Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Ti adnátok kollégiumba a...

Ti adnátok kollégiumba a középiskolás gyereketeket?

Figyelt kérdés
Milyen előnye és hátránya lehet? Ha nem adnád, miért nem?
2017. ápr. 18. 20:30
 1/9 anonim ***** válasza:
51%
Ilyenkor ez már nem nagyon a te döntésed. Elég idős, hogy magának döntse el, és mint szülő, az a dolgod hogy támogasd, akárhogy is dönt.
2017. ápr. 18. 20:35
 2/9 anonim ***** válasza:
79%
Én koleszos voltam középsuliban, hétvégente jártam haza. Én döntöttem, de többször beszéltünk róla a szüleimmel, hogy mi vár rám majd, miben lesz más. Miután döntöttünk, a gyakorlati részét beszéltük át, zsebpénz ilyesmi.
2017. ápr. 18. 20:44
 3/9 anonim ***** válasza:
36%

Nem, mivel így is az volt akit csúfoltak mert szemüveges, és az átlagosnál nyugodtabb.

19kmre lévő gimibe jár vonattal, ennyit kibír. De ha kéri elvisszük

2017. ápr. 18. 21:06
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Én is inkább a kollégium oldaláról válaszolok. Saját vélemény:

Előnyök:

- Megtanul együtt élni, tekintettel lenni másokra

- Legtöbb esetben van közös tanulás, mert osztálytársakkal van 1 szobában

- Megtanul a pénzéből gazdálkodni, ha elveri, okul belőle..

- Önálló életre nevel. Bevásárlás, takarítás, időbeosztás, főzés, feladatok stb.

Hátrányok:

- Csapatvonzással hamar kocsmatúrákra indulhatnak

- A legtöbb helyen kijátszhatóak az esti kimenők, így hosszú esték sikerülhetnek, ki tudja hol

- Nincs szem előtt

- Ha zavarja ez a dolog, akkor: több ember zajait, viselkedéseit, rumlijait, bármijeit kell elviselni mindig. Max "délutáni sétán" tud egyedül lenni.

Direkt írtam ugyanannyit, legyen egyensúlyban :D

Amúgy ha bízol a gyerekedben és őszinte veled, akkor nem lehet belőle "gond". De tény, hogy a pillanatnyi szabadság egyes személyiségeknél "lázadást" okozhat. Nálunk a legtöbben rendben élték az életüket a kollégiumban, csak páran voltak esti kocsmások. Hogy manapság hogy van, nem tudom (6 éve voltam koleszos).

2017. ápr. 18. 22:15
 5/9 anonim ***** válasza:

Még 6 osztályosba is adnám, de lehetőség szerint egy jobb iskolába (ha nem debil persze). Engem egy ilyen helyre küldtek, és fiatalságom legjobb évei voltak.

Előnye és hátránya egyben: megszűnik a szülői kontroll a gyerek felett (nálunk 3 hetes ciklusokban lehetett hazamenni). Egy nagyonvidéki kisváros ősparkjában volt az iskola és a kollégium a közelében.

Van veszélye, hogy rossz társaságba kerülhet a gyerek, de szerintem az otthon is megtörténhet. Az ottani ismerőseim közül viszont nagyon kevesen lettek semmirekellők mostanra. Valamire csak megtanít a kollégium, még ha nem is mindig a jóra ;)

2017. ápr. 18. 22:19
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Csak azért, hogy kollégista legyen, nem, de ha egy jó gimnázium miatt, minden további nélkül!

Én is kollégista voltam. A koliban volt züllöttebb, kocsmás társaság, suliban nem, embere válogatta, hogy ki hol alakította ki inkább a szorosabb kötelékeket (több suliból voltak a koliban).

Az meg, hogy koli miatt lesz valaki egy életre dohányos vagy harmincéves koráig nagyivó, vagy "egészséges mértékben" bulizgat, vagy abszolút visszafogott lesz/marad, max. egészséges otthoni kommunikációval tudod befolyásolni, na meg az útravaló amit már 10 éve szed magára a gyerek.

Az biztos, hogy 14-18 éves kor között mentálisan sokat fejlődik egy fiatal emberke, alakul a személyisége, felteszi az élet nagy kérdéseit - mind voltunk világmegváltó fiatalok :) -, és ezt a folyamatot egész más otthon megélni, mint szülőktől távol. Nekem bejött.

2017. ápr. 19. 23:07
 7/9 anonim válasza:
0%
Sajnos manapság a kollégiumokba csak az idióta gyerekeket adják,kb olyan,mint a kiskorúak börtöne,verik,alázzák,ütik egymást...,én semmi képpen nem adnám be,ott valószinű tanulni se fog tudni.
2017. ápr. 22. 01:04
 8/9 jafnrétti ***** válasza:

Szigorúan csak a saját gyerekemről beszélek, és még csak jóslás szintjén, hiszen még messze van a középiskola, mivel még csak 10 éves lesz. Én őt nem engedném kollégiumba, neki nagyon nem lenne való, mert eléggé befolyásolható, könnyen beleviszik a hülyeségekbe, illetve sokszor magától talál ki hülyeségeket, hogy a vagány gyerekek elismerjék. Neki nem hinném, hogy jól tenne, ha csak hétvégente lenne itthon. Arról nem beszélve, hogy okos gyerek, viszont kissé lusta, noszogatni kell. Nem szeretném, ha azért cseszné el a tanulmányait, mert hét közben ellazázza a dolgokat.

Én nem voltam kollégista, a férjem viszont igen, és amiket mesélt, az alapján szerintem nála sem volt a legjobb döntés, hogy elküldték másik városba tanulni.

Mondjuk nekünk szerencsére nem igazán kell ilyesmiben gondolkodnunk, megyeszékhelyen lakunk, itt mindenféle középiskola van, több nagyon jó gimnázium, szakközépiskolák (vagyis most már asszem szagkimnáziumoknak hívják, és a szakiskolát nevezik szakközépnek, nehogy egyszerű legyen :D ), ha esetleg szakmát akarna tanulni, szinte bármit tanulhat, bár igazából gimnáziumba szeretne menni, aztán egyetemre, és még az is van helyben (PTE), szóval bármit tanulhat. Nyilván egyetemre már mehet ahová szeretne, ha máshol akar tanulni, nem láncolnám ide, de nem bánnám, ha velünk lakna az alatt is, hogy ha lesz mellette valami keresete, azt félre tudja tenni. De ezzel már nagyon előreszaladtam :D

2017. ápr. 27. 09:27
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem adnám, mert szeretném, ha velünk lenne. Itt a helye, köztünk, még gyerek.
2017. máj. 16. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!