Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Extrém válogatós kamasz! Mit...

Extrém válogatós kamasz! Mit tudtok tanácsolni?

Figyelt kérdés

Kicsiként borzalmasan válogatós volt, de volt néhány sikerünk. A krumplit, rántotthúst például nagyon megszerette, sőt a rizst is. Azóta szinte csak ezeket válogatja, mást nem hajlandó megenni. Nagy siker volt még, hogy hajlandó egy tányérra rakni a húst meg a köretet. Most 16 éves és kezd visszaesni. Már a krumpli sem nagyon kell neki. Narancsot szereti, abból sokat hozok neki, legalább eszik valamit. Biztos hogy nem a súlya miatt nem eszik, abszolút nincs túlsúlyban és eszik rendesen ha csirkét csinálok. Csirke jöhet minden mennyiségben, de nem ehet állandóan azt. Mikor kicsi volt, akkor próbálkoztunk új ételeket adni neki, de rengetegszer hányt, sokszor már az illatuktól is. Volt hogy agresszív lett, dobált meg sírt, szóval inkább hagytuk, hátha magától megtetszik neki valami. Másokkal sem szeretett soha enni, mindig rosszul érezte magát. Egyenesen retteg például a krémes dolgoktól.

Valakinek van ötlete? A háziorvos meg a védőnő azt mondta majd kinövi, de nem így lett. Valakinek van tapasztalata ilyen gyerekekkel? Milyen orvos érdemes felkeresni?

2020. dec. 14. 17:30
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
24%
Ha elengedné a kezét, akkor kiderülne, hogy nem kell mártír anyaként körözni a gyerek felett, mert megél nélküle, és akkor oda 16 év áldozat-szerep. Nehéz azt elengedni!
2020. dec. 14. 18:15
 12/34 A kérdező kommentje:

Megkérdeztem, hogy mi a gondja, de azt mondja nem tudja. Egyszerűen nem tetszik neki semmi benne. Próbáltam szépen megcsinálni neki, formákra vágni, de úgysem kellett neki. Megcsinálja ő magának, ha szólok neki. Ha nem szólok neki, akkor elfelejt enni. A nyár totál rémálom emiatt, mert otthon van egyedül és elfelejt enni. Fel kell hívjam mindig vagy időzített értesítést beállítani.

Vannak kicsit furcsa dolgai. Magánakvaló, nagyon gyakran bezárkózik. Ölelés, puszit nehezen viseli, nem csap hisztit belőle, de ha lehet kerüli. Vannak barátai, meséli mindig miket csinálnak, szerintem egészen közvetlen, főleg ha arról beszélnek amit ő szeret. Az ajtónak mindig csukva kell lennie, ha a redőny nincs lehúzva akkor nem eszik, mert zavarja. A sötétet is jobban szereti, kellemesnek érzi. Mondtam ezeket a háziorvosnak, de azt mondta ne foglalkozzak vele. Vitaminokat kap, volt már vérszegénység miatt problémája, de igyekszünk figyelni.

2020. dec. 14. 18:18
 13/34 anonim ***** válasza:
95%

Hármas vagyok. A nyolcas tökéletesen megfogalmazta!!!

Autista fiam nem szenzoros, a szenzoros fiam pedig nem autista 🙂.

Szenzoros fiam: imádja a kenyeret. Kevés gyümölcsöt szeret, inkább a zöldségeket eszi. A párolt zöldséget csak akkor, ha nem vegyes. A levest is így eszi. Ne legyen “zavaros”. Nem szereti a pudingot, gyümölcs joghurtot. Szereti a natúr joghurtot, kefirt. Nem szereti a sült húst az állaga miatt. Tükörtojásnál leszedi a kicsi sült részt.

Pizza rendelés: ne legyen kukoricás,sonkás,szalámit,szalonnás,paradicsomos,hagymás,olivás,húsos,paprikás,ananászos. 🤔

2020. dec. 14. 18:20
 14/34 A kérdező kommentje:
Tud főzni csak nem érdekli. Teljesen kikapcsol, ha nem figyelünk és egyedül marad. Bevágódik a gép elé, rajzol vagy olvas és ott is marad.
 15/34 anonim ***** válasza:
87%
Hogy mentálisan baja van az fix. A kérdés csak az, hogy mi baja van. Hogy lehet 16 éves korig eljutni úgy, hogy ez nincs kivizsgálva? Nem az a baja, hog ynem eszik, hanem hogy sérült! A háziorvos meg annyi, mint homokzsák árvíz idején! A TE felelősséged, vizsgáltasd ki szakemberrel!
 16/34 A kérdező kommentje:
Nem lett kivizsgáltatva, mert nem vettünk észre nagyobb gondot. Nincs semmi más problémája és sosem volt. Rendesen beszélt, rendesen járt, orvos mindent rendben talált. Háziorvost, védőnőt megkérdeztem, sőt váltottunk is orvost az első után. Mindkettőnél voltunk tanácsadáson, azt mondták szerintük nincs baja, ne aggódjunk majd kinövi. Én ebben bíztam, sajnos nem lett eredménye. Tudom hogy elszúrtuk, de igyekszem ahogy tudok. Iskolapszichológus van, de kétlem hogy ő értene ehhez, nem hallottam róla jókat. Most így karantén időszakban nem tudom, hogy vállalják-e, de mindenképpen elviszem.
2020. dec. 14. 18:28
 17/34 anonim ***** válasza:
93%

15-ös, simán lehetséges. A 8. válaszoló vagyok, én 28 éves koromban kaptam meg az autizmus diagnózist. Úgy nőttem fel, hogy fogalmam sem volt róla, hogy autista vagyok, pedig mindig is megvoltak ezek a tüneteim.

Milyen nemű a gyerek? Lányoknál nagyon gyakran előfordul, hogy nem veszik észre gyerekkorban, hanem kamaszként vagy felnőttként jön rá az ember magától, mikor utánanéz a tüneteknek.

2020. dec. 14. 18:33
 18/34 A kérdező kommentje:
Lányom van. Az autizmusnál nem tünet a szerepjáték hiánya? Mindkét háziorvos ezt kérdezte, de mondtuk, hogy játszik rendesen. Kommunikációval sincsen semmi problémája. A rokonokkal sincs nagyobb gondja, egyedül akkor ha a szobájába mennek. Na azt nem szereti.
2020. dec. 14. 18:50
 19/34 anonim ***** válasza:
99%

De ez a szerepjátékos dolog nem minden autistára vonatkozik, ezerféle tünetek vannak és kb minden érintett különbözik egymástól.

Pl a redőnyös dolog elég gyanús, meg ez az egész evés körüli szenvedés. Nem háziorvoshoz kell vinni, neki nincs erről fogalma, pláne nem 16 évesnél. Szakember kell, pszichológus. De ne erőszakkal vidd, neki is be kell làtnia, hogy nem jó ez így és egy szimpla beszélgetés egy jó szakemberrel is már nagyon sokat segíthet. Nem csak a “bolondok” járnak pszichológushoz, ez egy szükséges dolog. Ő is megkönnyebbülne, ha kiderülne mi áll a hàttérben és legyőzhetné ezt.

2020. dec. 14. 19:16
 20/34 anonim ***** válasza:
99%
Az autisták nagyon sokfélék, nem csak egy sablonos embertípus. Nem mindenkire jellemző mindegyik tünet. Nem azt mondom, hogy tutira autista a gyereked, de szerintem érdemes lenne utánanézni, hogy kamaszokat hol lehet kivizsgáltatni. Én ebben sajnos nem tudok segíteni, engem felnőttként diagnosztizáltak és külföldön, de vannak magyar autista fórumok, asperger.hu azt hiszem az egyik. Ott esetleg rákérdezhetsz.
2020. dec. 14. 19:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!