Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mit tegyek, hogy a reggeli...

Mit tegyek, hogy a reggeli iskolába készülés jobban menjen?

Figyelt kérdés
Elsős kislányommal minden reggel probléma a készülődés. Fél hétkor kel, este nyolckor már ágyban van, jól is alszik, szerintem nem az a baj, hogy fáradt. Szereti az iskolát, -amennyire azt lehet-, jó a tanárnő, jó az osztály, és mindig jókedvű ha érte megyek délután. De reggel elindulni kész katasztrófa. Mindig hajlamos volt a dacra, de azért nincs vele komoly gond, nagyon sokat foglalkozunk vele, tudja mennyire szeretjük. Felkelni még csak-csak, de reggelizni, fogat mosni, felöltözni nehéz rávenni. Kérem szépen, aztán határozottan, aztán csináltunk motivációs táblázatot, de semmi nem működik tartósan.Nagyon türelmes próbálok lenni, de nincsenek kötélből az idegeim. Tippek, javaslatok? nem érdekli, hogy el fog-e késni, ha játszani van kedve öltözés helyett, azért is azt csinálja. Persze a végén már veszekszem vele, mert nincs jobb ötletem, mégse vihetem be a suliba úgy hogy a hónom alá csapom...

2016. dec. 15. 08:52
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

A pizsamás hozzászólásról jutott eszembe:

Mikor még bölcsiben dolgoztam, volt egy kislány, hasonló volt a reggelük, mint most nektek. Lehetett egy arcom, mikor pizsamában hozták be a lányt az intézménybe, jelezve neki, hogy bármekkora is a hiszti, bármennyire nem akar öltözni, akkor is bölcsibe kell mennie.

Ma már iskolás, harmadikos, magától öltözik, fogat mos, sőt, a reggelit is megcsinálja magának :)

2016. dec. 15. 09:47
 12/17 anonim ***** válasza:
23%
Mindenesetre gyereknevelesbol ne irj konyvet, mert buta vagy mint a fold, raadasul arrogans is.
2016. dec. 15. 09:50
 13/17 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem ez nem megalázás, hiszen a gyerek saját akaratából kerül megalázó helyzetbe pizsamás és a késős esetben. A szülő elmondta neki, hogy ciki lesz, ő mégis így döntött. Nekem egy kicsit fura nevelési eszközöm van, de mindig beválik. Olyan szavakat használok, amiket a gyerekek egymás közt. Pl amikor reggel tv-zne készülődés helyett, akkor azt szokom mondani: ha nem keszülsz, el fogunk késni, mutogatni fognak rád, hogy nézzétek ott a nyomi gyerek. Annyira nyomi, hogy nem tud isőben elkészülni. A másik, észrevettem a fiamon, ha rosszalkodik, s azt mondom, rendetlen vagy, rosszaság vagy, eleven vagy, ezektől ő valahogy menőnek érzi magát, a felnőttek szemében meg cuki kis csirkefogónak, de ha azt mondom, ne is haragudj, de most nagyon paraszt vagy, az már bántsa az önérzetét, és többet nem csinálja. Ezeket a szavakat szokták egymásra használni csúfolódás céljából, s ha utalok rá, hogy most ő pont úgy viselkedik, akkor nálunk hatásos. Lehet lepontozni.
2016. dec. 15. 11:07
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszi, ez jó ötlet, hogy késsen el, már én is gondoltam rá. A következő alkalommal figyelmeztetni fogom, de ha húzza az időt hagyom elkésni. Akkor legalább megérti majd, hogy miről beszélek. Nagyon köszi a válaszokat!
2016. dec. 15. 17:14
 15/17 anonim ***** válasza:
0%
Lehet, te is olyan anyuka voltál, aki a 3 éves gyerekétől kérdezte a boltban, hogy kislányom, ezt megvegyük neked? Meg mit szeretnél? Az ilyen anyukáktól égnek áll a hajam. Egy háromévestől maximum azt lehet megkérdezni, hogy ezt vagy azt vegyük-e meg, vagy pedig egyszerűen a kezébe adni, ill. a kosárba tenni, amire szüksége van. Ha pedig hisztizik, arról nem venni tudomást. Szerintem az ilyen nevelésnek az eredménye a mostani. Nem kérni kell, hogy mosson fogat, hanem amikor elkezdődött a fogmosás kérdése egyáltalán, akkor a kezébe adni a fogkefét, hogy csinálja. Még most sem lenne késő, odaállni mellé, és csináltatni vele, nem könyörögni, és igen, leülni egy asztalhoz, tányérokkal megterítve, még ha reggel van, akkor is, és közösen megreggelizni, nem rohanva. Csodálom, hogy felkelni felkel. Én még most is ha jó hideg vízzel mosom meg az arcom, akkor szoktam igazából felébredni.
2016. dec. 16. 11:59
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Rajzolj kartyakat a reggeli készülődés lépéseiről, feladatairól. Ha vmivel elkészült adja oda Neked az adott kártyát. Lehet, hogy pucéran mossa majd a fogát, vagy pakolja be a táskát, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy meglegyen minden időben.

Esetleg gyűjthet minden nap 3 feladatban pecsétet. 2 begyűjtött pecsétért kap egy mosolygós arcot. Heti minimum 5 mosolygós arcért kaphat vmit. Ez lehet egy közös mesenézés, játszás, együtt főzés. Vmi kisebb dolog, ami ha elmarad, nem katasztrófa.

A napi 3 feladatból 2 lehet fix, egy pedig változó. Legyen időkeret az elvégzéshez és legyenek tisztázva a szabályok!

Kiragasztani a táblázatot a falra, hűtőre és ott látja a gyerkőc, hogy halad.

A kártyás megoldást egy 3 gyerekes anyukától van, a pecsétgyűjtős meg gyerekpszichológustól.

A 3 gyerekes családnál még játékra is marad idő reggelente...

2016. dec. 17. 05:37
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszi, ezt a matricagyűjtést próbáltam ki a hét elején, a harmadik napra már azt mondta, ja nem baj hogy nem kapok matricát a mai napra (5. után járt volna varázsdobozból meglepetés húzása). Egyébként lehet, hogy néha engedékeny vagyok, azokban a dolgokban amik nem fontosak. Az én lányom nagyon karakán és erős személyiség, határozottan nem működik nála a tekintélyelvű nevelés,csak nagyobb ellenállást generál. Nem mondom, hogy erőszakkal nem lehetne kikényszeríteni belőle rengeteg mindent, csak hát milyen áron? Ez szerintem nem jó irány, legalábbis nála nem.
2016. dec. 17. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!