Stressz miatt lehet? Mi ennek az oka? Hogy tudok neki segiteni?
8 eves a lanyom. Az elsot egyhazi suliban jarta, kituno volt, osztondijas. Sosem volt beteg. A masodikat allamiban jarja. Azota folyamatos fejfajas, orrfolyas, hasfajas, hasmenes, hanyas. A jegyei leromlottak. Kivizsgaltak, szervi baja nincs. A suliban nem bantjak, nem cikizik, nem kozositik ki. Szeret oda jarni. Ma megkert, hogy hagy menjen vissza a regi sulijaba. Annyival indokolta, hogy ott jobban tanult.
Nem tudom mi az oka. Senkinek nem mondja el.
Megoldhato, hogy visszakoltozzunk, ha neki ez jobb.
Nem tudom, szamit e, de en utalok itt lakni. Folytin stresszelek, allandoan faj a fejem. Mintha nala is hasonlo lenne.
Szia!
Szerintem jó nyomon vagy, a gyerekek simán átveszik a szülők szorongásait (bármilyen jól titkolják azt a szülők). Ráadásul – főleg a lányok általában – jobban meg akarnak felelni az elvárásoknak, így gyakrabban pszichoszomatizálnak.
Tudod, nekem a mamám mindig azt mondta, a „boldog gyerek” receptje a boldog az anya. Amíg én szorongok, aggódom, addig hiába várom a gyerektől, hogy feloldódjon, tükröt fog mutatni nekem. A gyerekek nagyon érzékenyek a lelki rezdüléseinkre, biztos, hogy a lányod is érzi rajtad, hogy nem vagy „otthon” most.
Nem tudom, miért kellett elköltöznötök, de gondold át, te mit érzel ezzel kapcsolatban, el tudod-e fogadni az új helyzetet majd, és ez csak a kezdeti szorongás az új miatt, vagy valóban nem jó neked ott, ahol vagy. (Ha kell, írj egy listát, mi a jó, mi a rossz a megváltozott helyzetben, ez sokat tud segíteni a kezdeti kételyeken.)
A lényeg, hogy te döntsd el, mi a jó hely számotokra, és ne bújj a lányod mögé, mondván „neki jobb volt ott, ezért visszaköltözünk”. Vállald fel, ha neked nem jó, vagy vállald be, hogy igenis itt jobb lesz, csak meg kell szokni – de döntsd, és szerintem akkor a lányod is meg fog nyugodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!