.

Én írtam korábban több hozzászólásban, hogy üljetek le vele beszélgetni erről a "barátságról". Most is csak ezt tudom javasolni.

Persze nem kioktatni kell magas lóról, és nyilván nem szabhatjátok meg, kivel barátkozzon. De jó kérdéseket fel kell neki tenni, amik segítenek neki elgondolkodni ezen a "barátságon".

Pl. hogy milyen ember az, aki ennyire nem tudja/akarja kontrollálni az indulatait? Ha pedig nem sikerült neki ez, miért nem természetes, hogy helytáll az okozott kárért? Milyen barát az, aki neki indulatból kárt okoz és eszébe sem jut megtéríteni? Mit kap ő ettől a havertól, mi a jó neki ebben a kapcsolatban?

2023. máj. 2. 19:14
 37/48 anonim ***** válasza:
3%
33. Mit csinálok helyette te szerencsecsomag? Elolvastad amit írtam, vagy habzik a szád ok nélkül? Leírtam, hogy én nem szólnék a szülőknek, de ha megígérte, hogy megveszi akkor vegye is meg. Hű micsoda hülye szülő vagyok tényleg😂😂 sokkal jobb, hogy te lesz@rod mit csinál a kölyköd, mert hát ő döntése
2023. máj. 2. 20:30
 38/48 anonim ***** válasza:
74%

#34 hát ha egyszer a barátja. honnét tudod, nem kompenzálta valamivel

te semmit nem néztél el a barátaidnak? sosem tettek tönkre semmidet? ha igen, vandálnak nevezted?

2023. máj. 3. 07:13
 39/48 anonim ***** válasza:
77%
#37 itt te vagy ideges, nem én
2023. máj. 3. 07:14
 40/48 anonim ***** válasza:
0%

Nem is értem, hogy lehet ilyen hülye gyereke valakinek. 16 évesen meg van neki engedve, hogy földhöz vágjon egy kontrollert, ami egyrészt nem a sajátja, másrészt nem a saját házában történt. Ha ez az én házamban történt volna meg, minimum istenesen leszidtam volna a gyereket. Nem hogy még utána a szüleinek könyörögni, hogy fizessenek már.

És nem a pénzről van szó, bánja a franc, max ha nem fizet senki, veszünk mi a gyereknek egy másikat. Hihetetlen, belenevelik a libsik a gyerekbe, hogy mindent szabad, aztán ilyenekhez vezet. Jó, hogy nem a TV-hez vágta hozzá, vagy a PS-hez.

2023. máj. 10. 23:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!