11 kiskamaszok versenyeznek az iskolában, hogy kinek milyen
és mennyire drága ruhája és cipőja van. Hogyan lehetne
ebben szót érteni a gyerekkel? folyt..
Hát nálunk ilyen abszolult nincsen. Szintén 4. osztályos a fiam. Normális tanárokkal, normális suliba ez nem fordul elő.
2022. ápr. 10. 15:24
Szerintem normális körülmények között szépen el lehet neki mondani, hogy a rávarrott cetli miatt nem érdemes 5x annyit kifizetni egy ruhadarabért, amit pár hónapon belül úgyis kinő a gyerek...
2022. ápr. 10. 15:39
Nálunk nem igazán volt ilyen, pedig nagyon vegyes volt az osztály összetétele.
2-es, azért ez a rávart cetli dolog nem teljesen igaz, sok esetben a ruha minőségét fizeted meg, nem a cetlit. Egy kínai pár hónap alatt tönkremehet, míg egy minőségi ruhát évekig lehet hordani. A nővérem mindig jó minőségű ruhákat vett, amit aztán a lányom is hordott, majd én is adtam tovább. Én inkább vettem használt, de márkás ruhát, mint gagyi fast fashiont.
2022. ápr. 10. 15:48
2-es,azert egy nike es adidas cipo az 5 ev mulva is az,bar ez a korosztaly meg növésben van,igy egy szezont bir ki max a labukon. Egy kinaiban vett cipőt nem lehet osszehasonlitani vele. Ruhaban farmer,polonal,mar lehet szépeket jobb aron kifogni. A cipo es kabat mar nehezebb,azon nem erdemes.
2022. ápr. 10. 15:52
Anno öcsém el volt ájulva (mondjuk nem negyedikes korában hanem valamikor 8-ban) hogy xy minden ott van a lakásban.Milyen királyul élnek.50nm éltek királyul úgy hogy a két gyerek egy szobán osztozott, nekünk meg mindegyikünknek külön átlagos szobája volt, tv,hifi meg egyebek.Nem voltunk csórók.A másik családnak meg kb csak adósága volt.
Ha olyan alkat a gyereked akkor sose érti meg, hogy a pénz meg a látszat nem minden.(öcsém se értette meg a mai napig se pedig már mindketten felnőttek vagyunk és ugyanúgy is neveltek bennünket).De el kell neki magyarázni, hogy a márkás ruha meg az ilyenek nem minden.Ha átlagos életet és átlagos dolgokat engedhettek meg magatoknak az nem szégyen.
2022. ápr. 10. 15:53
6/31 A kérdező kommentje:
Sajnos, ha valaki szépen, tisztán jár, de nem a legmenőbb holmiba, bizony jönnek a kiközösitések, megalázások, mert csak a "menőzésről" szól minden. Sok vita van otthon is, hogy nem mindenki szűlője vállalkozó, sajnos nem egyszerű az eset, mert a gyerekek még sok mindent nem értenek meg, ami persze kihat a tanulásra is!
Nem csak a vállalkozók engedhetnek meg maguknak márkás dolgokat, hanem normális végzettségű emberek is. Ezzel nem azt mondom, hogy fontosak a menő cuccok, csak az az érzésem, hogy legfőképp neked böki a csőrödet, hogy más nem csóró, mivel folyton a vállalkozókat emlegeted. Ha ez zavar, legyél te is vállalkozó. Egyébként ha normálisan kezeled a helyzeted, akkor pont hogy ez a helyzet pozitívan hat a tanulásra, hiszen a gyerek tudja, hogy szorgalmas tanulással előbbre juthat. Ha folyton azt kántálod, hogy nem minden szülő gazdag vállalkozó, azzal semmi pozitív példát nem mutatsz a gyerekednek, csak másokra mutogatsz.
2022. ápr. 10. 16:10
8/31 A kérdező kommentje:
Igaz, kiemeltem a vállalkozókat, mert ök vannak többségben! Vidéken nem ugyanaz a helyzet, mint nagyvárosokban!
Normális végzettséggel, jó m.hellyel senkinek nincs olyan jövedelme, mint akik vállalkoznak!
Úgy gondolom, hogy érzékeny vagy a témára. Nem kioktatni kellene az átlag embert, hanem inkább tovább görgetni! Olvastam itt olyan h.szólást, amiben egyben jó tanacs és ötlet is van!
De, egy orvos, programozó, ügyész többet keres, mint egy körmös vállalkozó. Szerintem te vagy érzékeny a témára, ezért ugrasz egyből. Milyen jó tanácsot kaptál? Hogy mond meg a gyerekednek, hogy a márka csak egy cetli, nincs mögötte minőség?
2022. ápr. 10. 16:43
Ezt csak egyén szintjén nem lehet kezelni, kell hozzá a közösség nevelése is, mindenképpen szóljatok az osztályfőnöknek.
2022. ápr. 10. 16:43
További kérdések: