Mi az oka annak, hogy a fiatalok nincsenek megfelelően tájékoztatva a megtermékenyítésről és a terhességről?
Miért szorulnak arra, hogy anonim kérdezzenek meg alapvető dolgokat? Miért nem olvasnak többet utána a témának?
Én úgy tudom, minden iskolában tartanak felvilágosítást, még sincsenek tisztában a peteérés, a beágyazódás, a védekezés, és a terhesség fogalmával, sokszor 20-30 évesen sem.
A kérdésemmel nem provokálni akarok senkit, de tényleg nem értem mi ebben a nehéz?
Én nem hárítanám a felelőséget az iskolára.
Elsősorban az anyának vagy egy női családtagnak kell először felvilágosítania a lányokat és másodsorban kell hogy legyen iskolai felvilágosítás. Persze a 21. században már sok minden megtalálható a neten és ezt tartom a harmadik útnak.
4-ben elmondták a lányoknak, mi a menstruáció. Bioszból téma az ember szaporodása. Nekünk elmondták nagyjából. Igaz 8.ban, van akinek akkor már késő.
De ilyet, hogy méhnyakrák szűrés, meg esemény utáni tabletta, ilyeneket nem.
27 éves vagyok.
Az iskolai felvilágosítások és a tananyag nem volt olyan részletes mint az kellene. A fő a menzesz volt meg a védekezés. Volt hogy hozzánk vágtak egy egy füzetet meg pár db betétet, meg szajkózták hogy használjunk gumit ha oda kerül a sor. De mélyebben nem ment bele a tananyag sem, hogy peteérés, vagy beágyazódás. Magam olvastam utána, ahogy felnőttem és aktuális például a gyerek téma.
,,Én úgy tudom, minden iskolában tartanak felvilágosítást, még sincsenek tisztában a peteérés, a beágyazódás, a védekezés, és a terhesség fogalmával, sokszor 20-30 évesen sem."
Ez tudod nálunk miből állt? Mikor 5.-es voltam, fogták az 5.-6.-os lányokat, levitték a könyvtárba, ahol volt vagy egy fél óra előadás... A menstruációról beszélgettek csak. Abban a fél órában, meg az is benne volt, hogy egy félbevágot betétet körbeadogattak, meg megmutatták, hogy kell feltenni. Én meg akkor már szinte 2 éve menstruáltam...
A fiúknak még ilyen se volt. Ők 8. utolsó biosz óráján találkoztak a témával először az iskola keretei közt. Akkor vettük az emberi szaporodást.
Az meg ok, hogy van internet, de egy 13 éves (aki már úgy lassan kezd érdeklődni a másik nem iránt), honnan tudja, hogy melyik oldal megbízható? Az internet is tele van f@śzságokkal...
Az olyan YouTube csatornákat mint a hormonmentes vagy a Tanulom Magam meg kevesen ismerik a kisebbek közül.
(19 vagyok most)
Az iskolai felvilágosítás egyáltalán nem megbízható. A legtöbb iskolában egy idegen jön előadni, aki hiányosan felsorolja a védekezési módokat, és a nemibetegségeket. Esetleg szó esik az abortuszról. Rosszabb esetben gennyes kelésekkel és Néma sikoly videóval riogatják a kamaszokat. Ebben a korban egyébként is szinte mindenkit nagyon érzékenyen érint ez a téma, ezért hogy a kínos érzést elnyomják, humorizálnak, nevetgélnek. Kérdezni pedig nem mernek.
Sajnos a hatékony iskolai felvilágosítás nagyon ritka.
Nálunk (8-10 éve) csak az óvszerről tettek említést, igen vaskalapos szemlélettel, ami azt jelentette, hogy kizárólag ez a módszer biztonságos. Nem tértek ki olyan gyakorlati részletekre, hogy a spermium hogy juthat el a petesejtig, vagy hogy nemibetegségeket nemcsak hüvelyi szextől lehet kapni. Így egyáltalán nem csoda, hogy aki csak innen tájékozódik, annak olyan zavaros képek élnek a fejében, hogy az első szex alkalmával nem termékenyülhet meg, vagy hogy a ruhán keresztül kézzel simogatástól is teherbe eshet.
Kamaszkorban sokan inkább a társaikra hallgtnak, és mindenféle tévhitnek hisznek, vagy olyasmibe keverednek, amire még nem értek meg. Sajnos sok szülő is kellemetlennek érzi ezt a témát, ezért nem világosítja fel a gyerekét, és még támpontot sem ad, hogy honnan tájékozódhat. Hiába lehet mindent megtalálni az interneten, sok fiatal még nem tudja eldönteni, hogy melyik források megbízhatók, vagy olyan erős a szülői kontroll, hogy nem is mer rákeresni. Sajnos sok szülő tabuként kezeli a szexet, ezért a gyerek akkor sem mer hozzájuk fordulni, ha kétségei vannak, vagy bajba kerül.
Az lenne a legjobb, ha mindenki akkor kezdene el szexelni, amikor már képes önállóan tájékozódni és felmérni a következményeket. Sokaknak még huszonévesen sincs igényük arra, hogy tisztában legyenek a saját testük működésével, de ezen a legpontosabb iskolai felvilágosítás sem változtatna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!