Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Német vagy angol nyelvet...

Német vagy angol nyelvet tanuljon egy gyerek?

Figyelt kérdés
2015. márc. 10. 10:50
1 2 3 4
 21/37 anonim válasza:
100%
Mindkettőt. Én elsőnek a németet javasolnám. Ha azt megtanulja akkor az angol egy felszabadulás lesz. Ugyanis az angol nyelvtana semmi a némethez képest. Tapasztalatból mondom. Azok az osztálytársaim akik előbb tanulták az angolt a többség szenved. Manapság úgyis kevés egy idegen nyelv.
2015. márc. 11. 16:00
 22/37 szabóméhészet ***** válasza:
57%

Mindenképpen a németet,mert az Európa nyelve és utána az angolt.

Elmondom miért:

sajnos a középiskolában csak angol volt 2évig,pedig már 1987-ben németet akartam tanulni.az angoltanár inkább megutáltatta az angolt.

Középiskola után elvégeztem egy 100órás extra intenziv német tanfolyamot,majd első munkahelyem a posta által még egy 300órásat.

Katonaság után a fehérvári IBM-nél helyezkedtem el,kb 1év után anyaggazdálkodó lettem.a beszállitók 80%-a német volt,evidens hogy a német partnerrel az ember németül beszél,nem angolul,hiába angol üzleti nyelvű az IBM.

2002-ben dolgoztam először Németországban,3nap alatt többet tanultam németül(bajorul,mert Münchenben voltam,ott bajorul beszélnek nem németül).

2008-ban jött a lehetőség hogy kimenjek Hollandiába,német vagy angol nyelv volt az elvárás.a holland a német rokona,70%-ban azonos a két nyelv.a hollandok amúgy 99%-ban beszélnek angoluk,mind tud németül,de a II.vh-s okok miatt utálják a németeket és ezért nem szivesen szólalnak meg németül.szerencsém volt,egy holland kolléga németül beszélt velem,és kb 6-8hónap alatt a német alapommal megtanultam közepesen hollandul.

második holland munkahelyemen kb 50% lengyel dolgozott,szinte 99%-ban csak angolul tudtak.ez hátrány volt nekik,hiszen aki hollandos az komolyabb poziciókat kapott(ma már pl Hollandiában nem jár annak a külföldinek munkanélküli segély,aki csak angolul tud és nem tud B2 hollandul).

Több holland fórumon is osztották az észt a magyarok,hogy mert az angol...aki 5éve ott élt,és angolos volt nem tanult meg hollandul,mert angol alappal nem lehet.

2011-ben átjöttem Németországba.Itt a hajára kenheti az ember az angolt,ha csak nem valami Audi,BMW mérnök,mert itt vagy a német vagy esetleg az orosz a jó.

Tavaly óta már Ausztriában vagyok,itt tudogatnak angolul,de nem ajánlom hogy valaki is angollal próbálkozzon,mert attól itt másodrendűnek nézik.Kollégám 60% angolos 40% németes.Néha benézünk egy egy lizingfirmához más állásügyben.Sokszor bepróbálkozik az angollal,de akkor udvariasan közlik vele: ez Ausztria,tessék németül beszélni.

A másik,hogy az angol elbutitja az embert,hajlamos lesz megfeledkezni más nyelvekről azzal a demagógiával hogy az angolt mindenhol értik.

Szóval én a németet javaslom,aztán ha megvan a közepes német jöhet az angol,vagy angol helyett olasz,francia,spanyol nyelv,melyekkel jobban ugrálhat majd mint az angollal.

2015. márc. 13. 12:49
 23/37 szabóméhészet ***** válasza:
0%
ja és hozzátenném hogy Hollandiában az angolul makogó lengyel beosztottak miatt kénytelen voltam előszedni az angolom,jelenleg olyan A2-B1 környékén van az angol tudásom,de kerülöm az angol használatát mint ördög a tömjént :) nekem idegen,nem jó hangzású nyelv,számomra haszontalan :)))
2015. márc. 13. 12:54
 24/37 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a sok-sok hasznos információt. Remélem okosan döntünk!
2015. márc. 13. 13:03
 25/37 anonim válasza:
Először az eszperantót javaslom. Utána könnyebb akár az angol, akár a német. Ma az angol tűnik a legfontosabbnak, de ki tudja, mit hoz a holnap!
2015. márc. 14. 13:14
 26/37 anonim ***** válasza:
82%

Nos akkor következzék angol-német nyelvtanárként a véleményem, tapasztalatom.

Először én mindenképp az angolt javasolnám, mert az veszi körül a diákokat a leginkább. Eleinte a zenékben és játékokban fedezi fel magának a nyelvet, majd amikor elkezdi komolyabban használni az internetet, és serdül, akkor már a kedvenc sorozatokat letöltve gyakorolhatja. Ezen kívül az olvasást megtámogató rövid olvasmányok is sokkal nagyobb számban találhatók meg angolul, mint németül, így a gyermek sokkal inkább tud kedvére válogatni közülük.

Ezzel szemben, ha a diák némettel kezd, akkor általában csak az órai tananyagból tud tanulni, illetve persze ezen a nyelven is fellelhetők rövidített könyvek, de kevésbé profi kivitelezésben, és sokkal kisebb választékban. Így egyetlen esetben tudnám elképzelni, hogy a gyermek jobban jár azzal, ha a németet kezdi előbb: akkor, ha valamilyen módon német környezet is körülveszi. Pl. német nagybácsi, akivel tud skype-on beszélgetni.

Azt mindenképpen cáfolnám, hogy a német nehezebb, és utána könnyebb lesz az angol. Ez teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi megy könnyebben. Van, aki nem tud túllépni azon, hogy az angolok másképp írják a szavakat, mint ahogy ejtik, míg másoknak a németben lévő esetek (tárgy-, részes-, birtokoseset) okoznak gondot. Az angolt csupán csak a fent említett okok miatt könnyebb kicsit tanulni. Ugyanis sokat számít, hogy az szinte születésüktől kezdve körülveszi őket, így sok minden csak úgy rájuk "ragad", különösebb tanulás nélkül.

Ezen kívül saját tapasztalat az is, hogy a német inkább felnőtt korban szokott az emberek számára fontossá válni. Az angollal sokkal jobban eléldegélnek a fiatalok. Több álláshoz szokott kelleni az angol, mint a német. Németet tanulni inkább felnőttek szoktak nálam, akik német céghez jelentkeznek, vagy esetleg Németországba szeretnének kiköltözni. Tehát mindenképp azt látom, hogy a német inkább felnőtt korra válik hasznossá, de akkor sem ez az elsődleges, mert a legtöbb munkahely még mindig az angolt tartja előrébb valónak. Ez alapján azt javasolnám, hogy legyen a diáknak egy biztos angol alapja, ami felnőttként is rendkívül hasznos lesz, és amit talán könnyebb elsajátítani a már említett okok miatt, majd jöhet a német, aminek a komplex nyelvtani rendszerét kisebb diákoknak eleve nehezebb elsajátítani, és aminek ismerete maximum csak felnőtt korukban lesz igazán fontos.

2015. márc. 15. 07:42
 27/37 anonim ***** válasza:
Az utolsó tökéletesen elmondta!
2015. márc. 15. 08:26
 28/37 anonim válasza:
.Szokták mondani hogy magyarországon németet érdemes mert itt van a közelbe és többször találkozol német ügyféllel,üzletemberrel stb.Én mégis Angolt javaslom, mert Németországba és egész nyugat Európában beszélik széleskörűen!
2015. márc. 15. 08:54
 29/37 anonim válasza:
Mindkettőt,de nem muszáj egyszerre
2015. márc. 15. 09:01
 30/37 Descence válasza:
Elsőnek német, majd ha az megvan akkor az angol (mivel az angol van ott mindenütt: zenék, játékok, filmek...) rendkívül gyorsan meg lesz akár középfok szintre is (saját példa, 2 év alatt meglett a középfok angolból, 0 előzménnyel).
2015. márc. 15. 11:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!