A lányom nem akar tanulni, mit tehetnék?
Én azt látom a gyerekeimen, hogy hulla fáradtak mire hazaérnek és persze sokszor nincs már kedv/erő házit csinálni. Nekem se lenne a 8 óra munka után még otthon is azzal foglalkozni... De nyilván a házit meg kell csinálni. Mi úgy szoktuk, hogy mikor hazaérünk van mindenkinek 30-40 perce, hogy igyon egy kakaót, egyen valamit, kicsit tévézzen, pihenjen, aztán leülünk házit írni. Igyekszem azzal motiválni, hogy ha gyorsan kész, utána szabad a nap és azt csinál amit akar.
A kisebbel tanulok, ő 4-es, a nagyobbat már csak kikérdezem, ő 9-es. Egyébként volt arra is példa, hogy nagyon el volt fáradva, ezért megbeszéltük, hogy reggelre frissebb lesz az agya is, felkel picit előbb és megírja :)
A legrosszabb, amit tehetsz az, ha veszekszel és kiabálsz. Nagyon nehéz, de mindig nyugodtnak kell maradnod, a kiabálástól csak romlik a helyzet. Beszélj a tanárral, hogy ez a probléma és esetleg megkérdezheted-e tőle napi szinten, hogy van-e házi, vagy osztálytárs szüleivel egyeztess, lássa a gyereked, hogy úgyis tudsz mindenről.
Kitartás! Nekem a nagyobbik ilyen, sajnos sok kiabáláson vagyunk túl mi is, de már megtanultam kezelni a helyzetet.
Csináltam olyat is, hogy meghallgattunk együtt egy 10 perces relaxációt, hogy lenyugodjunk és ráhangolódjunk a tanulásra, az is pl segített, youtubon van fent több is :)
Van, akinek nehezebben megy. Én inkább megkérném a tanárt, mint hogy ne legyen kész a lecke, vagy dolgozatra ne készüljön. Esetleg próbálj meg a gyerekkel tanulóidőt megbeszélni, hogy mondjuk fixen 5-6-ig mindennap tanulás, előtte-utána szabad. Mondd el neki, hogy tudod, hogy fáradt és megérted, hogy nincs kedve, neked sincs kedved pl este vacsorát csinálni néha, de akkor is csinálsz..stb. Valahogy nyugodtan próbáld ezt vele megbeszélni, vagy keress valakit, aki tanulás módszertant tanít. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy konkrétan tanulni nem tanítják meg a gyereket és én is sokszor úgy vagyok vele, hogy én meg nem vagyok tanár, nem tudom hogy tanítanak meg adott dolgot, volt hogy totál másképp magyaráztam, a gyerek meg csak pislogott, aztán kiderült, hogy a suliban nem is így mondták... Szóval nem egyszerű ez.
előző voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!