Máshol is vannak ilyen öntelt, csodagyerek szülők?
Teljesen kiakadtam az iskolakezdésen, amikor egy anyuka, aki kicsit többre tartja a gyerekét a másiknál (már 1-2 éves koruk óta 5-6 féle különóra, foglalkozásra járatja, és azt hiszi, hogy ezzel ők kiemelkedőbbek) azt fejtegette, hogy a kevésbé okos, mozgékonyabb gyereket, ill. a szülőket hogyan kellene rávenni, hogy távozzanak másik iskolába, osztályba. És még büszke is rá, hogy a nagyobb gyereknél sikerült "minden kétes elemet" eltávolítani a gyereke mellől.
Én vagyok ennyire maradi, és tényleg MINDENT meg kell tenni, hogy a gyerekem a legjobbat kapja? Vagy ez tényleg bunkóság?
Ez bizony óriási lélektelenség. Vagy még annál is több.
De a jó tanító néni majd segít, hogy jó közösség legyen az osztályból, egymás segítése, megértése legyen a feladat, nem az emberellenes közösségellenes pökhendi magatartás -vagyis a lelkük is nevelődjön, ne csak a racionális tudatrészük.
“Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, lelkében pedig kárt vall? Avagy mit adhat az ember váltságul az ő lelkéért?” (Mk 8,36-37)
A hétvégén én költöztettem a szomszéd kislányt kollégiumba, egyetemista lett. Egész úton mélyen hallgattunk a férjemmel, amíg anyuka szájából ömlött, mekkora csúcs a lánya.
Namost ez a lány arra sem volt képes, hogy a kollégiumban egyedül leadja a személyit, lakcímkártyát, sőt, a jelentkezését én töltöttem ki, és küldtem be... nem vitt poharat, evőeszközt, mert ő azt hitte, ott kap enni, meg mindent. A cuccait anyuka pakolta ki... Teszem hozzá, felsőoktatási szakképzés, abból is fizetős, ahova bekerült, szín kettes érettségivel, de hát istenem, nem ő tehet róla, idén nagyon nehéz volt a szülő szerint.
ÉS isteníti, de mindenkinek kellemetlen, és senki nem szól neki. A másik lány 13 éves, hazaúton azt hallgattam, mekkora könyv a szürke ötven árnyalata, anyu meg büszke volt rá, hogy olyan okos kislány, ezt a vastag könyvet olvassa... de most vissza kell mennie a buta osztálytársak közé, akik nem szeretik, legjobb lenne, ha magántanuló lenne.
Általában a szülő végtelen butasága áll az ilyenek mögött...
enyhe túlkapás.
bennem is volt hasonló para amikor kicsiként kellett bölcsibe adnom, féltem hogy a 2 évesek majd keresztülgázolnak rajta, aztán kiderül őt kicsikkel tették össze, akkor meg attól féltem, hogy visszahúzzák a fejlődésben.mondjuk nekem eszebe nem jutott, hogy én szabjam meg ezekért a csoportok összetételét..
nem a világot kell magunkhoz alakítani, hanem fordítva, meg kell tanulnunk feltalálni magunkat benne.
ez az anyuka nem lát tovább a saját csőlátásánál, majd akkor esik "pofára" ha egy lusta rossz tanuló a társa a gyerekének 3 szor annyit fog keresni mint az ő gyereke..
"majd akkor esik "pofára" ha egy lusta rossz tanuló a társa" 3,
egy kicsit máshonnan megközelítve: a gyerekeknek eltérő a fejlődési ritmusuk -vannak, akik lassabban fejlődnek- ők még jobb lett volna ha az óvodában ugrabugrálnak, vannak gyorsabbak. De hogy mi lesz a vége, azt nem lehet látni, egyenlőre a közösségi érzést kell kialakítani. Nagyon-nagyon sok nagy gondolkodó,híres ember életrajzában van, hogy későn kezdett beszélni, taníthatatlanul butának vélték stb. Edison pl - ki is vette az anyja, mert annyira butának hitték (közben hallássérült volt, amit nem ismertek fel), otthon tanította -és elég sokra vitte a fiú:D
Azután a nagyon lassú és későn érő Hegel. Állítólag még az egyetemi évei alatt is, hallgatag volt, úgy tűnt, buta, "nem tud kettőig sem számolni". Azt mondják, egyszer mikor későn ért haza a kollégiumba, kicsit kapatosan, a felébresztett portás megcsóválta okos fejét: - Hegel fiam, ha így folytatod, azt a kevés eszedet is eliszod.
Mi már látjuk, nem így lett:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!