Okozhat nehézséget, hogy ilyen téren tapasztalatlan vagyok?
Sose voltam zűrös kamasz, a bulizásra se igen volt igényem. Sose próbáltam se a cigit, se semmilyen drogot.
Van három gyerekem, kettő kamasz.
Múltkor sétáltam egy kollégával, és pár cigiző srác mellett mentünk el. Ő egyből rávágta, hogy füves cigi, érzi a szagát.
Ez után kezdtem azon gondolkodni, hogy mennyire hátrány, ha ezekről nekem sejtelmem sincs? Simán füvezhetne úgy a gyerekem, hogy fel se tűnik a szag?
A tünetekről is annyit tudok, amit még gimiben oktattak.
Ma meg szinte minden fiatal kipróbálja, és úgy kezelik sokan a füvet, mintha semmi se lenne, mint egy pohár kóla.
A fű szagát nem lehet összetéveszteni. Szóval ha olyan szagú lesz a gyereked ruhája, meg fogod ismerni.
Amúgy nem lényeg, hogy felismerd, milyen tudatmódosítóval él, sokkal előbb kell észrevenni a jeleket.
A férjem sem cigizett soha sem, és még is felismeri a fü szagát.
Egyrészt a fü tényleg nem az a dolog amiért a gyerek fél kezét le kell vágni. Inkább a korai nem rászokásról beszélj nekik, ne arról, hogy észrevetted, hogy füveznek.
„Nehézséget” annyiban okozhat ez szerintem, hogy indokolatlanul démonizálhatsz miatta dolgokat, mivel fogalmad sincs róluk. Nemrég feltett vki egy kérdést az ügyben, hogy a 20 éves lányát beköpte az expasija, hogy drogozik, nagyon tanulságos végigolvasni:
https://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gy..
Egy „pohár kólához” nem hinném, hogy sokan hasonlítják a füvet, inkább az alkoholhoz. És ahogy nyilván felismernéd, ha a gyereked részeg lenne, ezt is fel fogod ismerni, ne aggódj.
Szerintem egyébként egy normális közegben felnövő gyereknél ma a legnagyobb veszélyt az italokba csempészett cuccok jelentik, amikkel kiütik és…
Én nagyon zűrös kamasz voltam, nem hernyóztam, de amire kíváncsi voltam, mindent kipróbáltam. Most itt vagyok egészségesen, azt gondolom, normális (milyen az?😊) felnőttként, tehát nem érzem hátrányát annak, hogy kiéltem magam. Talán inkább úgy érzem, előnyömre válik a gyerekeimmel szemben, hogy rendelkezem némi tapasztalattal, bár, az a helyzet, hogy a mostani kamaszok, ez a világ ezerszer, milliószor durvább veszélyeket rejt, mint az én kamaszéveim. Hiába az én tapasztalataim, sokszor csak kapkodom a fejem. A tapasztalat talán azért jó, mert őszintén, hitelesen, saját magad és az emberi hibáidat, esendőségeidet felvállalva tudsz a gyerekeddel beszélni. Nálunk nincsenek tabuk. Ötletet nem tőlem kapnak a gyerekeim, ahhoz elég kilépniük a ház kapuján, de talán éberebb vagyok, jobban olvasom a jeleket, elsősorban pedig talán hitelesebben komnunikálok Velük, mint azok a szülőtársak, akiknek a kérdezőhöz hasonlóan lövésük sincs.
Félreértés ne essék, nem vagyok büszke magamra, de ha már így alakult, legalább annyit profitálhatok a kamaszéveimből, hogy picit jobban megértem az én kamaszaimat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!