Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mit tegyek, ha ilyen a pedagóg...

Mit tegyek, ha ilyen a pedagógus a kislányommal?

Figyelt kérdés
A kislányom 10 éves, zárkózott természetű. 1. És 2. Osztályban délutáni oktatásra járattam, ahol a tanító nénivel tanultak. A tanítónő nyugdíj előtt áll, ez az utolsó osztálya, akiket még kivisz. 2 év után kivettem az oktatásról, mivel nem láttam értelmét az egésznek. Az oktatás mellett itthon rengeteget kellett gyakorolnunk, és ez kb ugyanannyi időbe telt, mint most, hogy itthon kezdtem tanítani és foglalkozni vele. Egyre rosszabb és rosszabb jegyeket kapott, holott sokszor egész délutánokat tanultunk, és mindig visszamondta az anyagot, még másnap reggel is. Amikor rossz jegyet kapott mindig visszakérdeztem az aznapi leckét, délután, amikor hazajött, mert biztos voltam benne, hogy tudja, - nem is tévedtem. Eleinte azt gondoltam, hogy ez valamiféle bosszúállás, amiért nem a délutáni tanórákon taníttatom, de már nem tudom, hogy mit higgyek. Nemrég, amikor a buszt vártuk, hogy korcsolyázni menjünk, a tanító nénivel elegyedtem beszélgetésbe. Megkérdezte, hogy hova megyünk, válaszoltam, hogy korcsolyázni. A tanítónő kikerekedett szemekkel nézett rám, hogy akkor mi lesz a tanulással? Mondtam, hogy a korcsolyapályán tanuljuk meg a verset, ahogy ezt már egy ideje tesszük, és a többit, majd miután hazaértünk. A tanítónő kérdése az volt, hogy: Biztos ön a gyerek tudásában? Háromszor kérdezte meg a kérdést, és én mindháromszor igennel válaszoltam. A tanítónő szó nélkül megfordult, majd elment. Van egy nagyobb lányom is, 16 éves, ugyanebbe az iskolába járt, más pedagógus tanította, ugyanezt tanultuk végig vele is, és ugyanezt mondta vissza ő is, jeles minősítésre. Nem vagyok pedagógus, de a két gyerekemet összehasonlítva nem tudom eldönteni, hogy a nagylányom tanítónője volt túl engedékeny, vagy a mostani túl szigorú. A tanulásba a nagylányom is besegít, és az ő véleménye is az én meglátásomat tükrözi, miszerint a kislányom tudja az anyagot. Ma a kislányom sírva jött haza az iskolából, rákérdeztem, hogy mi történt. Kiborult és zokogva mesélte el az iskolában történteket, miszerint a tanítónő az egész osztály előtt nyilvánosan alázta meg, azt mondta, hogy buta, hogy soha nem tanul semmit, trehány, és, hogy nem fogja továbbvinni a következő osztályba, ha nem tanul eléggé. Alig tudtam megvigasztalni. Én nem nézem jól a dolgokat? Tényleg, még ennél is többet kéne tanulni? Pedig sokszor sötétedés után is még tanulunk, természetesen szünetekkel és nem túlhajszoltan. Tisztában vagyok a képességeivel és csak annyit várok el tőle, amennyit tud nyújtani. Ilyen esetben, teljesen összezavarodik a gyerek. Nem csak a tanítónő illeti jelzőkkel, hanem ezután az osztálytársai is, és nem tudom, hogy azon kívül, hogy itthonról támogatom, még mit tehetnék. A pedagógussal való beszélgetések nem érnek semmit, úgy látom, hogy még ront a helyzeten. Beszéltem már az iskola igazgatójával is, azt mondta, hogy a tanítónő nyugdíj előtt áll, nem tehetnek semmit, amit én tehetek az az, hogy támogatom a gyermekemet, és nem veszem figyelembe a tanítónő megjegyzéseit. Felőlem ez nem gond, viszont a gyerekem személyisége még fejlődőben van, és bármit mondhatok neki, ha a tanítónő az iskolában megalázza, és rombolja mindezt. Így nem lesz önbizalma. A tanítónő jelzői, szavai akkor is hatással lesznek rá és súlyosak. Nem akarom, hogy azt higgye, hogy buta, hiszen egyáltalán nem az. Nincs buta gyerek. Szülői értekezleten a tanítónő olyan megjegyzést is tett, hogy a gyerekek buták. Milyen az ilyen pedagógus? Mit tudok tenni a gyerekem érdekében? Kérlek, segítsetek!
2014. jan. 27. 19:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Beszélj az igazgatóval, mondd meg neki keresse erre megoldást, vagy a tanfelügyelethez fordúlsz!
2014. jan. 27. 19:32
 2/16 anonim ***** válasza:
80%

A tanárnő a ludas. Pikkel. Vén szipirtyó, mielőtt nyuggerbe megy, még marakodik. Undorító.

A kislányod teljesen rendben van, 10 éves, ehhez képest még sokat is tanultok.

Szerintem a legfontosabb az, hogy biztosítsd őt arról, hogy minden rendben van vele, okos, és büszke vagy rá, csak a tanárnő szigorú nagyon.

És persze szerintem is fordulj a felügyelethez. A gyereked önbecsülése a tét. Az is nagy segítség lenne, ha kivehetnéd a tanárnőtől és áttehetnéd valahova, vagy egyénileg készülhetnétek fel.

2014. jan. 27. 19:38
 3/16 anonim ***** válasza:
74%
Mi az a délutáni oktatás, ahová járattad?
2014. jan. 27. 19:41
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezesetben ismetelten az igazgatohoz fordulnek,es kisse nyomatekosabban elmondanam neki,amit ide leirtal. (A gyerek szemelyisege fejlodesben,nem tesznek jot neki ezek a gondolom "epito kritikanak" szant szavak a tanitonotol,stb.) Az igazgatonak esetleg megemlithetned,hogy a nagyobbik gyermeked is idejart,es nem volt gond az oktatassal,ergo itt is bebizonyosul,hogy nem a gyerek kepessegeivel van a gond.

Ha ez sem segit,akkor mindenkeppen a tantestulethez fordulnek,es ha ok sem tesznek semmit az ugy erdekeben,akkor mindenkeppen atiratnam masik iskolaba a gyermekemet,es irnek egy szep hosszu levelet az iskola(es foleg a pedagogus) nezeterol,amit kitennek egy kozzosegi portalra,amit szepen megosztogatnanak az ismeroseim.

Semmikeppen nem hagynam,hogy az eppen fejlodesben levo gyermekemnek az onbizalmat rombolja egy megkeseredett venlany.

2014. jan. 27. 19:43
 5/16 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Délutáni oktatás: Vállalják a tanítók, hogy iskola után továbbmaradnak az intézményben és foglalkoznak a gyerekekkel: házi feladatokat oldanak meg, és készülnek a tananyagból a következő napra. Ezekért a délutáni foglalkozásokért a szülők rendszerint fizetnek. Egy csoportban általában 10-15 diák vesz részt.
2014. jan. 27. 19:59
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezért a délutáni oktatásért fel kell jelenteni őket. TILOS saját tanítványt pénzért oktatni!

pedagógus

2014. jan. 27. 20:03
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
De akkor a szóban forgó tanítónő csak a délutáni foglalkozáson tanítja a kislányod, vagy rendesen is ő a tanára?
2014. jan. 27. 20:04
 8/16 A kérdező kommentje:
Nem csak délutáni oktatáson tanítja, rendesen is. Nálunk, Erdélyben elterjedt ez a délutáni oktatás. Mivel a délutáni oktatás nem intézményes keretek között működik, a tanfelügyelőségnek nincs hivatalos adata arról, hogy összesen hány iskolában maradnak tovább a gyerekek a kötelező órák után. Általában a városi iskolákban működik délutáni oktatás, és van, ahol étkezést is biztosítanak a diákoknak. A tanfelügyelőség tud róla.
2014. jan. 27. 20:06
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Jah Erdélyben. Magyarországon nem lehet ilyet csinálni, etikátlan!
2014. jan. 27. 20:10
 10/16 anonim ***** válasza:
Miért nem íratod át máshová?
2014. jan. 27. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!