7 éves kislányomnak szerettem volna diákigazolványt és személyit csináltatni, de azt mondták, hogy a személyihez kell az apa jelenléte vagy aláírása. Az apjával nem tartjuk a kapcsolatot, van egy élettársam, ő esetleg aláírhatja?
Szinte elképzelem a helyzetet:
Ügyintéző:-Kell az apa jelenléte vagy aláírása.
Te:-Köszönöm,akkor a gyakorin megkérdezem,hogyan tovább.
A 7. válaszolónak igaza van.
„Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetében ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a fővárosi és megyei kormányhivatal gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala, a bv. szerv vezetője, a konzuli tisztviselő, a központi szerv vagy a járási hivatal előtt tett, vagy a szülő által kiállított, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, szünetelését igazoló jogerős határozatot is.”
Egyébként totál logikátlan az egész, hiszen egy kötelező okmány esetében elvileg nem volna lehetséges az, hogy az apa nem járul hozzá annak kiállításához. :)
Az, amivel nekem az ügyintéző indokolta az apai hozzájárulás szükségességét, miszerint a személyivel már kivihető a gyerek országból, szerintem szintén poén. Apának muszáj hozzájárulnia, és utána GPS-jeladót ületethet a gyerekbe, kivittem-e az országból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!