Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogyan tudnék segíteni a...

Hogyan tudnék segíteni a lányomnak, hogy megértse az adott feladatot?

Figyelt kérdés

Első osztályos a lányom. Tegnap olyan feladat volt,hogy a képet kellett betűzni- amit ugye egyedül nem tud,nem hallja milyen betűk vannak a szóban,így együtt betűztük,Ő számolta közben a kezén- és annyi karikát rajzolni a kép alá,amennyi betű van a szóban. Ezt követően szótagolni kellett a szót,és a karikáknál vízszintes vonallal jelölni,a szótagokat.

Egy elsős gyerek,aki betűzni sem tud,honnan tudja,hogy hány karika után kell behúzni a vonalat?- házi feladat volt. Mondjuk az enyém azt sem tudta,mi az a szótagolás,azt elmagyaráztam Neki,idő kellett és sok türelem,de végül leesett Neki miről van szó.

Őszintén megvallva szerintem butaság elvárni,hogy tudja hova kell behúzni azt a vonalat,de ha ez a feladat,akkor biztos azért az,mert elvárható egy elsős gyerektől hogy tudja....

2013. okt. 15. 13:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
A MeixNer-módszert diszlexiás gyerekeknél alkalmazzák (illetve különféle részképesség-zavarral rendelkezőknél)
2013. okt. 18. 13:11
 12/14 A kérdező kommentje:

Hogy milyen módszerrel tanulnak? passz. De most a matek és az olvasás fogott ki rajtunk. Azt tudni kell a lányomról,hogy hamar feladja,ha nem sikerül valami,akkor elsírja magát. Szégyen,nem szégyen,elgondolkozom azon ilyenkor,hogy valóban érett e arra,hogy elsős legyen,illetve hogy két-három év múlva "felnőne e" a feladathoz...

A számolásnál ügyes-ha összeadásról van szó. előtte van a feladat,órán azt csinálják,itthon gyakorlásnál írok olyat,hogy összeadás (tavaly azzal szórakozott,hogy az oviból hazafelé adott össze számokat),írtam ugyan annyi (5 db)kivonást,ahol megakad... Megkérdezi tőlem,hogy hogyan kell kivonni? Pár napja is magyaráztam Neki,hogy pl ha van 5 almád,de csak 3 kell,akkor mennyi almát kell elvenni? és mutattam a kezemmel is,szemléltetve ezt. Ma gyakorlásnál ugyan így,pl 4-2= ... és rákérdezett,hogy kell kivonni? Most nem tudom,hogy ennyire értetlen valóban,vagy mi a szösz?? mert elmagyaráztam neki megint,hogy van 4 almája,de csak kettő kell Neki,akkor mennyi almát kell elvennie a 4-ből? és mutattam,és mondta,ugyan így megcsinálta a kövi feladatot,hogy mondtuk együtt,de nem írt oda semmit,csak megbeszéltük. Majd ült a feladat felett,és merengett,vagy én nem tudom... Mondtam hogy csinálja. De Ő nem tudja. Hát mondom "olvasd a feladatot,mi van ott?" azt mondja,hogy egy négyes és egy kettes. és mondom,a kettő között mi van?- egy vonal.Elmagyaráztam Neki újra,hogy az a kivonás jele. Tehát ha ez van írva,akkor az az,hogy... Vissza kérdeztem,hogy akkor mi van ott? a válasz sírás,én meg feladtam. A feladáson kívül mi az amit rosszul csináltam? Az a baj,hogy velem soha nem ült le anyukám,hogy mi volt a suliban,hogy magyarázták,nem emlékszem.

Az olvasás... Nem tudom mi várható el egy ekkora gyerektől és mi nem,de Ő csak a betűket mondja egyenként,pl am- akkor az a... m. De hogy mi az,na arról fogalma sincs. Kértem,hogy próbálja meg gyorsabban mondani,elvégre ismeri a két betűt,de így sem tudta mi az ott,csak a két betűt mondta el külön. Arra jutottam,hogy én nem tudok Neki segíteni,hiába szeretnék. Ettől sz@r vagyok,anyának sem mondható,de feladtam mindent ami a tanításával kapcsolatos. Mérges vagyok magamra,és azt mondom,hogy erre valók a tanárok! ezért találták ki azt a rohadt napközit,amiben maradnia kell,kivéve ha kérvényt írok,de itthon nyugodtan a kisebbek miatt nem tudná megcsinálni a házit-ma ki voltak küldve a kicsik a szobából amíg Ő a gyakorlást csinálta,ma nyugi volt Neki,de nem tudom biztosítani minden délután ezt a nyugalmat....

2013. okt. 19. 13:13
 13/14 anonim ***** válasza:

Összeadásnál, kivonásnál szemlélteted is a feladatot? Vágj ki 10 almát, és azzal el tudjátok játszani. Hátha úgy könnyebben megérti, mivel látja is, nem csak elképzelnie kell.

Aztán ami nagyon hasznos ilyenkor, az abakusz. Nekünk ez van, imádják a gyerekek:

[link]

2013. okt. 19. 21:38
 14/14 anonim ***** válasza:
És nem vagy szar anya, csak ember. Nekem mindig azt mondja a férjem (a munkahelyéről, telefonba), hogy amikor úgy érzem, nincs több türelmem, akkor még egy kis türelem. (Itthon már neki se megy, de távolról, bátorításként jól hangzik. :-)) Szóval türelem!
2013. okt. 19. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!