Szerintetek vidéken jobb lehet manapság általános iskolába járni, mint egy nagyobb városban?
Arra gondolok, hogy kisebb településeken a tanároknak kevesebb a lehetőségük, hogy lelépjenek, és egy kisebb közösségben talán emberibben viszonyulnak egymáshoz.
Ti mit tapasztaltok?
Vidéken lakunk, és 10 perc alatt odaér a gyerek, mindenki mindenkit ismer.
Hogy az ismerősöd gyerekét átvették, az nagy mázli, általában nem veszik át a nem körzetes, problémás gyereket. Pláne, ha voltak a szülők olyan balekok, és elvitték kivizsgáltatni, és le van írva, hogy magatartászavaros. Akkor tuti nem veszik át. Amúgy én városban laktam, és buszozni kellett a sulihoz, nincs mindenkinek a szomszédban az iskola, hiába város.
Értem én, hogy nektek ez így kényelmes, de mindenki más élethelyzetben van. Nekünk meg a falusi iskola jött be, és eléggé rosszul szokott esni, amikor jönnek a magas lóról a városiak, hogy a falusi iskola sokkal gyengébb. Közben meg a lányom bejárt a városba, és mesélhetnék, hogy mik mentek az elit városi iskolában. Az a helyzet, hogy általános iskolában még nincs szelektálás, szóval bármilyen osztályt ki lehet fogni, ez nem azon múlik, hogy város vagy falu.
Egyértelműen nagyobb városban jobb iskolába járni.
Falvak esetében nem szabad, hogy félrevezessen az a romantikus kép, hogy nyugi van, csicseregnek a madarak, így mennyivel jobb ott minden. Hát az oktatás az nem.
Kistelepülésen sokkal kevesebb a lehetőség, általában nem indítanak tagozatos osztályt - sem nyelvit, sem egyebet. Sokkal kevesebb a sportolási és művészeti tanulási lehetőség is, ha van is, az alacsonyabb színvonalú.
Nehezebben találnak szaktanárokat pl. kémia, biológia stb., ezért alkalmatlan emberek is felvesznek. Általában is kevesebb a forrás dolgokra.
Mivel kevés a gyerek, egy osztály indul, oda kerül be mindenki, ami nem biztos, hogy jó dolog. Régiófüggő, de a romák aránya egyre nagyobb vidéken...
A ki kinek a kije, és a kivételezés határoz meg mindent, ellentétben egy városi iskolával...
13-as, a lányom a városi iskolába járt, 5 roma osztálytársa volt. A fiam ide jár a faluba, egy darab roma sincs. Minden tanár szakképzett szakos tanár.
A szakkörökben elvileg igazad van, de a gyakorlatban a lányom iskolájában sem nagyon voltak szakkörök, hiába is ígérgették.
Nálunk a városban is általában egy osztály indul évfolyamonként, persze van olyan iskola, ahol több. De én például nem is látom értelmét angol tagozatos osztályba íratni a gyereket, aki még magyarul sem tud írni-olvasni. Erről lehetne vitázni, de az én véleményem az, hogy nem kell heti 10 angolóra elsőben, tanuljon meg magyarul rendesen olvasni, és ha már megy, akkor lehet elkezdeni az idegen nyelvet. Ha meg marad szabadideje 6-7 évesen inkább játsszon az udvaron, nem kell napi 8 tanóra egy ennyi idős gyereknek.
"Alkalmatlan embereket is felvesznek"? Ezt mégis hogy érted? A törvény szerint nem lehet tanítani tanári diploma nélkül. Hogy mennyire alkalmas némelyik tanár, arról lehetne beszélgetni, de az iskolaigazgatók egy fél órás állásinterjún ezt nem mindig tudják kiszűrni sem vidéken, sem városban.
Szóval továbbra is az a véleményem, hogy ez durva általánosítás. Vannak jó vidéki általános iskolák, és vannak rossz városi iskolák.
Utolsó, ez mind szép és igaz, amit leírtál.
De minden érvet, amit írtál felülír az, hogy városban eleve több iskolából tudsz választani, tehát több a lehetőség.
Tudsz olyat ahol pl kevesebb a roma, vagy ahol több a szakkör. Attól még, mert te nem akarod angol tagozatosba íratni a gyereked, attól még ott a lehetőség mindenkinek, míg falun nem.
Lehet pl zene vagy rajztagozatra is íratni már általánosban is a gyereket, aki tehetséges.
Nyilván általánosságban írtam, mert nem egy konkrét iskola volt a kérdés.
Nyilván vannak jó vidéki iskolák is, de városban minden szempontból több a lehetőség.
Az alkalmatlan embert is felvesznek azt pedig úgy értettem, hogy pl ped. asszisztenst is beraknak tanítónak. Ez persze nem törvényes, de a szükség nagy úr, ha nincs jobb így oldják meg.
Felsőben más szakos tanárt raknak be a tanárhiány miatt pl magyartanár kémiát tanít stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!