Jár a gyereketek osztályába rossz magaviseletű, viselkedészavaros gyerek?
A tanárok hogy kezelik a helyzetet, ha pl egy ilyen gyerek agresszív a többiekkel, vagy a magaviseletével zavarja a tanórát (állandóan hangosan beszél, közbekiabál, szaladgál a teremben óra alatt). A többi szülőhöz, akiknek a gyerekét bántalmazza ez a gyerek, milyen a tanár hozzáállása?
A lányom osztályába jár két agresszív fiú, a tanárok pedig jóformán védik őket, hogy "szegények, ők is szenvednek a saját viselkedésüktől". Több szülő már fontolgatja, hogy átiratja a gyerekét másik osztályba, iskolába, mert már elég régóta fennáll ez a helyzet. Általános iskola, 2.osztályosokról van szó.
9 vagyok. Szerintem is normális, ha van problémás gyerek. Az viszont nem mindegy hogyan kezelik ezt a helyzetet.
Pl. voltak szülők, akik köremailket írtak meg FB csoportokban posztolgattak, mert a tanítók nem oldották meg a helyzetet. Ezt nem tartom igazán optimálisnak, szerintem egy tanár vezető, főleg az osztályfőnök, aki a szülők felé is kommunikál. Ha ez a kommunikáció lezajlik, akkor nem születnek szülői köremailek, vagyis nem próbálja senki megoldani maga.
Így amikor én az ilyen posztok után Nála érdeklődöm, hogy mi a helyzet, és ő erre közli, hogy semmi, az minket nem érint, akkor eleinte arra gondolok, na ezek túlreagálják. Mert ugye Őt tartom a hiteles forrásnak. De ez nem igaz, szóval férevezet.
A bajom ezzel az, hogy ezt a hozzáállást a gyerekem ugyanúgy megkapja a suliban, hogy söpörjük a szőnyeg alá, ne beszéljünk róla és akkor nincs. Vagy van, de nem a mi bajunk.
Fiam első osztályt egy viszonylag erős iskolában kezdte, 32-en voltak elsősök. (nekünk ez volt a körzetes, de sokan direkt ide iratták a gyerekeket) Volt egy fiú - ÁKOS, aki sni-s volt, és ült is mellette pedasz., mert ön és közveszélyes volt.... :( Ellökött egy kislányt- kartörés, egyszer úgy orrbavágott egy gyereket az udvaron, hogy ömlött a vér, ha a sorban mellette állt valaki, azt biztos bántotta. Hiába figyelt rá a napközis tanár is, maga mellett tartotta, de nyilván 32 gyerek mellett nem tudott csak és kizárólag vele foglalkozni, így mindig gond volt vele.
Anyja megmondta, hogy nem fogja elvinni innen a gyerekét, pedig a nagyobb sérülések után mindig nagy támadások érték a családot- ami azért valljuk meg őszintén - érthető is.
Nagyfiam utána a másik suliban 5-ben kapott egy új osztálytársat, aki autista volt. Nagyon okos volt, de általános volt, hogy pl a tankönyvet dobálja a tanárhoz óra közben....
Fiam 7-től 6 osztályos gimibe ment. Mikor a szóbeli felvételire mentünk akkor együtt volt bent a teremben az Ákos nevű gyerekkel.... Kicsit kétségbe estem, nehogy újra osztálytársak legyenek. Lehet, nem leszek szimpi, de nagyon örültem, mikor kiderült, hogy Ákost nem vették fel. Bocsi.
A gimiben nagyon jó osztály van, pedig 33-an vannak, de semmi gond nincs egyik gyerekkel sem.
Középső fiaméknak is van autista osztálytársa, aki egy nagyon nagyon aranyos és egyátalán nem problémás fiú. Vannak dolgai, de ügyes, nem bánt senkit, egy igazi kis művész. Én sokáig nem is tudtam, hogy auti...
És a legkisebb fiaméknál is van 2 sni-s. Ők problámások, verekedősök, de hálistennek egymással vannak mindig elfoglalva. - a többi gyerek bizotnságban van tőlük. A tanárok is mindent megtesznek velük, és a többi gyerekért is. Minden nap látom a szülőket is, hogy a tanárokkal minden nap megbeszélik mi volt a két fiúval. A szülők is nagyon együttműködők mindenben. Ezt az osztályt nagyon szeretem, nagyon jó kis közösség van, a két problémás gyerekkel együtt.
Szerintem már nemigen van olyan általános iskolai osztály, ahol ne lenne valamilyen papíros gyerek.
Pl az én legkisebbem is papíros, de ő abszolút kedves és ártalmatlan gyerek, nem magatartásproblémás, ő btmn-s, tanulási nehézsége van, nem megy a helyesírás... matekból penge.
EGyébként nem az integrálás a baj szerintem, de tényleg kellene a tanárok mellé segítséget adni, akik a probémákat tudják kezelni, hogy ők tudjank tanítani.
18-as: azért sajnos a tanárokkal is van baj rendesen. Ha meghallják, hogy egy gyerek papíros, akkor ha konfliktus van, már nem is kérdés, hogy ki kezdte. A fiam is papíros, és alapban nem bánt senkit. Viszont mindig van olyan gonosz gyerek, aki beleáll. Az előző suliból el is hoztuk, mert az volt a baj, hogy túl hangosan kiabált, a mikor verték. A mostani suliban is van egy gonosz gyerek, sajnos mindenki megy utána, ilyen a csordaszellem. Folyamatosan szekálja a fiamat, hogy büdös, hogy csóró, hogy fogyatékos, ilyenek mennek egész nap. A fiam sokszor sírva jön haza, azt már nagyon megtanítottuk neki, hogy nem szabad verekedni. Szerencsére a mostani osztályfőnök teljesen mellettünk áll, a másik gyerek anyukáját már többször felszólították, hogy amennyiben nem képes leállítani a gyerekét, inkább vigye másik iskolába. De persze ő nem hajlandó, mert nekik a helyi, körzetes iskola a kényelmes. Pedig nem lenne baj, ha egy kis toleranciát tanítana a gyerekének, kevesebb konfiktus lenne.
A lányom osztályában meg van egy auti kisfiú. Senkit nem bánt, de azért megvannak a saját kis dolgai. Ott is volt egy gonosz gyerek, aki pl. folyton azzal szórakozott, hogy eldugta a dolgait, és élvezte, hogy visít az autista. Anyukát ott is behívták, az volt a válasz, hogy miért nem viszik már el speciális iskolába az autistát.
Szerencsére ők aztán elköltöztek, azóta minden rendben az osztályban. Szóval azért érdemes megnézni a másik oldalt is, hogy a többi gyerek hogyan kezeli azt, hogy egy gyerek fura.
Utolsó,
18 vagyok
sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagytok a fiaddal.
Nekem is többféle tapasztalatom van- ahogy írtam is- a problémás gyerekekkel. A nagyfiaméknál az az Ákos nevű gyerek nagyon gáz volt, de középső fiaméknál az auti sráccal a világon semmi gond nincs.
Én is látom, hogy nem az az általános, hogy a "papíros" gyerekkel van gond, ahogy te is írod, az még gázabb, ha a normális gyerekek piszkálják őket.... Az már egyenesen gonoszság, hogy az auti gyerek dolgait elveszik....
Van a családban nálunk egy kislány, aki nagyon problémás, most iskolaelőkészítőbe jár. Okos, eszes, de nem tud viselkedni.... Látom a gyereket születése óta. Rengeteget foglalkoznak vele, türelemmel, normálisan, és igenis nevelik, nagyon nagy energiát fektetnek bele, a másik két normális gyerekük mellett. Mégis mindenhol megkapják, hogy milyen egy neveletlen rossz gyerekük van... nagyon sajnálom őket.
És igen, van hogy a tanár sem tud a helyzet magaslatán lenni....
Nem tudom mi lenne a jó megoldás. Nem gondolom, hogy ki kellene ezeket a gyerekeket zárni a normál iskolából, de az sem jó, hogy egy 32 fős oszályba rajkák be őket elősben....
MInd a két felet meg lehet érteni. Valami jól működő megoldás kellene, hogy a gyerek is jól érezze magát, az osztály is és a tanítók is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!