Ez normális egy 14 évesnél?
Hát szerintem normális, de szabj neki fix házimunkàkat, pl segítsen heti 2x vásárolni, hogy ne egyedül cipekedj, és az összes többi dologban vegyen részt egy határig, hogy maradjon azért élete, abban pedig hadd kamaszkodjon.
Írjatok tételes listát a feladatairól, hogy ne legyen huzakodás.
Mondd meg, hogy Te is szeretnél munka után zenét hallgatni es játszani. A háztartás mindenki dolga, aki ott él.
Ha mar raszokott akkor nehez. Bizonyos szinten normalis, mert most a vele gykoruakra akar hasonlitani, akik mind ezt csinaljak. A szulo ebben a korban meg kesz kozellenseg, akarmit csinalsz es mondasz.
Viszont, attol meg te vagy a szulo, akinek fel kell allitani egezseges hatarokat - iskolaba kell jarnia, tanulni masnapra, amig nincs meg a lecke, addig nincs telefon/szamitogep/zenehallgatas.Az otthoni teendokbe is be kell vonni - alap hogy a szobajat rendben tartsa, ezen kivul sokkal fiatalabb korban nalunk a pentek delutani program az volt a noveremmel, hoyg az egesz hazban fel kellett mosni, porszivozni es porttorolgetni. Boltba is elkuldheted egy par dologert, ha nem akar veled menni, menjen egyedul.
Miutan teljesitette a feladatait, azzal tolti a szabadidejet, amivel akarja. Ha nem teljesit/rosszul teljesit, meg tudod ezt tole vonni. Vizsont elore le kell vele fektetni a szabalyokat, igy igazsagos, ha tud rola, hogy minek mi lesz a kovetkezmenye.
Az teljesen érthető, hogy egy 14 éves fiú nem akar az anyukájával vásárolni.
Gondolom nem arról van szó, hogy nehéz táskák cipelésében nem segít, mert kettőtökre túl sokat aligha kell vásárolni.
Ha pedig a barátaival szívesen találkozik, akkor nem csak a telefon nyomkodásból áll az élete.
Azt meg kell értened, hogy 14 évesen kevésbé akar beszélgetni veled, mint mondjuk 10 évesen.
Nyilván egy minimális kommunikáció meg kéne, hogy maradjon. Ne faggasd, hanem mondd neki azt, hogy szereted őt, ezért érdekel, hogyan telnek napjai az iskolában, mik az örömei, problémái.
,,egész nap csak a telefont nyomkodja, zenét hallgat vagy játszik.'' - Egész nap biztos nem. A szeme nem bírná. 16 évesen egy szombati napon több mint 8 órát játszottam a 2010-es Aliens vs. Predator-al. A nap végén már úgy voltam, hogy ,,Ilyet. Többet. Soha'', úgy fájtak a szemeim.
,,Nem akar velem beszélni (egyedülálló anyuka vagyok)'' - Miért? Miről akarsz vele beszélni? Mindenki nem fossa csak úgy magából a szót, ha kell, ha nem...
,,nem akar velem vásárolni'' - Én sose szerettem szülőkkel vásárolni. Így ez nem feltétlenül attól van, mert 14 éves és valami nincs rendben.
,,inkább a barátaival találkozik.'' - Szóval mégsem telefonozik egész nap... Eddig azt mondtam volna, hogy azért a telefonhasználatnak szabj egy határt, de úgy látom, hogy mégis csak van szociális élete a fiadnak.
,,Ezen hogyan tudnék változtatni?'' - Sehogy. S nem is kell.
Ez teljesen normális!
Próbál önálló életet élni,hisz már kamasz :)
Ne csinálj semmit,ez úgy ahogy van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!