Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogy álljak hozzá a társasjáté...

Hogy álljak hozzá a társasjáték-kérdéshez?

Figyelt kérdés

23/L vagyok. A szünetekben sokat vigyázok az idősebb testvéreim gyerekeire. Közülük a legidősebb 12 éves, és nagyon szeret velem társasozni, kártyázni.

Mint írtam, 12 éves, most megy 7. osztályba. Diszkalkuliás és figyelemzavaros, emellett pedig éppen kamaszodik. Nagyon magabiztos, ő mindent jobban tud, mint mások. Pár példa:

"Jobban" tud pár év (nem)tanulás után angolul, mint az anyukája, akinek nyelvvizsgája van.

Kihívott egy Rubik-kocka kirakó versenyre. (Én tanítottam meg kirakni, az utolsó mozdulatokat még papírról nézi, de ő nyilván "simán legyőz".)

Szerinte ő erősebb, mint egy felnőtt, egy időben mindenkivel szkanderezni akart, és szerinte mindenki csalt ellene.

Nyilván ő énekel a legszebben, az ő rajzai a legszebbek, profin "vág videót", ő a legjobb Minecraftban, meg amúgy is ő a legokosabb, a legszebb, a leggyorsabb stb.

Amúgy tényleg nagyon szeretem a hibáival együtt, csak talán jobban tudtok segíteni, ha ezt leírom.

Szóval szeret velem társasozni, de ebben is nagyon magabiztos. Biztosan ő fog nyerni, mert ő jobban játszik mindent. A probléma az, hogy egyáltalán nem játszik jól. Próbálom tanítgatni, de nem hagyja, neki nem kell segítség, mert ő tudja. Egy UNO partit is csak 10-ből egyszer nyer meg ellenem, mert nem figyel.

Három kimenetele van egy játéknak. Ha ő győz, akkor minden rendben van. Ha veszít, akkor néha iszonyatos hisztit csap. Ordít, sikít, megüt, megpofoz, felborítja a széket, az asztalt. De a jobb napokon is az a minimum, hogy ököllel megüti a karomat.

A harmadik lehetőség, hogy hagyom nyerni. Legtöbbször ezt csinálom, de ez így egyáltalán nem élvezetes számomra. Pl. mindig új lapot húzni UNO-ban, amikor már tíz perce nyerhettem volna. Én nagyon szeretek társasozni, de ebben semmi élvezet nincs. És ilyenkor nagyon csúnyán viselkedik, kárörvend, kigúnyol, kinevet, hogy milyen béna vagyok stb.

Vannak társasok, amiben nagyon jó. Ilyen a Dobble. Mindenkit simán megver benne, az az egyetlen játék, ahol tényleg mindent beleadhatok, és úgy is ritkán nyerek. Nagyon élvezem, de ő ritkán akar vele játszani. Próbálok olyan játékokat keresni, amikben jó lehet és tetszhet neki, de nem engedhetem meg magamnak, hogy egyenként 10+ ezer forintért megvegyek egy csomó társast, amikkel utána nem játszunk.

Szerintetek mit csináljak? Egy pár társasjáték-ajánlásnak is örülnék, ha valaki tud valami jót.

(Általában ketten játszunk, de néha csatlakozik a húga. A rövidebb, pörgősebb játékokat szereti. A szabályok jó, ha egyszerűek és egyértelműek. Ne kelljen benne számolnia. Szeret csalni, úgyhogy vagy ne legyen erre észrevétlenül lehetősége, vagy erre épüljön a játék.

Amiket nem szeret: Monopoly, Gazdálkodj okosan, Hotel, Dixit, olyan ügyességi játékok, ahol nem tehet hirtelen mozdulatokat, kvízjátékok.

Amit szeret, de nem jó benne: UNO, Rummi

Szereti és jó benne: Dobble

Szereti, de rém unalmas: Go for broke)

2020. aug. 19. 10:43
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha nyerni hagyod, azzal szőnyeg alá söpröd a problémát. Hozzásegíted egy hamis énkép erősítéséhez. Megteheted, ha ezt szeretnéd, sőt, mivel családtag vagy, nehéz és kényes helyzet, ha nem ezt választod.

Ha te nyersz, akkor megbeszélheted vele a gondot: 1. Mit érez, ha veszít. 2. Mások mit éreznek, ha veszítenek. (Senki sem szeret veszteni.) 3. Mit csinál, ha veszít? (Pl megüt, sikít, stb.) 4. Milyen más megoldás van a feszültsége levezetésére? (Pl. boxoljon a kispárnába, vagy bármi... De tiltás más megoldás mutatása nélkül nem fog működni.)

Ja, és amikor megüt, mondd, hogy ez fáj neked. Kérdezd meg, neki fáj-e, ha megütik. Mindig reagáld le.

2020. aug. 19. 21:33
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

Heló!

Talán jó megoldás lehet egy kooperatív társas, mint például a Pandemic, vagy hasonló, esetleg könnyebb játék. Így nem lesz az, hogy valaki veszít, össze kellene dolgoznotok, és szerintem segítene neki más megvilágításba helyezni dolgokat.

(btw nagyon sajnálom, amin keresztülmész, borzasztó lehet, függetlenül attól, hogy szereted őt.)

2020. aug. 19. 21:48
 23/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

#20 Ismerem azt a játékot, amikor kisebb volt, játszottunk is vele, de már nem érdekli. Minecraftot néha szoktunk együtt játszani, két számítógép is van itthon egymástól nem messze, úgyhogy tudunk közben beszélgetni is. Az én gépem elég erős, hogy futtasson egy szervert, ahhoz szokott csatlakozni. Viszont nélkülem is éppen eleget ül a gép előtt, jó, ha egy kicsit csinál valami mást is.

Szoktam mondni neki, hogy ez nekem fáj, de nem mindig érdekli. Az az érdekes, hogy amikor véletlenül okoz fájdalmat (pl. rálép a lábamra), akkor azonnal bocsánatot kér, és megkérdezi, hogy jól vagyok-e, de amikor megüt, akkor olyan, mintha nem teljesen lenne jelen.

Valószínűleg egy kooperatív társas lesz a megoldás, ahogy többen is írtatok. Elkezdtem összeírni egy listát, és majd megbeszélem vele, hogy melyiket próbálná ki legszívesebben.

2020. aug. 20. 12:50
 24/28 anonim ***** válasza:
100%
Valaki írta, hogy jutalmazd meg valami aprósággal, amikor kontrollálja magát. Szerintem ez jó ötlet, beszéld meg vele. Pl. ha sportszerűen veszít vagy nyer, akkor kap egy matricát, ha összegyűjt mondjuk tízet, akkor kap egy jutalmat, pl. csokit vagy programot. Ha viszont megüt, akkor x napig nincs játék veled. Vagy kapjon egy stresszlabdát, amit nyomogathat vagy földhöz vághat, amikor veszít. Meg nem tudom, mennyire tudod elvinni programokra, de pl. elvihetnéd olyan programokra, ahol mozoghat és közösségben van, ahol azért kontrollálnia kell magát, pl. gokartozni vagy dartsozni.
2020. aug. 20. 16:50
 25/28 A kérdező kommentje:

Kisvárosban lakok, a közelben sajnos nincs ilyesmire lehetőség. Még egy normális játszótér sincs a közelben. Felnőtteknek szoktak lenni programok, de iskolás korúaknak semmi nincs. :/

Egy jutalmazós rendszert lehet, hogy ki fogok alakítani. Anno jól működött, amikor a számolást gyakoroltam vele. Sajnos csokit tejallergia miatt nem ehet, de a városban van egy fagyizó, ahol többfajta tejmentes fagyit is árulnak, azt nagyon szereti. Pizzázni is szoktunk néha, lehet kérni növényi sajttal is a pizzát, az is nagyon finom.

Lehet, hogy írok majd egy listát, egy fagyizás ennyi pont, egy pizzázás annyi, stb. :)

2020. aug. 20. 19:16
 26/28 anonim ***** válasza:

Ha kooperatív játék kell, akkor a már fentebb említett Tiltott sziget mellé esetleg Tiltott sivatag is lehetne, ezek hasonlóak a Pandemichez mechanizmusban, de picit könnyebbek talán, a kettő Tiltott játék közül a sivatag a bonyolultabb picit.

Illetve ha 1v1 a cél, akkor Patchwork, Azul jó lehet. Ezek absztrakt, gondolkozós játékok, de talán ADD-s gyermek érdeklődését is meg tudják tartani. Illetve tud tanulni kudarckezelést :) Rajzolgatós (flip and draw) közül pl a Kartográfusok, ami 2 fővel is igen élvezetes, illetve ez nem is olyan drága. Kb ennyi jut hirtelen eszembe. Mondanám a 7 csoda párbajt, de az hosszabb, picit bonyolultabb.

2020. okt. 6. 12:36
 27/28 anonim ***** válasza:
Játszatok más játékokat,fejlesztőkre kell járni,pszhihologushoz
2021. júl. 20. 12:03
 28/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Fejlesztésre jár, az iskolában biztosítják neki. Pszichopedagógia szakos gyógypedagógus foglalkozik vele.

Egyébként lassan, de biztosan fejlődik, látom rajta a javulást. :)

2021. júl. 20. 12:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!