Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Alsós gyerekek szülei! Nálatok...

Alsós gyerekek szülei! Nálatok tegezik vagy magázzák a tanítót a gyerekek?

Figyelt kérdés

Igazából csak kíváncsi vagyok, mert a minap beszélgettem egy tanítónőként dolgozó ismerősömmel, és valahogy előjött a beszélgetés közben, hogy őt tegezik a gyerekek, elsőtől egészen negyedik (!) osztályig. A megszólítás "XY néni", a köszönés "Csókolom", de ezen kívül tegezve szólnak hozzá, tehát pl. "Éva néni, megnézed a házimat?"

Nekem ez nagyon furcsa volt, én 24 éves vagyok, és nálunk 18 éve még alap volt, hogy magázzuk a tanító néniket, első osztálytól kezdve. Nem tudom, az oviban nevelték-e belént a magázódást, vagy a szüleinktől tanultuk, csak azt tudom, hogy mire suliba kerültünk, mindenkinek természetes volt, hogy magázzuk a tanárokat az iskolában.

Elsőben még megértem, ha oviban tegezés volt, kell idő az átállásra, de hogy még 4. osztályban, 10 évesen is? Nem ítélem el a dolgot, csak nekem fura. :) Ismerősöm azt mondta, hogy ha már 3 éve tegezik őt a gyerekek, fura lenne, ha hirtelen elkezdenék magázni, de azt világosan tudja mindegyik, hogy felsőben majd magázni kell a tanárokat.

Nálatok ez hogy van? :) Csak én vagyok lemaradva, és manapság már tegezik a tanítókat a 6-10 éves gyerekek?

Mondom, nem ítélem el egyik álláspontot sem, csak ez így fura volt nekem, és kíváncsi vagyok, mennyire általános manapság. :)

2016. okt. 3. 14:00
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
65%
Ez a tetszikelés szerintem is idétlen, akkor inkább a sima magázódás.
2016. okt. 3. 14:40
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk magázódás van. Elsőben is, úgy működik, mint a kérdező írja. Pár hét kell egy elsősnek maximum az átálláshoz.

És igen, ez a pedagógusokon múlik, nyilván nem kell leharapni egy elsős fejét, de kedvesen ki lehet javítani.

(Pedagógusként írom, a kisfiam még nem iskolás.)

2016. okt. 3. 14:41
 13/27 anonim ***** válasza:
74%
én alsósokat tanítok zongorázni, a közvetlenebb gyerekek tegeznek, a zárkózottabbak magáznak néhány kivétellel. Sztem egyikkel sincs baj. Lehet tiszteletlennek mondani, én inkább barátságosnak veszem
2016. okt. 3. 14:43
 14/27 anonim ***** válasza:
89%
Igenis a tanàr hibàja ha nem tanítja meg, na meg a szülõé is. Igaz, hogy nagyobb korban, furcsa a tetszikezés, de ez inkàbb olyan átmenet a tegezés és magàzás között. Emlékszem középsuli elsõben kigúnyolt a tanár, amikor tetszikeztem. De mikor meg rákérdeztem, hogy akkor hogyan mondjam, akkor meg megbüntetett azért mert szemtelen voltam....Pedig nem gúnyolódásból kérdeztem, csak nem tudtam, mert nem úgy szoktam, tanultam meg. Utána mondjuk a tanár volt elmarasztalva, mert botràny lett belõle, hogy nem oktat, nevel hanem "földbe döngöl". Érdekes, hogy az egyik iskolában meg tudjâk tanítani, a másikban meg nem...
2016. okt. 3. 15:14
 15/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok választ! :)

Ezek szerint tényleg változott ez a dolog, és manapság már sok helyen elfogadott a tegezés.

Nagyon durva, amit egyikőtök írt, hogy hogyan utasította rendre a "tanító néni"... :( Én semmi ilyesmire nem emlékszem, pedig biztos nálunk is előfordult, hogy valaki véletlenül tegezte őket, vagy nehezebben szokta meg. De hogy nem ordítoztak velünk miatta, az biztos.

2016. okt. 3. 15:27
 16/27 anonim ***** válasza:
93%
Én 25 éves vagyok, alsóban nálunk lehetett tegezni az osztályfőnököt. Húgom most 11, de alsóban végig tegezték a tanítókat.
2016. okt. 3. 15:44
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
16 éves vagyok.Mi még anno magáztuk a tanítónéninket,nyilvan felsőben is.Mikor 7-8.os voltam még jártunk fel az alsós ofőnkhez,mert nagyon szerettük,ott hallottam először,hogy a köszönés ugyan csókolom .... néni de azon kívül már tegezik,pedig csak 4 év telt el.Ja és ráadásul volt olyan gyerek aki csókolommal köszönt és hozzátette,hogy Ágota néni,de napközben csak Ágota volt.Szóltak,hogy Ágota,szépet rajzoltam?Szerintem azért ha már tegezik is de maradjon csak néni.A hugom most elsős,ma én mentem érte,az összes elsős Sziával köszönt a tanítónéninek(Szia Lilla néni!)Hát változnak az idők,most úgy mondom ezt mintha olyan öreg lennék,de hát 10 év alatt elég sokat változott... úgy minden.
2016. okt. 3. 18:05
 18/27 anonim ***** válasza:
93%
Fiam másodikos. Ők is tegezik a tanárokat, de nénizik. A köszönés az jó reggelt, jó napot, viszontlátásra.
2016. okt. 3. 18:42
 19/27 anonim ***** válasza:
Elsőben még tegeztük a tanítónénit, de csak mert nem is tudtuk mi a magázódás, előtte soha nem beszéltünk úgy. Másodikos korunkra szépen lassan megtanultunk a tanító nénikkel magázódva beszélni.
2016. okt. 4. 19:45
 20/27 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekem sulijában is úgy volt, ahogy írod, csókolom + tegezés.

Viszont neki két idős tanítónője volt, akikről tudjuk, hogy 30 éve is ott tanítottak már… Szóval az lehet, hogy az utóbbi pár évben lett divat a tegezés, viszont valamiért rájuk is átragadt.

Amikor azt írtad, kérdező, hogy „magáztad” a tanítónőidet, akkor valóban magázásra gondolsz, vagy „tetszikezésre”?

2016. okt. 6. 22:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!