Hány éves kortól mehetnek a gyerekek önállóan iskolába?
Unokaöcsém 5. osztálytól ment egyedül.
A nagyobbik lányom 4. osztálytól.
Igaz, a lányom kilép a kapun, sétál 5 métert és beesik az iskolába.
Se forgalmas út nincs körülötte, se autók nem hajthatnak be az iskola elé.
Szintén Csongrád megyek,kisvárostól 10 percre busszal.A szomszédom 2.-os gyerekét már egyedül engedte el suliba.
A háztól párszáz méter a megálló,a busz a suli előtt teszi le szinte,úton nem kell átmennie csak hazafelé és kisváros lévén nem nagy a forgalom.Délután a tanárnénik átkísérik a buszmegállóba a kicsiket.
Szerintem nálunk is ilyesmi lesz a helyzet,reggel a férjem elkíséri a megállóba,de a buszt már nem tudja vele megvárni,mert az ellenkező irányba kell neki menni dolgozni és a késést nem tolerálják (én meg még hajnalban elmegyek)
Elsős (7,5 éves) a lányom, a héten ment először egyedül az iskolába. Faluban élünk, gyalog 10 perc, kerékpárral 3 percre van a suli. Az iskola előtt át kell mennie a főútvonalon, de nincs túl nagy forgalom és tudom, hogy 100%-ig megbízható. Mi együtt készülődünk, és indulun is el, csak az öccse lassú, íg ő előre mehet.
Barátnőmnek tavaly olyan munkahelye volt, hogy hajnalban járt dolgozni, csakúgy, mint a férje, és a kamasz fia a suliba. A középső ekkor volt 3.-os, a kicsi pedig elsős(10 ill 7 éves). Önállóan felkeltek és elkészülődtek reggel, ő csak rájuk csörgött 7 óra körül, hogy minden ok-e. Nem volt semmi gond, más megoldást pedig nem tudtak választani, mert muszáj dolgozni.
Ez eléggé függ attól, hogy milyen útvonalon kell mennie a gyereknek, illetve magától a gyerektől is. Mi közeli sulit választottunk (Bp.), kb. 10 perc gyalog, viszont egy olyan úton kell átkelnie közben, ami reggelente nagyon forgalmas, de nincs lámpa a zebránál.
Biztos van gyerek, aki miatt nem kéne aggódni, de ismerve a sajátomat, hogy milyen szétszórt, nem engedném jó szívvel útjára egyedül. Hozzáteszem, beszéltünk már róla, és egyelőre ő sem szeretné (8 éves).
Én elsőtől kezdve egyedül jártam, de csak egy kis nyeszlett úton kellett átmennem, a férjem pedig ugyanezen az útvonalom járt, ahol most a gyerekünkkel, és ő is elsőtől egyedül – viszont akkoriban nem volt ennyi (és ilyen idegbeteg) autós a városban.
Akkortól, amikor már hazajönni is lehet neki egyedül. Na ez az, ami az iskolán is múlik, hiszen a nagyon piciket még a legtöbb helyen nem engedik egyedül kilépni az iskola kapuján, csak ha jönnek érte. Pl. amikor én voltam iskolás, akkor felsőtől mehettünk egyedül haza (ez nálunk a 4. osztály volt), és iskolába menni is ekkor kezdtem egyedül, igaz, mi mind együtt indultunk, de nem kísértek már be, ment mindenki a saját dolgára.
Nekem most lesz elsős a fiam, ha minden jól megy, mi nagyon közel fogunk lakni az iskolához, még az úton sem kell átmenni, így szerintem 4-5. osztályban már ő is mehet egyedül. Persze ezt az is befolyásolhatja, hogy ki milyen messze lakik az iskolától. Én pl. anno a külvárosban laktam, de a belvárosba jártam iskolába, busszal kellett menni, és utána is még kétszer átmenni egy-egy forgalmas úton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!