Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mennyibe kerül egy pszchihológ...

Mennyibe kerül egy pszchihológus? Kell neki pszchihológus?

Figyelt kérdés
Előre is sajnálom ha helytelenül írom a szót. A lányom 13 éves és nagyon zaklatott, furcsa mostanában. Rengeteget sír, okát nem mondja de sokszor volt hogy elkezdett sírni de nem tudta megmondani miért, egyszerűen ő sem tudta mi okozta a sírás kitörését. Sokszor szomorú és gondterhelt de nem tudom miért és nem mondja meg. Van egy huga 6 éves (nem tudom számít e ehhez). Ő az első kamaszodó gyerekem és nehezen kezelem. Nem szemtelen csak néha próbálja feszegetni a határokat pl. Leszidom és az adott dologra mondogatja hogy miért ha mondom hogy (pl) mert azt mondtam vagy ilyesmi megint kérdezi és újra és újra és újra, ezzel csak jobban idegel és érzem hogy érzi hogy szándékosan a határokat feszegeti. A szemével néha úgy tud nézni hogy azt hiszem megöl puszta tekintettel. Szóváteszem és letagadja, talán már észre se veszi hogy csinálja. Jegyei jók (4-es, 5-ös)barátaival hetente egyszer mehet max 2-szer, 3-szor. Van egy két barátja de nem sok illetve van egy társasága amibe jár ők vannak többen de nem olyan szoros kapcsolat csak amolyan "haver" után, barát előtti szinten vannak. Kollégista akar lenni (gimiben) a szomszédos városban (Szentes) de nem engedjük neki pedig ez az álma ezért kitalálta hogy ő Mezőtúrra akar menni (oda jártam én is) persze azért hogy kollégiumba "kényszerüljön". Én nem akarom engedni azzal érvel hogy én is ott voltam kollégista de szerintem az más volt. Nehéz kezelni? Van nála rosszabb kezelésű? Tapasztalatok ilyen korban? Illetve megérné pszchihológushoz vinni? Elveszettnek tűnik és nem találja magát és az ő sajátos személyiségét.

2021. dec. 30. 01:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
94%
Pszichológus. Így kell leírni :).
2021. dec. 30. 03:54
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

1. Bizonyos időközönként mindenkire ráférne egy beszélgetés a pszichológussal véleményem szerint.

2. Rád is, mert néhol az jön le, hogy alapból nem tudod kezelni a gyereked, kommunikálni vele. —> Leszidod valamiért, ha kérdezi az okát az a válasz, hogy “mert azt mondtam”? Ha tényleg így van nekem ebből az jön le, hogy te lebszod, aztán ha meg akarja beszélni mi a probléma te nem vagy hajlandó leülni és megbeszélni. Inkább hagyod, hogy megkérdezze 10x, akkor meg azért bszod le, mert idegesít a dolog. Nekem amúgy ez elképzelhetetlen, a hároméves gyerekemnek megmagyarázom, hogy éppen mi a bajom vele. Mi lenne ha legközelebb leülnél vele és megbeszélnétek ahelyett, hogy letudod a “mert azt mondtam”mal? Nem ovis, akár ha házimunka elvégzésről van szó is meg lehet beszélni. “Kislányom, az a bajom, hogy megint nem mosogattál el, pedig megbeszéltük, hogy délutánonként/ma/stb ez a te feladatod lenne. Kérlek, ha szeretnéd, hogy úgy kezeljünk, mint egy érett lányt, aki alkalmas arra, hogy koliban lakjon egyedül, akkor a rád szabott néhány feladatot végezd el.” Mindenre van egy ilyen megoldás. Az hogy pl ilyenekre rákérdez, hogy miért szidod le, nálam nem számít a határok feszegetésének, egy teljesen normális reakció, én is tudni szeretném az okokat ilyen esetben. Határok feszegetése, ha heti egyszer van kimenője, “ellőtte” az adott héten, aztán megbeszélés nélkül kimarad otthonról és elmegy a haverokkal, vagy ha nem tartja magát a kimenő alatt a határidőkhöz, stb. Nekem amúgy az írásból több helyen is az jön le, hogy nem partnerként kezeled a gyereket, ami ebben az amúgy is nehéz korban általában sok konfliktushoz vezet. Itt van pl. a koli kérdés. Leültetek akár már családilag megbeszélni, hogy mit gondol erről ő, és mit gondoltok erről ti? Talán ha itt is az lenne, hogy mindkét fél előadja a véleményét, akkor kitisztulna a helyzet, közelítenének a vélemények, vagy kiderülnének olyan dolgok, amik miatt neki vagy nektek megváltozik a véleményetek a kérdésben.

3. Kérdezd meg szeretne-e beszélgetni pszichológussal, mondd el neki, hogy aggaszt, hogy gyakran látod rosszkedvűnek, ezért úgy gondolod jót tenne neki. A pszichológussal őszintén beszélgethet és nem fogja továbbadni a hallottakat, ezt is nyugodtan megmondhatod neki, mivel tiniknél ez elég sarkalatos pont, hogy ki tudja meg a gondolataikat es hogy az tovább lesz-e adva.

2021. dec. 30. 04:48
 3/15 anonim ***** válasza:
91%
Mennyibe kerül? Nyilván ez is változó, ha rákeresel kik vannak a környéketeken lehet ír a honlapjuk árlistát is. A mi gyerekpszichológusunk alkalmanként 8000 Ft-ot kér, de bármikor fordulhatok hozzá, és írásban is szoktunk konzultálni (nyilván ott röviden)
2021. dec. 30. 04:53
 4/15 anonim ***** válasza:
90%
Pl Sz-Sz-B megyében 8000Ft 45 perc.
2021. dec. 30. 06:09
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk ingyenes volt.
2021. dec. 30. 06:19
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Minden gyermekkórházban van ingyenes pszichológus,miért nem próbálsz időpontot kérni.Semmivel sem rosszabb ,mintha magánba mennél és azért ez általában egy hosszabb folyamat.
2021. dec. 30. 07:36
 7/15 anonim ***** válasza:
96%
Az alapján, amiket írtál, semmi gond a gyerekeddel. Az a bajod vele, hogy NÉZ?? Meg hogy nem elég magyarázat neki, hogy "mert azt mondtam"? Hát én is sírnék. Pszichológus neked kéne.
2021. dec. 30. 08:04
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Csak annyival egészíteném ki a fenti profi leírásokat, hogy az én szüleim is sokat mondták ezt az "én is azt csináltam, de az más volt" kifogást. Ez nem egy érv. Neked is okod volt, neki is oka van. Annyira fojtóan viselkedsz a gyerekkel, hogy menekülne tőled. Figyelj rá végre. Persze, hisztis, mert egy kamasz, de ez teljesen normális, ettől nincs elrontva. Vedd figyelembe a véleményét, adj neki felelősséget. Miért akarod elvenni az álmát? Nem prostituált akar lenni, nem értem.

Pszichológushoz szerintem akkor vidd, ha ő is szeretné. Ezt nem lehet erőltetni. Amúgy lehet, hogy tudja, hogy miért sír, csak nem akarja elmondani.

Gondolom, hogy nincs benned rossz szándék és csak jót akarsz neki, de már nem olyan kicsi, próbáld nem ennyire kordában tartani. Szerintem.

2021. dec. 30. 08:21
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Elveszettnek tűnik, mert bármerre nyitna a személyisége, letöröd. Az azt mondtam, nem érv. Ne azt tanítsd neki, hogy ész nélkül alávesse magát az autoritásnak, mert ebből nem tanul semmit, csak legfeljebb megcsinálja. Ha elmondod neki, hogy miért fontos pl. minden este elmosogatni, hogyan hat a tisztaságérzet a környezetére, miért fontos a napi rutin kiakakítása, akkor talán szívesebben megcsinálja az adott dolgot a gyerek most is, később is, mert értelmet talál benne.

Ez olyan, mintha egy kisgyerek megkérdezné, hogy anya miért nő a fű? És erre te azt mondanád, hogy csak nő, akkor menj inkább homokozni. Fejleszd és tanítsd a gyereked, ne rázd le, ha kérdez tőled.

2021. dec. 30. 08:27
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
Miért nem engeded koliba? Erre kérlek, válaszolj!
2021. dec. 30. 08:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!