Mi a tapasztalatotok az egésznapos iskoláról? Minden intézmény ebbe az irányba törekszik, vagy ma is működik szimpla tanítás plusz napközi kombó?
A gyerekkoromhoz képest óriási különbségnek tűnik, hogy míg én sosem voltam napközis, és 2 óra körül szinte mindig eljöttek már értem alsó tagozatban, addig ma már rendelet is szabályozza az iskolai foglalkozások délután 4-ig kihúzását. Tisztában vagyok vele, hogy sok szülő alapvetően sem tudná megoldani, hogy fél 5-5 előtt szabaduljon a munkahelyéről, de korábban a délutáni foglalkozás szerepét betöltötte a napközi.
Az én fiam még csak most kezdi az ovit, de a közvetlen környezetemben több olyan alsós kisgyerek van, akit energiailag kizsigerelt a délutánig tartó aktív foglalkoztatás. Elvesztették a természetes motivációjukat, és halálosan fáradtak voltak már áprilisban, sokkal jobb lett volna 2 körül hazamenniük, de az órarendjükben délután is szerepeltek kötelező tantárgyak, így megúszhatatlan volt.
Szeretném tudni, kinek mi a tapasztalata, vannak-e olyan intézmények, ahol nem tolják túl a foglalkoztatást. Az a határozott véleményem, hogy a gyerekeket hagyni kell merengeni, heverni, egyszerűen egyedül is őket a gondolataikban, és féltem a fiam, hogy egyszer majd őt is túlfeszítik mentálisan.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nalunk(Pest megye) a nyelvi osztálynak napközi van délután, a lanyomek művészetisek, nekik kerámia, vizuális kultúra, neptanc, sport, dráma van délutánon ként.
Nem fáradt, motivált, szerintem ez az orarendtol, tanaroktol függ.
A törvényben az van, hogy délután 4-ig kötelező az iskola. Még felsőben is elvileg. Viszont, azt sok iskolában elfelejtik közölni, hogy van valami kormányrendelet (kiskapu), miszerint az igazgató felmentheti a gyereket a délutáni órák látogatása alól. A mi sulinkban év elején hazaküldenek egy papírt emiatt, hogy ki nem kér mapközit.
Nálunk 3-an mennek haza. És próbálják azért úgy megoldani az órarendet, hogy a fő tárgyak reggel legyenek, ebéd után már inkább csak készségtantárgyak vannak. Én most harmadik osztályban általában 1-kor elhozom a fiamat.
De vannak olyan iskolák, ahol nem akarják ismerni ezt a rendeletet, amúgy nem értem, nekik miért lenne zavaró, ha délután kevesebb gyerek van. A lányom iskolájában pl. olyan volt az órarend, hogy még a 8. órában tesi, elsőben, előtte volt leckeírás. Egyáltalán nem értettem, hogy minek, ugyanaz a tanító tanította, aki reggel, szerintem neki is totál szívás volt az egész. Viszont nem lehetett elvinni előbb a gyereket, mert ugye a tesióra is még kötelező óra.
Szóval kérdésedre röviden, van még ilyen iskola, csak körül kell nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!