Más is tapasztalja, hogy nem tudnak huzamosabb ideig figyelni a gyerekek az órákon?
A mi sulinkban ez van, és egy tanárnő ismerősöm is mondta, hogy a negyedikes diájkai max 5 percig figyelnek arra, amit tanítana, aztán elkalandoznak.
Az én gyerekemre (másodikos) is jellemző ez, pedig ő nem kütyüzik, nem tudja, hogy kell bekapcsolni a tabletet vagy a telefont. Itthon sem ül a tv előtt, hétvégente szoktunk közösen megnézni egy családi filmet, és ennyi. Egyébként jól tanul, csak nagyon hamar elkalandozik a figyelme. Nem hiperaktív, tud huzamosabb ideig ülni, de a figyelmével gondok vannak. Amikor beszélgetünk vele nagyon hamar vált témát.
Mitől lehet ez?
"Nem hiperaktív, tud huzamosabb ideig ülni, de a figyelmével gondok vannak-"
Általános fogalomzavarban szenvedsz.
Tudod te mi a hiperaktivitás?
Adhd-attention deficit, hiperactive disorder, ami egy elég összetett agyi probléma. Ha egy gyerek adhd-s, az nem jelenti azt, hogy felugrál órán, akármennyire is ezt gondolják az emberek. Sőt, az adhd-s gyerekek nagy része azért elül a fenekén, esetleg a kezével matat valamit, vagy rajzolgat.
Én ezzel most nem azt akarom mondani, hogy adhd-s a gyereked, mert ennyiből még nem lehet megállapítani, csak hogy tudd. A hiperaktivitás fordítás magyarul elég elhibázott. Sőt, ha egy gyereknek hatalmas a mozgásigénye, még az sem jelenti azt, hogy bármi gond lenne vele.
Egyébként nem tud 45 percig figyelni egy gyerek. Alsóban még interaktívnak kéne lennie egy órának, változatos feladatokat kéne vinnie a tanárnőnek. Csak ez azért nekik is nagyon macerás. Egy jó alsós tanár 20-30 év tanítás után is készül az óráira. Elég időigényes, és sokszor meg is értem, hogy miután 5-re hazaérnek, már semmi kedvük hozzá.
Én voltam ilyen szuper bemutató órán, ahol felálltak, körbementek, 10 perc írás után ujjgyakorlatokat csináltak, stb. Azért azt nem tudom elképzelni, hogy minden egyes tanóra ilyen lenne. De elvileg ilyennek kéne lennie.
Az is kétségtelen, hogy a kütyüzés eléggé szétbombázza a gyerekek figyelmi funkcióit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!