12 éves gyerek tényleg nem tud egyedül elkészülni suliba és elmenni?
Az átlag gyerek képes rá. A nem átlagos, valamilyen mentális, vagy testi problémával küzdő lehet hogy nem.
Téged ez konkrétan miért zavar?
Nekem van 12 évesem, szerintem korához képest eléggé önálló, de nem hiszem, hogy képes lenne minden nap rendesen elkészülni, és elmenni a suliba. Nem azért, mert szellemi fogyatékos, hanem mert egy ekkora gyereknek kell még a felügyelet, hogy időben kikeljen az ágyból, ne nyomja ki az ébresztőt, ne üljön le kora reggel gépezni, ami előtt utána ottragad, ilyenek. Nyilván nem kell öltöztetni, meg kísérgetni a suliba, de oda kell rá figyelni.
Kérdező, a te gyereked 12 évesen már olyan önálló, hogy erre képes? Ezért vagy olyan biztos abban, hogy ez csak "mese"?
Nyilván ha muszáj lenne, megtenné. De nem szívesen hagynám minden reggel magára az ennyi időst. Nekik még nem elég fejlett a figyelmük ilyesmire, simán leragad a tévé-telefon elé, vagy visszaalszik véletlenül.
És igen, vannak extrán önállótlan gyerekek is.
Gyereke válogatja. Nagyon sok 12 éves egyedül jár iskolába. Az, hogy valaki "ezért nem tud elmenni dolgozni", nem minden esetben csak mese. Sajnos nálunk is hasonló a helyzet, én sem tudtam még visszamenni dolgozni, mindhárom gyerekünk problémás.
A mi legnagyobb fiunk el tud menni egyedül is suliba, ha jó napja van (autista, generalizált szorongással), ha viszont nincs, akkor a kapun se jut ki egyedül vagy lefagy, ha át kellene menni az úttesten. Ilyen esetben totál kikapcsol, még a nevét sem tudja megmondani...
Nagyon könnyű ám a részletek ismerete nélkül ítélkezni!
Egyébként Kérdező, csak hogy tisztán láss:
Ha a 12 éves gyerek 2 alkalommal kinyomja úgy az ébresztőjét, hogy csak az első órát kési le, már értesíti az iskola a gyermekjóléti szolgálatot. Ha kétszer úgy elalszik, hogy inkább be se megy, a szakszolgálat "intézkedési tervet" készít (10 igazolatlan óra után). Ha kimegy a családsegítő, és anyuka ártatlan arccal előadja, hogy a gyerek azért nem megy iskolába, mert senki nem felügyeli reggel, nem lesz érte megdicsérve.
Itt nem egy felnőttről van szó, hanem egy kiskamaszról, aki nem mindig méri fel a tettei súlyát (pl. annak, hogy kinyomja az ébresztőt). Nincs az a munkahely, ami megérné, hogy az ember családsegítőt meg védelembe vételi eljárást kockáztasson.
Gyereke válogatja. A lányom bár képes lenne rá, tuti nem akarná, hogy egyedül kelljen összekészülnie és elindulnia.
Most megy hatodik osztályba, arról nem tudom meggyőzni egyelőre, hogy buszozhat egyedül. 2 megálló innen az iskola, plusz egy kis séta. De már mondta, hogy ő ugyan nem. Pedig valamit ki kell találni, hogy legalább hazafelé jöjjön busszal.
Egyébként a barátnőjével sokszor sétálnak ketten, elmennek boltba, játszóra, ide-oda. De egyedül nem is merne elindulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!