Havi 40 ezer forint költőpénz egy tininek sok?
#18 vagyok
Úgyértem a zsebpénzt, hogy olyan pénz, amit elkölthetsz havonta akármire, amire csak szeretnél.
Ha havonta 40ezret elszórnék mindenfélére, nem tudom mit nézne a férjem.
Hát én gimis, kollégistaként, 18 évesen a szüleimtől kaptam (ebben a tanévben) heti ötezret, ami kb havi húszezer+alapból havi 2 ezret kapok a nagymamámtól. Tehát ha digitális oktatás van, vagy szünet, akkor a havi zsebpénzem 2 ezer a zsebpénzem.
De ha azt nézzük az ötezres (+néha párszáz) heti zsebpénzem az havi 20 ezer körül van. Ebből magamnak kell állnom, a plusz telefon feltöltést, ha több mobilnet kell (feltöltőkártyás vagyok), a heti utazásom, ami kb 800*4 egy hónapban, plusz ha kaját veszek, mert nem finom a kolis kaja, meg azokat a higiéniai eszközöket, amikre akkor lesz szükségem, amikor épp nem vagyok otthon. (Pl fogkém, tusfürdő, nagyon nagyon ritkán betét, mert amúgy melyhez használok többnyire). Ha meg amúgy menni akarok valahová, kell valami ruha, akkor azt anyuék fizetik, kivéve ha túl drága. 5-10 ezer közti programba beszállnak költségileg, ha drágabb, akkor én állom, ha olcsóbb, akkor ők, de van amikor én.(Mondjuk én ritkán járok el, tehát ez nagyon kicsi összeg.) Ruháknál pedig az van, hogy ha egyedül vásárolok, akkor zsebpénz, ha anyuval, akkor ő fizeti, de akkor beleszól a ruhába, és ha nem tetszik neki, nem veszi meg, és azt se igazán hagyja, hogy magamnak. Tehát ha olyasmit akarok, ami nem tetszene neki, akkor egyedül megyek. És az egyedül (szülő nélkül) menéssel sincs nagy költségem a zsebpénzből, mert én speciel imádok turizni, tudom mikor van még akció.
Szóval én azt mondom, hogy ha kb úgy fizetnek dolgokat a szülei, mint nekem akkor a fele bőven elég, mert az fedez váratlan kiadásokat, lehet spórolni is. Meg 18 éves. Nyáron vállalhat munkát, akár heti pár napra, én pl heti 3 napot dolgozok. Vagy akár lehet vérplazma-donor is, azt kb bármikor csinálhatja (nyilván mértékkel)
Ha szülőknel nem sok akkor nem mindegy?
Én se kaptam zsebpénzt anyámtól.
Mamám adott heti 200-500 ftot meg mikor középsulis lettem akkor havi 2 ezret. Azt gyűjtögettem ruhára, iskola cuccra.
Elkellett dugnom a pénzem, mert anyám kikutatta piára.
Egyszer néztem hol a faxba van. Mondta elvette mert neki kell... 2500 ftot... Úgy kaptam vissza h azt hazudtam kell buszbérletre ( amit már megvettem)
Xaros anno 1200 ftos havi bérletre nem adott pénzt.
Alig tudtam kijárni a középsulit utana meg tovabb tanulni.
27 évesen kivagyok égve mint vmi 220 éves...
Örültem volna ha fele annyit adnak meg támogatnak.
Ráadásul nem felesleges dolgokra baxa el.
Tudom én sok pénzt keresek...csak épp nem találok.
Adjatok neki annyit amennyit tudtok/ jónak látjátok.
Szerintem ez azért rossz, mert utána hatalmas pofára esés lesz, ha majd a saját 180 nettójából kell rezsit meg kaját meg mindent fizetnie magának, csökkenni fog az életszínvonala és rosszul fogja megélni..
Én 14 éves kortól 13-5 ezret adnék havonta, 18 évesen meg mondjuk 20 ezret havonta. Ezek mellé plusz házimunkával lehetne pluszt keresni 300-500-1000ftos(számold ki takarítós órabérben, mínusz 100ft), illetve dolgozhatna is, vagy ilyesmi, amennyit szeretne iskola mellett.
20ezer havonta bőven elég egy ekkora gyereknek, mellé úgyis kap ballagási, névnapi, szülinapi, karácsonyi, húsvéti pénzt, meg gyereknapra is, nem? Nem szabad nagyon magasra tenni az életszínvonalát, ha utána zuhanni fog!
Nem az a lényeg, hogy megteheted e.. De ha megteheted, hogy bevedd magadmellé 300 nettóért a családi cégbe, tehát nem kell szr munkát végeznie tanulás mellett/után, akkor nyugodtan adj neki 40et, hisz egész életében hasonló színvonalon kell tudnia gazdálkodni a pénzével.
Amúgy az earn-kiérdemel nekem is jobban tetszik mint a pénzkeresés kifejezés.
Egy szülő később is segíti a gyereket... Ha most tudnak adni neki 40-et akkor a 180 mellé is + gondolom kajacsomagot is meg stb.
Valószínű nem közmunkás lesz a gyerekből se
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!