Hogyan lehet protekciót intézni egy általános iskolai felvételivel kapcsolatban?
Erre a protekció-dologra leginkább azok szoktak hivatkozni (tévesen), akik nem kerültek be.
Sokkal inkább reális "veszély" az, hogy a körzeteseket tényleg fel kell venni, illetve azt valóban elhiszem, hogy akinek ott a testvére, az - logikusan - előnyt élvez.
Szerintem ez a csoport le is fedi az általad "protekciósnak" nevezett társaságot. Max. egy-két ember lehet egy évben, aki XY rokona, mit tudom én, ez biztos nem tömegek.
A lényeg, hogy ne stresszeljétek a gyereket, mert akkor biztosan nem fog jól teljesíteni. Semmi katasztrófa nem történik, ha nem elit iskolában kezdi az első osztályt...
Ezert most sokan elfognak itelni de en mindent megtettem azert, hogy a gyerekemet felvegyek egy alapitvanyi iskolaba.
A felveteli nap elottol kezdve fel evig jart egy magamtanarhoz aki jatekosan keszitette fel felvetelire es a difer tesztre. Rengeteget gyakoroltunk jatekosan ami nem azt jelenti, hogy kenyszeritettuk a tanulasra.
A felveteli napjan megigertem olyan jatekot kap amilyen akar csak legyen jo, es figyeljen oda.
Kioltoztunk nem nagyon cicomazva de nem is melegitobe ment a gyerek.
Vegul felvettek es nem bantuk meg.
Fontos,.hogy ha ugy erzed az lesz a tokeletes iskola tegyel meg mindent erte!.
Igen meglep, hogy vannak szülök akik vissza tartják a gyereket az iskolától mert még legyen gyerek, had játszon a másik fele meg a szülöknek benyomja egy kemény iskolába a gyereket, hogy az szülö álmait amit a szülö nem ért el a gyerek érje el, mindegy, hogy mi lesz.
Körzetes iskolákba fel kell venni a gyereket. Testvér bonusz mindenhol van.
A protekciós gyerekek kerülnek be a legvégén, mert ahova felvételi van ott vissza tartanak mindig 2-3 helyet fellebezésre. Mert ugye fellebezhetsz ha nem veszik fel. Ilyenkor újból megnézik, de a fellebezésnél persze azt veszik elörébb aki habár nem volt a felvételin szuper de ismerik a szülöt...
Egy tipikus példa a családunkba:
A testvéremék a fiukat a körzetes nem túl nagyon dicsért általánosba iratták be. A gyerek az elejétöl kitünö volt, aztán 5 felett is max 4-ei voltak.
Az unokatesóm a fiát aki szerintem totál olyan mint az unokaöcsém ugyan abban az évben egy elit általánosba nyomták be, felvételivel, átjelentkeztek másik városba, hogy körzetesek legyenek. A gyerek egész jól telejsített is de aztána szülök lelkesedése alább maradt, mikor a gyerek elérte a tizenéves kort nem törödtek vele, nem voltak követelések.
Most mindegyik 15 éves az elit iskolás fiu most egy gyenge középiskolába jár, a körzetis általánosba járt kisfiút egyböl felvették az egyik helyi legjobb gimnáziumba ahol most is hozza a 4-5 szintet...
Vagy is totál mindegy hova adod be az elsö 8 évre a gyerekedet, ha jó akkor a körzetis iskolában is jó lesz.
De ezt látom a lányaimnál is sima körzeti iskolába járnak, most 2-3 osztályosak. A kicsit egy évvel a beiskolázási kötelezetsége elött adtuk be, mert iszonyatosan menni akart. Ès ö is pont olyan jól teljesít mint a nagytestvére aki szeptemberi gyerekként évvesztesen ment iskolába. Mindegyik 4-5 teljesítést hoz. Habár nálunk kitünö nincsen, mert a tanárok elképzelése(és szerintem is), olyan nincsen, hogy mindegy tantárgyból valaki kiválóan teljesítsen. Lányaim sem szomorúak ha rajzból vagy zenéböl 4-t hoznak, mert pl az annyira nem megy nekik...
szegény kölyök...
de ha mindenáron tönkre akarod tenni, tessék: barátkozz össze a polgármesterrel, a jegyzővel, a rendőrség helyi fejesével, és az iskolaigazgatóval. ja, meg a tankerületi fejessel is, ő is fontos. és akkor biztos felveszik a helyre, ami miatt már az óvódában húzzátok a baromságaitokkal, stresszelitek, de legalább bekerül, és nem abban a tudatban éli le az életét, hogy micsoda csalódás ő az ő hlye szüleinek.
Engedd el kicsit. Egy 6 éves gyerekről beszélünk. Nyilván fontos, hogy szimpatikus tanító nénije legyen, de túlparázod. Mi a nővéremmel más úton mentünk. Ő negyedik után ment az ország egyik legjobb gimijébe, én pedig maradtam a körzeti általánosomban. Onnan is felvettek utána egy jó gimibe, igaz az enyém csak a 20. volt az országban és nem a 3. Én BME-s lettem, ő Semmelweises, elvégeztük, van munkánk. Annyi volt a különbség, hogy neki többet kellett a tanulással foglalkoznia és ez pontosan 0 előnnyel járt a további életére.
Amit mondani akarok, hogy itt még nem számít egy nap teljesítménye. Válassz egy aranyos tanító nénit, akinél siker élménye lesz és nem napi 3 óra házija. Ha rossz helyre kerül, akkor még midnig lehet iskolát váltani, de ha az első években elveszi valaki a kedvét az egésztől, az sokkal rosszabb, mint ha nincs angol tagozat.
Az meg pletyka, hogy a harmada protekciós. Egynek -kettőnek tényleg biztos van ismerőse, de nincs olyan, hogy 200 kisgyerekből 60 keresztanyja az igazgató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!