Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mit tennél, ha kiderülne...

Mit tennél, ha kiderülne számodra, hogy folyamatosan hazudik a gyereked?

Figyelt kérdés

Mit tennél, ha rájönnél, hogy folyamatosan hazudik a középiskolás gyereked?

Velem mindent meg lehet beszélni, megértő vagyok. A lányommal igazi apaként bánok. Most szembesültem azzal, hogy folyamatosan hazudik nekem. Elengedtem koncertre, szilveszterezni és a barátnőivel különböző programokra. Annyit kértem mindig, hogy tudjam hol és kivel van. Kiderült soha nem ott és azokkal volt, akiket mondott. Szilveszterkor egy barátnőjéhez engedtem el, de nem ott volt. Elmentek az éjszakába egy másik városba. Még telefonon is lejelentkezett. Kiderült folyamatosam piálnak, cigiznek. Sok más dolog van, ez csak egy a sok közül. Igazából mindenben hazudott eddig. Az is szarul esik, hogy a barátainak úgy állít be engem, aminek köze nincs a valósághoz. Mindent megteszek érte, ő meg ezt teszi velem. Úgy érzem, hogy mindent elrontottam szülőként. Nem tudja, hogy tudok mindent. Nem tudom hallgassak vagy szembesítsem a tényekkel. Hol rontottam el? Nem kellett volna engednem, hogy élményekkel gazdagodjon? Középiskolában engedtem csak koncertre, de ott is kértem szülői elérhetőséget meg mindent. Erre nem is volt velük felnőtt, ezt is csak bekamuzta. Tényleg azt gondoltam, ha megbeszéljük és elengedem programokra, akkor nem él ezzel vissza. Soha nem csináltam ezt a szüleimmel és a családban se látott ilyen viselkedést az én oldalamról. Az anyukája ilyen (vele nagyon ritkán találkozik) és az ő családja. Egyedül nevelem, mert a lányom velem akart élni (anyukája nem foglalkozott/foglalkozik vele). Örökölhető ez a viselkedés? A természetét se tőlem örökölte sajnos, de ezt próbáltam türelmesen kezelni. Félek, mert egyre jobban az anyukájat fedezem fel benne. Tudok tenni szerintetek valamit, hogy változzon a lányom?

2023. febr. 10. 00:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
84%

Csak a nyitót olvastam el.

Lehet, hogy le leszek pontozva, de leírom a véleményemet.

Én bekeményítenék.

Megmondanám neki, hogy a bizalmamat eljátszotta. Ha jól olvastam, nem egyszer, nem kétszer vágott át téged, hanem gyakorlatilag mindig. Úgyhogy megmondanám, hogy mostantól nincsenek külön programok. Iskola után hazajön és itthon lesz. Hétvégén itthon lesz vagy velem jön el valahová (gondolom, ahhoz meg pont nem lenne kedve).

Olyan barátnőkkel, akikkel inni meg cigizni jár, semmi értelme tartania a kapcsolatot. Azoktól jót nem tanul.

Aztán, ha nem tetszik neki, gondolkodjon el azon, mi vezetett idáig.

Aztán pár hónap múlva leülnék vele beszélgetni, hogy így utólag végiggondolva, érdemes volt-e annak idején becsapnia engem. Ha azt látom, hogy rájött, hogy hibázott, akkor óvatosan és erős kontroll mellett, de ismét engedném ide-oda. De előre megmondanám neki, hogy a legelső hazugsága után ismét hónapokig nem megy sehová. Ha a nyári szünet idejére esik, akkor se.

2023. febr. 10. 10:21
 12/20 anonim ***** válasza:
88%

#11 vagyok, közben olvastam a 6-os kommentedet.

"Sokszor hozott tanárok vagy a barátnői előtt olyan helyzetben, hogy nekik is hazudott és apaként nem akartam lebuktatni."

Hát egy pont után én vennék egy nagy levegőt és nem foglalkoznék ezzel. Ha nekik hazudott, akkor nem érdekel, viselje előttük ennek a felelősségét. Én nem falaznék neki. Persze előtte minderre figyelmeztetném a lányomat.

Kicsit az az érzésem, eddig nem voltak következményei annak, amiket csinált, ezért egyre jobban elszemtelenedett. Pl. csodálkozom azon a dilemmádon, hogy nem tudod, szembesítsd-e a lányodat azzal, hogy mennyi hazugságáról tudsz. Nekem természetes lenne, hogy amint megtudom, hogy hazudott (persze szavahihető forrásból, vagy egyértelmű tényekből) aznap este elővettem volna, hogy "Kedves lányom, hogyan is volt az a buli múlt szombaton?".

2023. febr. 10. 10:34
 13/20 A kérdező kommentje:
Annyi ilyen beszélgetésünk volt és mindig megígérte, hogy változtatni fog. Most jutottam el arra a pontra, hogy ezt már nem hiszem el. Tényleg nem álltam úgy hozzá, hogy ezt érdemeljem. Választott egy szakmát, amit leszar és csak a barátokkal foglalkozik. Erősen gondolkozom egy új iskolán. Erről mindenképp akarok vele beszélni, hogy mit is szeretne az életével kezdeni. Várom a megfelelő pillanatot, hogy leüljek vele beszélgetni. Tudom, hogy nem fog a hazudozáson változtatni és ezért én is komolyabban veszem már az egészet. Köszönök minden segítő választ! Apaként picit nehezebbnek érzem a lányom nevelését, egy jó anya mellett más lehetett volna.
2023. febr. 10. 10:48
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
"Sokszor hozott tanárok vagy a barátnői előtt olyan helyzetben, hogy nekik is hazudott és apaként nem akartam lebuktatni." Na itt a baj, ebből egy kamasz csak annyit szűr le, hogy mindent megúszhat és csak profibb lesz a hazudozásban. Szerintem engedékeny Vagy, itt inkább az a baj. Nem ezért hazudik, mert túl tiltasz. Azt meg nehogy mondogasd előtte, hogy olyan lesz, mint az anyja.
2023. febr. 10. 11:26
 15/20 anonim ***** válasza:
92%
beszéld meg vele. amit most leírtál mondd el neki is. nyugodtan elmondhatod hogy mekkorát csalódtál benne és mennyire fáj ez neked, hogy ilyen veled. kérdezd meg tőle hogy miért. ígérd meg hogy nem bünteted meg, és kiabálni sem fogsz, és tartsd is be
2023. febr. 10. 11:56
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
most olvasom a kommenteket. lehet érdemes lenne szakember segítségét kérned, mert itt elég komoly a helyzet.
2023. febr. 10. 11:59
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Akár az itteni válaszokat is megmutathatod neki.
2023. febr. 10. 12:01
 18/20 anonim ***** válasza:
22%

Lehet túlontúl ellenőrizgeted, és az zavarja. Ha nem őszinte, akkor hazudòs, ha őszinte, akkor leszidod/megtiltod amit szeretne.

Kìvàncsi vagyok, ő mit mondana, milyen apja van.

2023. febr. 10. 14:24
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ültesd le, és magyarázd el neki, hogy milyen szörnyűségek történhetnek vele, hiszen még nem tud magára vigyázni, pl mi van ha az egyik fiú kényszeríti más társaságokban, mi van ha beadnak neki valamit stb, szilveszterkor az emberek meg van őrülve, én biztosan nem engedném ha lenne gyerekem. Én biztosan elmondanám neki, hiszen te vagy felelős érte ha bármi történik vele. Én is hazudgáltam tiniként, néha de soha nem olyan nagy dolgokat amik miatt veszélyben lettem volna. Én azt tanácsolom, hogy legyél szigorú és tiltsd el őt, az eljàrkálástól. Egy Ideig duzzogni fog, de majd rájön hogy az ő érdekében van.
2023. febr. 10. 22:57
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha lehetséges elkezdenék odafigyelni arra, hogy még többet beszélgessünk. Ráérősen, őszintén, hogy kiderüljön miért fél megmutatni önmagát, miért gondolja hogy egy másik képet kell mutatnia magáról, fél hogy nem lesz elfogadva? Mitől tart? Próbáld meg félretenni a fejedből azt a gondolatot, hogy olyan mint az anyukája természete. Próbáld meg elérni hogy merjen őszinte lenni, és érezze, hogy neked ez fontos. Még fiatal.. talán még nem késő megtanítani erre, és érdemes lenne. A kamaszlányomnak volt egy ilyen szakasza- és többször leültem vele beszélgetni, és most már olyan jó, hogy változott, és megértette miért fontos az őszinteség. Persze nem kell mindenről tudnom, minden részletről nem kell beszámolnia.
2023. febr. 14. 12:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!