Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogy álljak hozzá a társasjáté...

Hogy álljak hozzá a társasjáték-kérdéshez?

Figyelt kérdés

23/L vagyok. A szünetekben sokat vigyázok az idősebb testvéreim gyerekeire. Közülük a legidősebb 12 éves, és nagyon szeret velem társasozni, kártyázni.

Mint írtam, 12 éves, most megy 7. osztályba. Diszkalkuliás és figyelemzavaros, emellett pedig éppen kamaszodik. Nagyon magabiztos, ő mindent jobban tud, mint mások. Pár példa:

"Jobban" tud pár év (nem)tanulás után angolul, mint az anyukája, akinek nyelvvizsgája van.

Kihívott egy Rubik-kocka kirakó versenyre. (Én tanítottam meg kirakni, az utolsó mozdulatokat még papírról nézi, de ő nyilván "simán legyőz".)

Szerinte ő erősebb, mint egy felnőtt, egy időben mindenkivel szkanderezni akart, és szerinte mindenki csalt ellene.

Nyilván ő énekel a legszebben, az ő rajzai a legszebbek, profin "vág videót", ő a legjobb Minecraftban, meg amúgy is ő a legokosabb, a legszebb, a leggyorsabb stb.

Amúgy tényleg nagyon szeretem a hibáival együtt, csak talán jobban tudtok segíteni, ha ezt leírom.

Szóval szeret velem társasozni, de ebben is nagyon magabiztos. Biztosan ő fog nyerni, mert ő jobban játszik mindent. A probléma az, hogy egyáltalán nem játszik jól. Próbálom tanítgatni, de nem hagyja, neki nem kell segítség, mert ő tudja. Egy UNO partit is csak 10-ből egyszer nyer meg ellenem, mert nem figyel.

Három kimenetele van egy játéknak. Ha ő győz, akkor minden rendben van. Ha veszít, akkor néha iszonyatos hisztit csap. Ordít, sikít, megüt, megpofoz, felborítja a széket, az asztalt. De a jobb napokon is az a minimum, hogy ököllel megüti a karomat.

A harmadik lehetőség, hogy hagyom nyerni. Legtöbbször ezt csinálom, de ez így egyáltalán nem élvezetes számomra. Pl. mindig új lapot húzni UNO-ban, amikor már tíz perce nyerhettem volna. Én nagyon szeretek társasozni, de ebben semmi élvezet nincs. És ilyenkor nagyon csúnyán viselkedik, kárörvend, kigúnyol, kinevet, hogy milyen béna vagyok stb.

Vannak társasok, amiben nagyon jó. Ilyen a Dobble. Mindenkit simán megver benne, az az egyetlen játék, ahol tényleg mindent beleadhatok, és úgy is ritkán nyerek. Nagyon élvezem, de ő ritkán akar vele játszani. Próbálok olyan játékokat keresni, amikben jó lehet és tetszhet neki, de nem engedhetem meg magamnak, hogy egyenként 10+ ezer forintért megvegyek egy csomó társast, amikkel utána nem játszunk.

Szerintetek mit csináljak? Egy pár társasjáték-ajánlásnak is örülnék, ha valaki tud valami jót.

(Általában ketten játszunk, de néha csatlakozik a húga. A rövidebb, pörgősebb játékokat szereti. A szabályok jó, ha egyszerűek és egyértelműek. Ne kelljen benne számolnia. Szeret csalni, úgyhogy vagy ne legyen erre észrevétlenül lehetősége, vagy erre épüljön a játék.

Amiket nem szeret: Monopoly, Gazdálkodj okosan, Hotel, Dixit, olyan ügyességi játékok, ahol nem tehet hirtelen mozdulatokat, kvízjátékok.

Amit szeret, de nem jó benne: UNO, Rummi

Szereti és jó benne: Dobble

Szereti, de rém unalmas: Go for broke)

2020. aug. 19. 10:43
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
76%
Magic maze? Szinten kooperativ, mi nagyon szeretjuk. Es csendben kell lenni kozben 🤣 elozo voltam
2020. aug. 19. 11:27
 12/28 A kérdező kommentje:
#11 Köszönöm, utána fogok nézni. Mondjuk csendben levésben nem túl jó, de hátha menne neki, ha van rá oka. :D
2020. aug. 19. 11:30
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Egyenlőre uno-zni se tud, úgyhogy a pandemic majd olyan 10 év múlva jöhet szóba.
2020. aug. 19. 11:47
 14/28 A kérdező kommentje:

Az túlzás, hogy nem tud. Tudja, hogy mire mit rakhat, csak nem tud stratégiát kialakítani. Például van az a lap, hogy az utánad következő kimarad. Ha ketten játszunk, akkor ez azt jelenti, hogy aki rakta, az jön még egyszer. Ezt a kártyát például simán lerakja úgy, hogy utána nem tud mit rakni, és húznia kell. :/

De igazad van, egy egyszerű játékot kellene találnom, hogy legyen valós sikerélménye.

2020. aug. 19. 11:58
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek elsővel: nulla a kudarctűrése, kb. óvodások viselik így a vereséget (vagy még ők is jobban).

Viszont az arca az hatalmas (mindent ő tud jobban).

Egyébként fiú vagy lány? Mert ezt pont nem írtad (vagy csak én nem találom).

Az döbbenetes, hogy rongál és megüt téged, ha veszít az UNO-ban. Én biztos megmondanám neki, hogy aznapra nincs több társasjáték. Meg ezek a dolgok nem 12 éves korban kezdődnek. És nem kéne megvárni, mire idáig fajulnak (ez persze nem neked szól).

Mondjuk én azon is ki volnék akadva, hogy ha ő győz, akkor "kárörvend, kigúnyol, kinevet, hogy milyen béna vagyok stb."

Ezt így végiggondolva, azt hiszem nem kártyáznék és nem társasoznék vele többet. Ha kérdezi, miért nem, teljesen őszintén elmondanám neki ezeket a dolgokat.

Olyan játékokat játszanék vele, ami nem versengésre épül. Pl. szerepjátékok, kirakós játék (puzzle). Vagy mi lenne, ha csak beszélgetnétek kötetlenül?

Valószínűleg tényleg van nála valami gond ("tényleg nem direkt csinálja, tudom, hogy próbálkozik"), de nem gondolnám, hogy ez menti pl. azt, hogy gúnyolódik rajtad, ha legyőz téged. Szerintem az bizony kőkeményen az elba...ott nevelés következménye, már bocsánat!

2020. aug. 19. 11:58
 16/28 A kérdező kommentje:
A hosszúhétvégén remélem találok majd valami jót. Most az irodában vagyok, kb. csak ügyelek, úgyhogy időm mint a tenger, de mobilnetről nem biztos, hogy bemutató videókat kellene néznem. :D
2020. aug. 19. 12:00
 17/28 A kérdező kommentje:

Én sem emlékszem, hogy írtam-e. Amúgy lány.

A problémákat régóta próbálják kezelni, ovis korában is jártak fejlesztésre meg ide-oda, tényleg sokat javult, de nem minden területen.

Én is ki vagyok rá néha akadva, de én vagyok az egyetlen, akivel nyíltan mer beszélni, nem szeretném, ha megromlana a kapcsolatunk. Sajnos tapasztalatból tudom milyen az, amikor senkivel nem tudsz beszélni, és nem szeretném, ha ezt neki is át kéne élnie.

Részben miatta szeretnék gyógypedagógus lenni, idén kezdem az egyetemet. Szeretném megérteni és segíteni neki, és más problémákkal küzdő gyerekeknek. De addig is a legtöbb, amit tehetek érte az talán az, hogy a barátja vagyok, meghallgatom, terelgetem és próbálok minőségi időt együtt tölteni vele.

2020. aug. 19. 12:12
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Kooperatívnak ajánlanám a Tiltott sziget-et, nagyon szeretem hogy csak együtt tudunk győzni és tényleg jó élmény, hogy nem egymás ellen játszunk :)

Másik nagy kedvenc a Notthigam bírája, ennek pont az a lényege, hogy csapjuk be egymást, minél több tiltott dolgot csempésszünk. Nagyon vicces szokott lenni :)

2020. aug. 19. 12:43
 19/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! Mindkét játékot ismerem, szívesen játszanék velük, megpróbálom majd megbeszélni vele, hogy őt esetleg érdekelné-e ilyesmi.

2020. aug. 19. 12:54
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
Eszembejutott egy netes jatek is, szintén koop.: firegirl and waterboy. 😃 Egyszeru, de aranyos.
2020. aug. 19. 17:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!