Harmadik osztályos fiam fejlesztésre szorul helyesírásból, szerintetek ez nem diszgráfia?
Kedves 13.válaszoló,igen sajnos a helyesírás nem megy neki,de a többi tantárgy jól megy,ezért is hívják részképesség zavarnak,de attól még ő egy okos és értelmes gyerek! :)
Kedves 17. válaszoló,Köszönjük szépen! :)
Teljesen meg vagyok döbbenve, hogy vannak szülők, akik inkább állítják, hogy defektes a gyerekük, minthogy elfogadják, hogy vannak gyorsabban és lassabban fejlődő gyermekek, hogy vannak készségek, amiben az én gyerekem jobb, mint a szomszédé és fordítva. Önmagában már az is sok mindent elárul a kedves szülőről, hogy itt, ezen az oldalon kérdezget olyan témában, amihez szakember kell. Ha itt szuperanyu128 kinyilatkoztatja, hogy szerinte az, mert egyszer már olvasott erről a Blikkben, akkor addig vered a tamtamot az igazgatónál, amíg rá nem hagyják a gyerekedre, hogy nem tud írni? Vagy hogy képzeled? Eleve orvosi papír kell róla, hogy bármilyen felmentést kapjon, amivel csak a gyerekkel cseszel ki. Az írás, az olvasás és a számolás a mindennapi életünk része, életminőségbeli hátránnyal indul az, akinek ezen dolgok nem mennek, pedig mehetnének. Lehet akármekkora az IQ-ja a gyerekednek (afelől semmi kétségem nem volt, hogy amúgy minden másban átlag feletti, megfigyeltem már, hogy ha egy gyereknek vmi nem megy, akkor biztosan minden másban viszont annyira penge, hogy minimum az Oxford Uni-ra várják ösztöndíjas hallgatóként, elő nem fordulhat az, hogy vki nem tud szépen írni és mellette az egyéb kognitív képességei is átlagosak), ha hétköznapi problémák megoldása nem megy neki.
Arról nem is beszélve, hogy nagyon erős túlzás ráhúzni vkire, hogy disgraphiás, mert nem ír szépen 9 évesen. Párom sem írt szépen, rossz volt a helyesírása. Egy nyáron a szülei majdnem mindennap kimásoltattak egy rövidebb részt egy általa választott könyvből, pik pak javult az írásképe és a helyesírása is. Évekkel később rákapott az olvasásra, ami szintén csak javított a helyzeten. Soha senki nem aggadta rá a dises jelzőt, mert nem is volt az. Eleve azok a finommotoros funkciók, amelyek az íráshoz kellenek 7-8 év körül fejlődnek ki, de mivel nem minden kisgyerek olvassa el a szakkönyveket, ezért ehhez nyugodtan hozzá lehet adni pár évet. Lehet fejlesztésre szorul, de az nem egyenlő azzal, hogy dises.
Egyébként nekem volt disgraphiás osztálytársam, hát köszönő viszonyban sincs az ő írása a te gyerekedével, ami még mindig nem jelent persze semmit, de a gyereket addig fejlesztették, hozzátenném otthon a szülei, amíg nem produkált egy 5-ös magyar érettségit. Nem, a gyerek nem sínylette meg, nem lett terrorizálva, és sokkal több energiájába sem került ez neki, mint másnak ha pl zeneiskolába jár, vagy rajzszakkörre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!