Ha nem a tanár dolga akkor kié? Ki figyel arra hogy az iskolából ki viszi haza a gyereket?
Nálunk pedig kifejezetten figyelenk, pont ilyen miatt, hogy kisgyereket elvitt az apja aki nem velük él, az anya meg kétségbeesetten kereste a gyerekét. Azóta aki buszos azokat külön tanár kíséri, minden buszhoz másik. A többieket meg az őket tanító kíséri le és mindenki szól ha látja a szülőjét. Amikor valaki más viszi el akkor bekell írni az üzenőbe, hogy ki megy a gyerekért és a tanár addig ott áll míg az utolsó gyereket elnem viszik.
Ezt mindenképp beszéld meg,én a helyedben iskolába se vinném.
Amúgy tényleg honnan ismeri??
Jogszabály szerint tanítási időben az iskola felelőssége a 18 éven aluliak felügyelete, ez a kötelesség megegyezik a szülőkre vonatkozóval (tehát ugyanolyan szankciók járnak érte, ha gondatlanság vagy szándékosság miatt a kis- vagy fiatalkorúnak baja esik vagy elkövet valami törvényellenest).
Bár a saját gyerekem még nagyon pici, egy 8 osztályos gimnázium mellett lakunk. Egy időben rendre probléma volt, hogy a mi kapualjunkba jártak ki a tizenévesek cigizni. Egyrészt az utcára néző ablakokon bejött a füst, másrészt egy kupac cigiző kamaszon kellett átnyomakodni, hogy be tudjon jutni az adott lakó. Ráadásul szét is dobálták a csikkeket.
Írtam egy levelet az igazatónak, hogy szíveskedjen a diákokkal kezdeni valamit a fenti okokból. Első körben azt válaszolta, hogy nem tud mit kezdeni velük.
Akkor felhúztam magam, kikerestem a vonatkozó jogszabályt, bemásoltam és melléírtam, hogy mivel tanítási időben az ő felelősségük a diákok felügyelete, jogi lépéseket fogunk tenni, ha házon belül nem oldják meg.
Válasz nem jött, de aznaptól soha nem láttunk cigiző diákot.
De életszerűen is: a saját gyerekedre, ha veled van, akkor neked kötelességed vigyázni. Ha kárt okoz, te téríted meg, ha baja esik, téged vesznek elő (pl. nem hagyhatod otthon felügyelet nélkül, mert ha magára rántja a szekrényt, te mész börtönbe).
Ha a szomszédra bízod rá, akkor ez a jogi felelősség hozzá kerül át arra a pár órára. Amíg iskolában van, addig pedig az iskoláé ez a kötelezettség. Nem csak erkölcsi, jogi is!
(És természetesen kisebbeknél pedig az egyéb pedagógiai intézményeké; bölcsőde, óvoda, családi napközi, stb.)
Én is tanító vagyok, és a mi iskolánkban nem szoktunk csak úgy elengedni akárkivel a gyerekeket. Főleg, ha a szülő jelzi is, hogy fennáll a lehetősége, hogy olyan jön érte, akivel nem mehet haza! Nálunk is volt ilyen, fokozottan figyeltünk rá.
Szerintem ha a tanárnővel beszéltél, és azt mondta, hogy nem az ő felelőssége, akkor az igazgatóval is kéne. Ne támadólag, hanem kérdezd meg, hogy ilyen esetben mit lehet tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!