Kizárólagos jogi felügyeletnél jár a másik szülőnek az E-napló belépési jog?
Röviden: elváltam, van két kiskorú gyermek. Enyém a kizárólagos jogi felügyelet, tehát én vagyok a gyermekek törvényes képviselője. Az iskolában az E-napló belépési kódjait emiatt csak én kaptam meg. Apuka ezt sérelmezi és követeli, hogy ő is kaphasson belépési jogosultságot. Szerintem és az iskola szerint sem kaphat. Tájékoztatni kell apukát a gyerekek tanulmányáról szóban, írásban, amennyiben igényli és érdeklődik, de az E-naplót nem kezelheti. Ugye jól tudjuk?
Aki tudja és hasonló élethelyzetben van, kérem írja le a tapasztalatát. Köszönöm.
Lakhelyváltoztatáshoz 100% hogy nem kell az engedélye.
Az iskolaválasztáshoz sem kell az engedélye, csak konzultálnom kell vele. Ha nem ért velem egyet, akkor én döntök. A döntésem ellen annyit tehet hogy fellebbez a gyámhatóságnál, de semmi esélye nem lenne.
Engem így tájékoztatott a bíró:
- iskolaválasztás esetén pályaválasztás (tehát nem alsós iskola), tehát, hogy mérnök vagy fodrász legyen a gyerek.
- a gyerekek nevének a megváltoztatása
- a gyermekek esetleges örökségének, vagyonának kezelése
kb ennyi
felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek "4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]
(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása."
Családjogi törvény.
Ha apuka kekeckedni akart volna, a suliba is beleköthetett volna a fenti törvény alapján, családsegítőként dolgoztam valamikor, volt olyan gondozott családom, ahol elsős gyereken ment a balhé, hogy milyen tagozatos iskola, és miért nem közelebb apuka lakhelyéhez.
Persze úgyis neked adtak volna igazat a végén, de balhézhatott volna rajta. :)
Kérdésnél maradva, amíg megfelelően tájékoztatod, nincs joga hozzáférést kérni, ha papíralapú ellenőrző lenne mèg, azt sem írhatná alá, a hozzáférési jog kb ezzel lenne egyenértékű.
"a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése" - tehát sima lakhelyet az engedélye nélkül bármikor változtathatok. De ha mondjuk az én lakhelyem Budapest, a gyereket meg odaadom a Soproni nagyinak és ő ott fog ezután lakni, abba beleszólhat, de ha a gyermek mindenkori lakhelye az édesanya lakhelye azt bármikor az engedélye nélkül megtehetem hogy elköltözhetek az országon belül BÁRHOVÁ!
A bíró az általános iskolát nem sorolta az életpályához... Azt mondta balhézhat apuka, de felesleges.
Új Ptk (2013). Ide idézem a vonatkozó jogszabályokat. De röviden összefoglalva: az e.napló kódját konkrétan nem vagy köteles megadni neki sem te, sem az iskola, de a gyerek tanulmányi előmeneteléről rendszeresen tájékoztatni kell őt, kérésére minden esetben. Magyarul, bizonyos időközönként értesíteni kell őt arról, hogy milyen jegyeket szerzett, mennyi volt az igazolt/igazolatlan hiányzása, kapott-e intőt, dicséretet. Pl. írsz egy e.mailt, hogy Lacika ma ötöst kapott fizikából. Vagy hetente, kéthetente lefotózod az e.napló képernyőképét (jegyek, mulasztások), és elküldöd neki.
4:168. § [A különélő szülő feljogosítása egyes szülői felügyeleti jogok gyakorlására]
(1) Ha a bíróság a szülői felügyelet gyakorlására az egyik szülőt jogosítja fel, a gyermekétől különélő szülő a szülői felügyeleti jogokat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével nem gyakorolhatja.
4:174. § [A gyermekkel együttélő szülő tájékoztatási kötelezettsége]
A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.
4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]
(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.
(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!