Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Gyed jár e ha még tanulok, de...

Gyed jár e ha még tanulok, de mellette őstermelő vagyok?

Figyelt kérdés
21 éves vagyok, jelenleg 2. évemet töltöm egy közeli főiskolán. Emellett őstermelő vagyok, tejet szállítok a családommal egy tejszövetkezetbe. A párommal szeretnénk kisbabát. Az lenne a kérdésem, hogy ez az őstermelőségem számít e munkaviszonynak? Mert most végzek májusban, de nyárra vagy ősszel már szeretnék kisbabát tervezni :) azonban nemtudom, hogy kapnék e Gyedet vagy sem :( kérlek segítsetek :(

2013. febr. 12. 20:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Hát ha be vagy jelentve fizetsz magad után járulékot, adót és van 365. nap ledolgozót napod akkor igen.
2013. febr. 12. 20:52
 2/11 A kérdező kommentje:
Az az igazság, hogy eddig csak diákmunkám volt, nem dolgoztam még, de nem tudom, hogy az őstermelőségem beleszámít e, őstermelő tavaly augusztus óta vagyok, de a könyvelőm egy kicsit tájékozatlan és nem tud nekem erre válaszolni sajnos......
2013. febr. 12. 20:57
 3/11 anonim ***** válasza:
Fizetsz magad után 50-60. ezer Ft adót, járulékot, egészségbiztosítást, nyugdíj járulékot?
2013. febr. 12. 20:59
 4/11 A kérdező kommentje:

igen fizetek, de ezt kaptam üzenetben egy ismerősömtől: megkérhetlek rá, hogy értelmezed nekem?:)

" Nem főállásu alkalmazott vagy, hanem főállásu őstermelő. Ezzel a járulékkal, amit fizetsz egészségbiztosítási szolgáltatást igényelhest, nyugdíjalapba nem számít bele."

akkor most ez azt jelenti, hogy nem számít?

2013. febr. 12. 21:07
 5/11 anonim ***** válasza:
20%
Hú ez így tényleg nehéz kérdés, a MÁK-nál lehet gyed ügyben érdeklődni, szerintem kérdez rá ott, ott tudnak hivatalos tájékoztatást adni.
2013. febr. 12. 21:14
 6/11 A kérdező kommentje:
:) köszönöm :)
2013. febr. 12. 21:16
 7/11 anonim ***** válasza:

Nem, mert a gyedhez biztosítottnak kell lenned,, és őstermelőként nem vagy az. Őstermelőként csak az eü ellátásokra vagy térítésmentesen jogosult.

De megérdeklődheted nyugodtan, csak ne a MÁK-hoz menj, mert semmi köze a gyedhez. Az OEP-nél érdeklődj, a gyed az ő kompetenciájuk.

2013. febr. 12. 21:34
 8/11 A kérdező kommentje:
oké, köszönöm, de az igaz h 180 nap tanulmány is bele számít az 1 évbe?:)
2013. febr. 13. 08:39
 9/11 anonim ***** válasza:
Igen igaz, de csak nappali tagozaton egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből számítják bele a 180 napot. És csak a szülést közvetlenül megelőző 2 éven belül.
2013. febr. 13. 09:01
 10/11 anonim ***** válasza:
Detto,mintha magamat olvastam volna. Én is ugyanilyen problémákkal küszködök, h mi számít bele és mi nem.Én is úgy tudom,h a suliból 180 nap beleszámít. Szal,még min.6 hónapot kell dolgozni,ha kapjak gyedet. Mi is tervezzük már nagyon. júniusban vizsgázom. 23 éves
2013. febr. 13. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!