Meddig gondoljátok jónak megszabni egy tinédzser számára, hogy mikor kell elmennie aludni?
Figyelt kérdés
Nem azt, hogy mikor érjen haza, az teljesen más. Szerintetek hány éves korig kellene megszabni egy gyereknek, hogy mikor menjen el aludni? Ha nem zavar senkit, akkor maradhat ébren amíg jónak látja?2020. nov. 4. 18:21
1/5 anonim válasza:
Hát szerintem felsős koráig max. Mármint egy 5-6.-osra még rá lehet szólni, ha nagyon sokáig kukorékol, de úgy is rá fog jönni saját kárán, hogy nem olyan jó fáradtan tanulni és előbb-utóbb belövi magának, hogy mennyi alvásra van szüksége. Ez is az önállóság egyik kezdeti lépése.
2/5 anonim válasza:
Amíg nem látod, hogy magától is lefekszik időben.
Kipróbáljátok, hogy nem szóltok, ha nem működik, akkor újra megszabjátok.
Mondjuk nálunk közös vacsi után sorba megyünk fürcsizni és utána elköszönünk és mindenki a szobájába megy. 10 óra körül szoktunk szólni, hogy most már késő van igyekezzen befejezni, amit csinál.
Saját tapasztalat, hogy netezés, olvasás stb. közben nem figyeljük az órát, így könnyű sokáig ébren maradni.
3/5 anonim válasza:
Mikor középiskolás lettem, már magamnak számoltam ki, hogy 7-kor kell indulnom reggel, ahhoz 6-kor kell fölkelni, ahhoz pedig 10-kor lefeküdni. Ehhez próbáltam tartani magam, ha nem sikerült, másnap és harmadnap is nagyon megéreztem. Motivált voltam, olyan tagozatra vettek föl, ami érdekelt, és azzal is képben voltam már, hogy mennyi alvásra van szükségem. A szüleim nem nagyon szóltak bele. A karácsonyi szünet előtti utolsó héten maradtam fenn tovább, akkor anya szólt, ha éjjel 2-kor még világosságot látott kiszűrődni.
4/5 anonim válasza:
Gyerekfüggő, hogy mikor érik meg rá. Amíg látom hogy rendesen tanul, nem keveredik rossz társaságba, elvégzi a feladatait, addig úgy tervezem majd hogy 10 év felett az ő dolga lesz eldönteni hogy osztja be az idejét. Van aki éjszaka tud jobban tanulni, van aki hajnalban. Én általános felső tagozatban (és később a középsuliban egyetemen is) sokszor inkább délután aludtam pár órát, majd éjszaka tanultam amikor mindenki más lefeküdt aludni, sokkal hatékonyabb volt. Nekem 10 éves koromtól nem szóltak bele egyáltalán hogy osztom be a heti feladataimat. Magam keltem, reggeliztem, szendvicset csomagoltam, közlekedtem busszal az iskolába, feküdtem le aludni, tanultam amikor gondoltam, könyvtarban ültem, bicikliztem, görkoriztam, kutyát sétálgattam, vagy játszottam, de volt hogy hajnalig olvastam. Valószínűleg az is közrejátszott benne hogy ennyire szabad kezet kaptam, hogy végig 4-5 tanuló voltam, nem volt különösebb panasz rám, nem a tv előtt töltöttem a szabadidőm.
5/5 anonim válasza:
Két lányom van, talán 12 volt a nagyobbik, amikor utoljára kivettem a kezéből a telefont, hogy most már aludjon. A kisebbikkel sosem volt gond, ő este 9-10 között mindig lefeküdt kicsi kora óta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!