Alsós gyerekek szülei! Nálatok tegezik vagy magázzák a tanítót a gyerekek?
Igazából csak kíváncsi vagyok, mert a minap beszélgettem egy tanítónőként dolgozó ismerősömmel, és valahogy előjött a beszélgetés közben, hogy őt tegezik a gyerekek, elsőtől egészen negyedik (!) osztályig. A megszólítás "XY néni", a köszönés "Csókolom", de ezen kívül tegezve szólnak hozzá, tehát pl. "Éva néni, megnézed a házimat?"
Nekem ez nagyon furcsa volt, én 24 éves vagyok, és nálunk 18 éve még alap volt, hogy magázzuk a tanító néniket, első osztálytól kezdve. Nem tudom, az oviban nevelték-e belént a magázódást, vagy a szüleinktől tanultuk, csak azt tudom, hogy mire suliba kerültünk, mindenkinek természetes volt, hogy magázzuk a tanárokat az iskolában.
Elsőben még megértem, ha oviban tegezés volt, kell idő az átállásra, de hogy még 4. osztályban, 10 évesen is? Nem ítélem el a dolgot, csak nekem fura. :) Ismerősöm azt mondta, hogy ha már 3 éve tegezik őt a gyerekek, fura lenne, ha hirtelen elkezdenék magázni, de azt világosan tudja mindegyik, hogy felsőben majd magázni kell a tanárokat.
Nálatok ez hogy van? :) Csak én vagyok lemaradva, és manapság már tegezik a tanítókat a 6-10 éves gyerekek?
Mondom, nem ítélem el egyik álláspontot sem, csak ez így fura volt nekem, és kíváncsi vagyok, mennyire általános manapság. :)
Nálunk magázódás van. Elsőben is, úgy működik, mint a kérdező írja. Pár hét kell egy elsősnek maximum az átálláshoz.
És igen, ez a pedagógusokon múlik, nyilván nem kell leharapni egy elsős fejét, de kedvesen ki lehet javítani.
(Pedagógusként írom, a kisfiam még nem iskolás.)
Köszönöm a sok választ! :)
Ezek szerint tényleg változott ez a dolog, és manapság már sok helyen elfogadott a tegezés.
Nagyon durva, amit egyikőtök írt, hogy hogyan utasította rendre a "tanító néni"... :( Én semmi ilyesmire nem emlékszem, pedig biztos nálunk is előfordult, hogy valaki véletlenül tegezte őket, vagy nehezebben szokta meg. De hogy nem ordítoztak velünk miatta, az biztos.
A gyerekem sulijában is úgy volt, ahogy írod, csókolom + tegezés.
Viszont neki két idős tanítónője volt, akikről tudjuk, hogy 30 éve is ott tanítottak már… Szóval az lehet, hogy az utóbbi pár évben lett divat a tegezés, viszont valamiért rájuk is átragadt.
Amikor azt írtad, kérdező, hogy „magáztad” a tanítónőidet, akkor valóban magázásra gondolsz, vagy „tetszikezésre”?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!