Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogyan készültetek az első...

Hogyan készültetek az első osztály elkezdéséhez?

Figyelt kérdés
Munkafüzeteket csináltattatok a gyerekekkel, vagy valahogy előzetesen készültetek a gyerekkel? Köszi! Főleg olyanok válasza érdekelne, ahol jó eredményekkel zárta az évet a gyerek. Hogyan tudnék segíteni, hogy könnyen és sikeresen vegye az akadályokat?
2022. júl. 9. 14:04
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
91%

Az elsővel sehogy, mondjuk nagycsoportba is alig jártak a covid miatt, az ovis ballagás is pár nappal az évnyitó előtt volt...

A kisebb most kezdi majd az elsőt, ők kaptak a leendő of.től el munkafüzetet, színezés, vonalvezetés, játékos számolás van benne - ha ezt kitöltik kapnak majd piros pontot. Ő azt mondta, hogy max olyanokkal lehet készülni, hogy pl betűelemeket bottal a homokba rajzolni, vagy egy tálba búzadarát kiönteni és ebbe ujjal, de amúgy ne tanítgassuk már, mert ha valamit máshogy tanítunk neki nehéz lesz kijavítani.

(pl amúgy csomó olyan "segítő" eszközt lehet kapni, hogy szám és betűírás, csakhogy az iskolában teljesen máshogy tanulják majd)

Szerintem még élvezzék ki a nyarat, ha akarnak persze színezzenek, gyurmázzanak, vagdossanak, tépkedjenek, az iskolai nyári szünetben úgyis gyakorolni kell majd hogy ne felejtsenek sokat

2022. júl. 9. 15:23
 12/15 anonim ***** válasza:
92%

A nagyobb lányom elsős, a kicsi középsős volt idén.

Foglalkoztató füzetet már 2,5 éves koruk óta lelkesen csinálnak. Nagycsoportos korukig természetesen csak akkor és addig, amíg kedvük van, nagycsoportosan annyit elvárok, hogy ha meg is unta, akkor is az adott feladatot fejezzük be. (Ez a fajta feladattudat, feladattartás komoly gond volt sokaknál lányom osztályában és emiatt sokan vittek haza házi feladatot, amit otthon este kellett megcsinálni. A lányom akkor sem, ha edzés miatt csak 20 percet volt napköziben)

Számolni szintén kicsi koruk óta szoktak pl. terítésnél. (mennyi villa kell, ha itt lenne papa és mama, akkor mennyi kellene, stb.), játék közben, termésekkel (makk, mogyoró, gubics)

Kifejezetten nem készültünk és év közben sem igényelt sok gyakorlást, de az olvasást max. 10 percben minden másnap gyakorolta (most nyáron is) és minden szorgalmi feladatlapot elkért és megoldott.

2022. júl. 9. 18:53
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem készültünk, de mutatott érdeklődést pl betűk iránt, stb, így ettől nem zártam el. Meg strandra mindig vittünk gyerekújságokat, azokban a mesék mellett voltak feladatok is, szórakozásból csinálgattuk. Labirintus, ilyesmi. Legózás, társas is volt sokszor, szórakozásból, de ezek fejlesztik is. Szerintem a sok élmény, sok mese, társas fejleszti a legjobban. Most végezte a nyolcadik, végig sok ötöse volt 2-3 négyessel év végén, a kitűnőt soha sem vártam el, de egyik évben az lett.
2022. júl. 9. 22:53
 14/15 anonim ***** válasza:
79%

magasról leszrtam az olvasást mindig is, és hála az égnek anyámék se erőltették. az iskola előtti nyaramat ugyanúgy töltöttem, mint a többit: bélyeget gyűjtöttem nagyapával, kreszt tanultam (nagyon felnőttes dolognak éreztem hatévesen, hogy én mondom meg, mikor hol hogyan szabad közlekedni) és térgeometriát ragasztottam az összes fellelhető kartonpapírból (nagymama boldog volt, nem volt mibe pakolnia...), olyat játszottam hogy indián vagyok vagy világutazó, babaruhákat varrtam és nyösztettem a felnőtteket, hogy olvassák fel a képes atlaszaimat. majd halálra untam magam az első két iskolaévben, a betűk elég gyorsan összeálltak, aztán rájöttem hogy még két évig annyi a feladat, hogy összeadunk négyet meg ötöt és szótagolva olvasunk három mondatot 45 percig. (mondjuk információmennyiséget tekintve később se lett több a dolog)

ami fontos, hogy mozogjon, mert később úgyse tud már, meg ha esetleg még nincs olyan hobbija, ami finommotorikát fejleszt (legótól a kiszínezőn át a barbiöltöztetésig bármi), akkor azt próbáljatok valamit keresni.

2022. júl. 10. 19:15
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Kb sehogy. Mivel visszatartottuk egy évet, utolsó ovis évében járt nevelési tanácsadóba. Ott heti 1x 45 percben csináltak különböző feladatokat, illetve néha haza is küldtek. Oviban szinte minden évben megrendeltük a magazinokat, néha csinálgatta. Viszont! Nagyon jó volt a nyelvérzéke, kiscsoportban ( 4 évesen) már 2 nyelven tudott számolni, 3. nyelven énekelt. Természetesen a magyar mellett. Számok, betűk pici korától érdekelték, így bár nem tanítottam külön, de 5 évesen már tudott olvasni, 4 évesen a legtöbb betűt felismerte. Középsőben már a rövidebb szavakat le tudta írni nyomtatott betűkkel. Számokat szintén játékosan, illetve az autók rendszámát próbálta leolvasni.

Eredménye? Első osztály 1. félévét már tudta, így kicsit unta magát. Második félév közepén jöttek azok, amiket még nem csinált, látszott a "visszaesés". Viszont így nem igazán tanulta meg, hogy itthon gyakorolni kell, mert úgy állt hozzá, hogy neki úgyis menni fog. Aztán jött a csalódás.

Amit tudok mondani, a rengeteg kézügyesség és finommotorika fejlesztése játékokkal, pl gyöngyfűzés, gyurmázás, stb..

2022. júl. 12. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!