Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Kizárólagos jogi felügyeletnél...

Kizárólagos jogi felügyeletnél jár a másik szülőnek az E-napló belépési jog?

Figyelt kérdés

Röviden: elváltam, van két kiskorú gyermek. Enyém a kizárólagos jogi felügyelet, tehát én vagyok a gyermekek törvényes képviselője. Az iskolában az E-napló belépési kódjait emiatt csak én kaptam meg. Apuka ezt sérelmezi és követeli, hogy ő is kaphasson belépési jogosultságot. Szerintem és az iskola szerint sem kaphat. Tájékoztatni kell apukát a gyerekek tanulmányáról szóban, írásban, amennyiben igényli és érdeklődik, de az E-naplót nem kezelheti. Ugye jól tudjuk?

Aki tudja és hasonló élethelyzetben van, kérem írja le a tapasztalatát. Köszönöm.

2019. szept. 4. 09:48
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
84%
Ha valóban kizárólagos felügyeleti jogod van, akkor az apukanak a világon semmibe nincs beleszolasa a gyerekekkel kapcsolatban, ergo tájékoztatni se kell, sőt, az esetek nagy többségében egyáltalán kapcsolattartasi joga sincs ilyenkor. Valószínűleg neked nincs kizárólagos felügyeleti jogod, simán csak nelad lett elhelyezve a gyerek. A naplohoz így sincs jogilag köze, bár nem értem, ha érdekli a gyerekekkel tanulmanyi elomenetele miért ne nézhetett bele.
2019. szept. 4. 09:58
 2/19 A kérdező kommentje:

Van közös és van kizárólagos jogi felügyelet. Amiről te beszélsz az más, ha apuka lemond a gyerekről vagy bűnözős és nem láthatja stb.

A gyerekek nem csak nálam vannak elhelyezve, hanem én vagyok a törvényes képviselőjük, enyém a teljes jogi felügyelet. Apukának láthatása van semmi több.

Apukát eddig sem érdekelte a gyerek, válás előtt soha egy szülőire egy évnyitóra nem mente el, most ilyen buzgó mióta elváltunk, de ez csak teátrális sajnos emögött valódi apai szeretet nincs, de ez egy másik történet.

A gyermekekről minden tájékoztatást megkap, eljöhet a szülőire is ha akar, nincs neki semmi megtiltva.

Az E-napló belépési jogosultság itt a kérdés, hogy jár e neki vagy nem. Szerintem és a suli szerint nem jár. A TÖRVÉNYES előírásra vagyok kíváncsi, hogy JOGILAG jár neki vagy sem (nem arra, hogy legyek már jófej és adjam oda neki, ha jár ha nem).

Az ügyvédem még nyaral így választ tőle egyelőre nem kapok, azért írtam ide, hátha van hasonló cipőben járó elvált szülő, akinek már van ebben tapasztalata.

2019. szept. 4. 10:08
 3/19 A kérdező kommentje:

Ez szerepel az ítéletben:

"Felek megállapodnak abban, hogy házassági együttélésükből született............ utónevű gyermekek feletti szülői felügyelet gyakorlására az édesanyát jogosítják fel."

Tehát NEM KÖZÖS a jogi felügyelet, a törvényes képviselet hanem KIZÁRÓLAGOS

2019. szept. 4. 10:15
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

"Van közös és van kizárólagos jogi felügyelet. Amiről te beszélsz az más, ha apuka lemond a gyerekről vagy bűnözős és nem láthatja stb."

Mondjuk eleve nem jogi felügyelet, hanem szülői felügyeleti jog. Van közös, és van kizárólagos. A kizarolagoshoz nem kell hogy az apá bűnöző Legyen, lemondási meg egyébként sem lehet a gyerekről, csak ha örökbe adja. Kevered a szezont a fazonnal.

Vedd elő az ítéletet és olvasd el, mi szerepel benne. Amennyiben a közös szülői felügyeleti jog nem szerepel benne, hivatalosan az apukanak nincs hozzáférési joga a gyerek hivatalos ügyeihez

2019. szept. 4. 10:16
 5/19 A kérdező kommentje:

Ok, bocsi, valóban nem vagyok szakember.

A fentiekben bemásoltam szó szerint, hogy mi áll az ítéletben.

2019. szept. 4. 10:17
 6/19 A kérdező kommentje:
Ment a zöld kezecske és bocsi még egyszer
2019. szept. 4. 10:18
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem, ez nem kizárólagos. Kizárólagos akkor lenne, ha a szöveg "xy gyermekek felett az anya, Akárki Viki kizárólagos szülői felügyeletet gyakorol, az apá, Valaki Vili szülői felügyeleti jogát megvonom". Tudom, mert nekém iylen van. Esetemben az apa semmibe nem szólhat bele, a gyerekhez semmi joga nincs, nem láthatja, nem tarthat vele kapcsolatot, nem kell 3gyetlen döntését se megvitatnom vele. Neked alap dolgokban nem kell az apát mwgkerdezni, a gyerek sorsát érintő lényeges kérdésekben -iskola, lakóhely, nevvalrozattas- viszont igen.
2019. szept. 4. 10:18
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
De a lényeg az, higy nem kell a naplohoz hozzáférnie6ez alapjan
2019. szept. 4. 10:19
 9/19 A kérdező kommentje:

Az iskolaválasztáshoz sem kellett kikérnem a véleményét. Egyedül dönthettem el és írathattam be a gyerekeket a lakhelyük szerinti illetékes iskolába (elköltöztünk egy másik településre).

Konzultáltam előtte ügyvédekkel és jogosan jártam el.

2019. szept. 4. 10:21
 10/19 A kérdező kommentje:
Lakóhely változtatáshoz sem kellett a hozzájárulása. Azt mondta a bíró és az ügyvéd is, hogy az édesanya mindenkori lakóhelye a gyermekek lakóhelye, tehát ha én 350 km-re költözöm az apukától azt is megtehetem az engedélye nélkül. (külföldre nem költözhetek ki csak az engedélyével de belföldön bárhová)
2019. szept. 4. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!