Nem ciki ez egy tanárnak?
Nyilvános a bértáblájuk, diákként is tudom, hogy pl. a kezdő tanár, aki most jött a gimibe tanítani, 145 ezret kap a munkájáért?
Én diákmunkával gimnazistaként 220 ezerért dolgoztam a nyáron.
Nem gáz ez nagyon a tanároknak?
Nem várják el. Azt várják el, hogy kiálljanak magukért.
Máshol sem osztják menetrendszerűen a fizetésemelést, vagy legalábbis nagyon kevés hely az, ahol igen és nekik le a kalappal. A legtöbb cégnél a kollektív béremeléseket komoly bértárgyalások előzik meg a szakszervezettel. (A szakszervezet kezdeményezésére.)
Nálunk 4 évvel ezelőttig évek teltek el úgy, hogy még egy inflációkövető emelés sem volt. Új elnöke lett a szakszervezetnek, előállt egy jó tervvel, a 47 fő helyett 174 fő lett szakszervezeti tag (220 munkavállalós cég). A második elutasítás után az utolsó tárgyalás levelét 174-en írták alá és ebből 6 mérnök tette letétbe a felmondását.
Érdekes, rögtön érkezett az észbekapás. :) Ez egy kicsi, lokális KKV szint és nem kirívó eset. Azóta is minden évben a szakszerv. kezdeményezi a béremelést.
A tanárok, pedagógusok több ezren vannak. Megalázóan kevés bérért oktatják a jövő generációit. Amíg nincs összefogás, nem lesz eredmény sem. Sajnos ilyen világban élünk. Ha megbénítják pár napra az oktatást, rögtön lesz megoldás.
Ha a tanárok tüntetni vagy munkabeszüntetni akarnak, rögtön jön a nép azzal, hogy mi a fenét akarnak, amikor alig dolgoznak, egész nyáron otthon vannak. Szerintem az emberek hozzáállása is gond.
Igen, bejárnak dolgozni. Úgy is végzik a dolgukat. A lányom nyolcadik osztályos, az első szülőin közölte a matektanár, hogy aki azt akarja, hogy a gyereke megírja a felvételit, az vigye magántanárhoz, mert neki tanórai kereteken belül nincs lehetősége felkészíteni őket. Miért is? Heti 5 matekóra van, ebből hivatalosan egy felvételi előkészítő. Ja, akkor mentek fogorvoshoz, akkor jött a pályaválasztási tanácsadó, akkor tartották az október 23-ai megemlékezést stb, stb. Talán ha két óra meg volt tartva az idei tanévben. Hát ő pont nem tehetett arról, hogy éppen a matek felkészítő idejére estek ezek a dolgok.
Szóval bejár dolgozni, de nem csinálja meg a munkát, amiért foglalkoztatják. De sajnos ennek a gyerekeink isszák meg a levét, fent csak azt látják, hogy a naplóba be volt írva a tanóra.
A fiam mutatta meg nekem ezt a kérdést. Ő oldalán keresztül írok ide.
Kedves Kérdező!
De, nagyon ciki.
2 gyerekem is 18 év alatti még és adókedvezménnyel, osztályfőnöki pótlékkal keresek 230 ezret havonta, magyar-töri szakos tanárként, ha nem készítenék fel minden évben jó pár gyereket magándiákként az emelt történelem érettségire, akkor valószínűleg már az ételen is jócskán kéne spórolnunk, csak kalkulálja bele mindenki ezt, hogy szinte minden nap 8-10-től 15-ig bent vagyok az iskolában, ezenkívül szülői, tanári értekezletek, adminisztráció, dolgozatjavítás, portfólió, házi feladat javítás ( a házi esszéket nyilván egyesével javítanom ki ), de valahogy még is az a sztereotípia van meg mindenkiben rólunk, hogy mi semmit nem dolgozunk, mikor 3 napon kívül most őszi szünetben is bent voltam az iskolában, aztán még ezek után ia teljes erőbedobással próbálok magántanárként is helytállni, hogy legyen kis plussz pénzem, amit nem körmösre, kozmetikusra, fittneszre fordítok, hanem a gyerekeimre.
Persze lehet azt mondani, hogy váltanom kellett volna, igen, kellett volna, de mostmár késő, de gondolja végig mindenki, ez a szakma annyira presztízstelen lett, hogy a minket szidalmazó szülők hol akarják taníttatni a gyerekeiket? Külföldön? Mert a pedagógushiányt ukránokkal nem lehet pótolni...
Aláírom, hogy sok közöttünk az olyan, aki nem lenne való erre a pályára, de itt minden ott kezdődik, hogy legalább a diplomás átlagbért érjük el, s akkor talán több lesz a tanár, s lehet szelektálni.
Nagyon megalázó ez az egész, s a nagyvezérnek is csak a választások miatt jutottunk az eszébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!