Hosszú távon hogyan működik az, hogy házimunkáért kap pénzt a gyerek?
Egy kérdésről jutott ez eszembe, de amúgy is többször láttam, hogy kisgyerekeknél, 6-8-10 évesekre gondolok, javasolják, hogy zsebpénz gyanánt, árazzák be a házimunkát így azzal kereshet pénzt a gyerek.
A házimunkáért pénzt adni híve én nem vagyok. Az egy olyan dolog, amit a családban tök normális, hogy megcsinál az ember és mindenki a képességeihez mérten vesz részt benne. Ingyen. A gyerek is. Nincs fizetés azért, ha elpakolt maga után, vagy felporszívózott. Ezért se anya, se apa, se nagymama, se senki se kap fizetést, ezt egyszerűen meg kell csinálni, ez az élet része. Vagy nem értem, aki ilyenért fizet a gyereknek, az utána hogy áll le? Hogy tanítja meg neki, hogy alap, hogy elpakol és takarít stb. stb. nem fizetéses móka? vagy betölti x életévét és akkor megmondja neki, hogy mostmár nem fizetek? Vagy ha nincs kedve a gyereknek semmit csinálni, akkor lefizeti, hogy motiválja? Vagy a gyerek hisztériázik, hogy csak akkor szedi fel a büdös zoknit, ha ad egy ezrest érte?
Értem én, hogy van aki az ellen van, hogy "csak úgy" zsebpénzt adjon a gyereknek, de azért érdekelne, hogy a fentiekről a mi a véleménye.
Én sosem kaptam, családban sem szokás ez, gáznak is tartom, nem fogom alkalmazni. Az “extra” díjat sem, hogy mondjuk anyuka helyett felmosott, mivel nem anyagi haszonból segítünk a szeretteinknek, hanem azért, mert önzetlenül tesszük. Ha csak pénzért menne, inkább ne csinálja meg, egyébként is ragaszkodnék hozzá, hogy mindenki a saját részét végezze el, más helyett rendszeresen nem dolgozunk, ha meg pl beteg az illető, akkor alap, hogy mindenféle elvárás nélkül segítünk neki. A gyerekemtől se kérném vissza a “munkadíjat”, ha felporszívóztam helyette, mert fájt a feje, ő se tegye ezt velem.
A zsebpénzadást már egészen kicsi kortól támogatom egyébként, gyűjtögessen csak, de ezt a formáját semmiképp.
nalunk ez ugy mukodik, hogy az alap dolgokat mindenkinek kotelezo megcsinalnia (sajat szoba takaritas, felmosas, konyha elpakolas, mosogatas, teregetes stb)
amit nem kell olyan gyakran elvegezni, pl funyiras, kocsitakaritas, ablakpucolas, azert kaptunk egy kis zsebpenzt, es mindig meg van beszelve, hogy ki szeretne/tudja epp akkor megcsinalmi az adott hazimunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!