Mi történik, ha a körzetes általános iskolába többen jelentkeznek mint amennyi hely van?
Ezt a kérdést feltettem a körzeti suli igazgatójának, mikor a fiamnál esedékes volt az iskolakezdés. Azt csinálják ilyenkor, hogy a felvételi időszak végén összeülnek a kerületi iskolák (nyilván a „kerületi” Bp.-re igaz), és megbeszélik, kinél hány gyerek nem fért be, illetve kinél maradt üres hely, és elosztják a kimaradt gyerekeket az üres helyekre. Állítólag ebbe van beleszólása azért a szülőnek is, vagyis ha van 3 iskolában is hely, akkor választhat azok közül.
Ilyen gyűlésen döntenek arról is, hogy melyik iskola indíthat plusz egy osztályt, ha szükséges (azt mondják, két egymást követő évben pl. nem szokott ugyanaz az iskola engedélyt kapni, de nyilván attól is függ a +1 osztály, hogy melyik suliban van erre hely).
Így érvényes tehát a „körzeti sulinak kötelessége felvenni a gyereket”-elv, vagyis valahova mindenképpen felveszik a környékbeli iskolák.
(az 5. hozzászóló vagyok megint)
Ha nem vesznek fel, fellebezhettek a döntés ellen. Annak ellenére, amiket írtam, ismerek olyan gyereket is, akit elsőre nem, de fellebezés után felvettek a körzeti suliba. Igaz, hogy ez azért pár hónap idegeskedést jelenthet, mert csak nyáron derül ki a döntés.
Azért működhet a fellebezés egyébként, mert mindig van pár olyan gyerek, akit ugyan beíratnak az adott suliba, de később mégis máshova viszik. (Pl. valaki nem a körzetes iskolába akar menni, de a választott iskolájában „várólistára” kerül, és csak nyáron derül ki, hogy innen bejutott, ezért a biztonság kedvéért tavasszal beíratkozik a körzeti suliba, majd végül nem oda megy.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!