Munkanélküli kismama. Hogyan kell intézni az alábbiakat?
Felbontásra került a munkaszerződésem,majd nem sokkal utána kiderült,hogy babát várok.Már nem látom értelmét elhelyezkedni,gondolom nem is tudnék így.A babát természetesen megtartjuk így is,anyagilag megoldjuk.A nagyfiammal munkaviszonyból mentem szülni,most nem tudom,mit kell rendezni.
A munkaügyi központba be vagyok jelentkezve,ott szülésig regisztrálva kell maradnom,vagy legközelebb ha megyek szólok,hogy babát várok,és ennyi,többet nem kell menni,kiregisztrálnak?
A tb-t megigényeltem,hogy fizetem magam után azt mikor kell lemondani? Szülés után be kell menni és lemondani? Jár a tb alanyi jogon ha csak gyest kapok? (mert anno gyed,tgyás mellett nem kellett külön fizetni)
A gyessel tudom mi a teendő.Még annyit,hogy a gyest lehet szülés előtt 28 nappal igényelni,mint a tgyást vagy majd csak szülés után?
Minden választ köszönök.
(megjegyzéseket nem kérek,38 éves vagyok,évek óta akartuk a babát,most jött össze nagy nehezen,és nem vetetem el,mert pont éppen úgy alakult)
Akkor mondd le, de rögtön!
Már ha egyébként meg lenne a 365 nap munkaviszonyod.
Ha a szülés előtt igényled az álláskeresésit, kaphatsz csedet és gyedet is.
Pontosan, ha a 365 napod megvan, akkor mondd le most az álláskeresésit, és majd szülés előtt igényeld meg újra, akkor elmehetsz 28 nappal előbb csedre, aztán gyedre.
Egyébként álláskeresési alatt nem kell fizetned a tb-t, vonják belőle a járulékot. A gyest pedig csak a szüléstől lehet megigényelni, előbb nem.
Sziasztok! Tudnátok nekem is segiteni? Ilyen cipöben járok! Február 8-ra vagyok kiirva, most akartam elmenni munkanélkülire, de csak 50 napra vahyokgyok jogosult, tehát január 8-ig lennék biztositott!
Viszont olvastunk olyat hogy a biztositott lejárta utáni 45 nap még belefér, akkor még ugyanugy megkapnám a CSED-et illetve a GYED-et?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!