Párommal (aki a nő) a gyerekvállalást tervezgetjük ám kissé speciális az esetünk, ugyanis én őstermelő vagyok jelenleg. Ő pedig idén fejezi be az egyetemet (? )
Államkincstárba menjetek, ott adnak választ.
TB és NAV ezekre nem tud válaszolni. Engem pont kirúgtak terhességem elején, ugyanígy nem tudtam mi lesz, és végül az államkincstárba küldtek el (előtte bejártam és végig ültem a sort a másik kettő helyen, azért mondom).
De azért figyeljetek szerintem hogy kell valamennyi biztosítotti jogviszony, nem csak TB, hanem munkaviszony is, hogy ezeket megkapja, különben nem jár semmi, csak a 28500 Ft havi minimum. Ezt mindenképp kérdezzetek meg.
Azt hiszem a szülést megelőző két éven belül kell lennie 365 nap munkaviszonynak, akkor lehet kapni a magasabb csedet, gyedet stb, anélkül csak a minimumot. Nekem is úgy matekolták ki, éppen hogy meglett 400 nap.
Elég trükkös a számításuk, én Közgázon végeztem, mégsem értettem a jogszabályok alapján, mert össze-vissza írják, szóval mindenképp menjetek be személyesen!
A diplomás gyednek éppen az a lényege, hogy csak akkor jár ha nem volt munkaviszonya az anyának, de felsőoktatásban tanult.
Itt olvashattok róla részletesen: [link]
Amúgy oda kell menni ahol majd folyósítani fogják, ott biztosan tudnak segiteni.
A gyedet a kincstár fogja utalni, a csokot a bank, a női 10 milliót nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!