Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Azok a gyerekek, akik Waldorf...

Azok a gyerekek, akik Waldorf általános iskolában végeztek, ugyanolyan ismeretekkel tudnak menni középiskolába?

Figyelt kérdés
Okozhat gondot az állami iskola és egy Waldorf iskola oktatási működésének különbsége a középiskolai bejutásban, illetve a tanulásban?

2017. aug. 5. 17:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
77%

A mamami oldalon az alternatív nevelés kategóriában Waldorfos szülők beszélgetnek. Első kézből kaphatsz információt minden felmerülő kérdésről. Mi most kezdtük az ovit így suliról mesélni még nem tudok. De mi is ezt választottuk.

Youtube-on is vannak videók Waldorf iskolák néven ahol tanárok és diákok mesélnek a suliról.

2017. aug. 7. 11:12
 12/16 A kérdező kommentje:

Én nagyon szimpatizálok azzal a nevelési-oktatási stratégiával, amit a Waldorf képvisel, mert saját bőrömön tapasztaltam anno, hogy mennyire képesek összetörni egy kisgyerek lelkét, tanulási kedvét, magabiztosságát és a későbbi Életben való boldogulását az általános iskolában szerzett negatív élmények. Például amikor a matematika tanár kihívott a táblához, és az egész osztály előtt megmarkolta a copfomat és folyamatosan ütögette bele a fejemet a táblába, azt mondogatva közben, hogy "majd így verem a fejedbe a matematikát", vagy amikor a magyar tanár egy hibátlan tollbamondás dolgozatomra (ahol ugye lehetetlen puskázni, mert idő sincs rá), de képes volt közölni velem, hogy biztos a padtársaméról puskáztam és nem adta meg a jegyet....nem kicsit önbizalomromboló és a legkevésbé sem gyermekközpontú tanítási módszerek ezek. Bár kívülről lehet hogy apróságoknak tűnnek, de tőlük szeretném tűzzel-vassal megóvni a gyermekemet.

Köszönöm szépen a válaszaitokat.:))

2017. aug. 7. 18:45
 13/16 anonim válasza:
71%

Kedves kérdező!

Én saját tapasztalatot, és példát tudok hozni. Nem testvér, nem gyerek, hanem én jártam Waldorf iskolába, egészen nyolcadik osztályos koromig, amikor úgy döntöttem, hogy megismerem a ,,normális" rendszert és megírom a felvételit.

A kedves második, és ötödik kommentelőnek szeretettel üzenném, hogy minden gimnáziumba felvettek ahova jelentkeztem, és ezek között ott volt az ország 2 legerősebb gimnáziuma is. Végül ezek egyikébe mentem.

Nem állítom, hogy nem volt nehéz, de mindenkinek az volt, attól függetlenül, hogy honnan jött. Igaz, és elismerem, hogy nekem talán sok dologban nehezebb, de fél év alatt teljesen meg tudtam szokni. Az is egy igaz állítás, miszerint az aki Waldorfból jön nem mindenben tudja azt, amit az állami rendszerben ,,edződöttek", de tulajdonképpen senki sem ugyanazt hozza, és azt is elárulom, soha el nem cserélném az én másfajta tudásomat arra, hogy azokat a dolgokat tudjam inkább. Soha el nem cserélném azt a sokrétű ismeretet, amit ott kaptam, azt a bizalmat, azt a biztatást, megértést. Azt a rengeteg pluszt amihez ott juttattak hozzá.

Erre jogos a kérdés, hogy akkor miért jöttem el. Ennek több oka volt: elsősorban érdekelt az másik rendszer, másodsorban pedig el kell ismernem, hogy abban a Waldorfban, ahol én jártam pont a nyelvoktatás nem volt olyan erős, illetve én őrült módon, nagy lexikális tudást akartam szerezni amit leginkább egy elit iskola tudott nyújtani.

Nem állítom, hogy nincsenek hátrányai a Waldorfnak, csak azt, hogy ez a hátránymennyiség nem mérvadó az előnyei mellett. Igaz, hogy sok múlik az egyénen is, valakinek kevésbé válik be, de igazság szerinte ebben az egyén családja is nagy szerepet játszik. A véleményem az, hogy általános iskolába minden gyereknek megéri Waldorf iskolába mennie. Sorolhatnám mennyi mindenért! A többiről már lehet vitázni, -bár azt is csak az teheti, aki ismeri-, de szerintem az egész egy jó rendszer.

A felvételinél a Waldorf ovisok, és a testvérek valóban előnyt élveznek, sajnos van ahova nehéz bejutni, de ha arra esik a választás nagyon drukkolok, hogy bekerüljön!! :) Ha bármi kérdés még felmerül, én nagyon szívesen válaszolok privátban is!

2017. aug. 7. 20:14
 14/16 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon szépen köszönöm és a privát-kérdezés lehetőségét is, úgy érzem, élni fogok vele a jövőben:)) Kösziiii:))
2017. aug. 7. 23:19
 15/16 anonim ***** válasza:
28%
Én meg azt mondom nem iskolát hanem tanítót kell választani a gyereknek. Nem mindenkinek valló a waldorf iskola. Menjetek el együtt nyíltnapra órát látogatni. Ahol meglátod, hogy a gyerek szeme felcsilan na oda kell vinni.
2017. aug. 8. 16:27
 16/16 anonim ***** válasza:
35%

Van sok gyerek, aki állami általános iskolában kijárja a 8 osztályt, és utána nem boldogul a középiskolában.

Pedagógiai szakszolgálatnál dolgozom egy budapesti kerületben, csak mi legalább 30-40 ilyen esetet látunk évente. Van köztük, aki már általánosban is alig közepes volt, és a vizsgálaton kiderül, hogy szerény képességű, és nem tud megbirkózni a gimnáziumi anyaggal. Van akinek a súlyos részképességzavarát az általános még tolerálta, a középiskola már nem, van aki lelki problémákkal küzd...

Miért ne fordulhatna elő bármelyik eset egy Waldorfos gyerekkel is? És egyik sem az általános iskola hibája. Talán az első csoportnál felvethető, hogy jobban is orientálhatták volna a fiatalt.

2017. aug. 9. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!