Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mindenképp több lesz a Csed?...

Mindenképp több lesz a Csed? Azalatt is védett vagyok?

Figyelt kérdés
Tappenzen vagyok, masfel honap mulva szülök. Szólt a munkaltatóm, hogy menjek el Csed-re 28 nappal a kiírt datum elott. Mondta, ő mindent elintéz a könyvelőjevel, nekem csak aláirni kell. És akkor a gyed is elvan intézve egyből ezzel...csak egy igazolas kell a dokimtol hogy mikorra vagyok kiírva es onnan visszaszámolnak 28 napot. Szept. 8 a kiírt datumom. Na most akkor augusztusban még táppenzt kapok, és szeptemberbe már a Csed-et? Ha nem szülök meg 8ig, vagy addig amikor a Csed-et utaljak, akkor is megkapom? Tényleg 10%-al több a tp-nél minden esetben? Ezalatt sem rúghatnak ki? Vagy így "váltás" alatt? Mondta, hogy nem akar nekem rosszat, nyugodtan járjak utána mindennek, aztán hivjam, hogy megigénylem-e előbb .. csak hát voltak előzmények(kirugas terhesen, aztan visszavett mert ez a törvény)... na és nem szeretnék rosszul járni :) Köszi a valaszokat!
2018. júl. 27. 11:17
 1/6 anonim ***** válasza:
46%

Csed alatt nem rúghatnak ki, és a csed összege a béred 70%-a 8és nincs maximalizálva), míg a táppénzé 60% (ha elég ideje dolgozol már a cégnél).

Viszont csak akkor éri meg a csed-et 28 nappal a szülés előtt igényelni, ha a gyed-ed összege magasabb lesz, mint a táppénz.

Ugyanis a csed-et fixen 168 napig veheted igénybe, utána jön a gyed, ami a gyerek két éves koráig jár. És ha a csed-et előbb kezded, akkor a gyed is előbb kezdődik egy hónappal.

Tudom, bonyolultan hangzik, és tulajdonképpen ez csak egy hónapra mutat különbözetet, és nyilván csak viszonylag magas bruttó bér esetén éri meg, esetleg ezt kérdezd meg a munkáltatódnál, számoljátok ki.

2018. júl. 27. 11:28
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A táppénz a fizetés 50 vagy 60 %-a. Ebből SZJA-t vonnak.

A CSED a fizetés 70%-a, és szintén csak SZJA-t vonnak belőle.

A gyed a fizetés 70%-a, és SZJA-t meg nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

Tehát igen, a csed és MINDEN esetben több, minta táppénz.

Elbocsátani nem tud, hisz a munkaviszonyod él.

Ha szeptember 8-ra vagy kiírva, akkor augusztus 11-től tudod igényelni a csedet. Ha később szülsz, az sem probléma.

2018. júl. 27. 11:30
 3/6 anonim ***** válasza:
32%
Mondjuk az nem igaz, higy a gyed el lenne intézve ezzel. Azt külön kell majd igenyelni
2018. júl. 27. 13:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat! Ezt a levelet kaptam még amugy tole...itt azt irjak hogy a gyed-et is igenylem egyből.

Szülés előtt 28 napon belül kezdheti meg a CSED-et. Ehhez szükséges az orvos igazolása a szülés várható időpontjáról. A táppénzt le kell zárni és a következő naptól lehet kérni a CSED-et. Ez neki 10%-kal magasabb összegű ellátást jelent. Az igazolás birtokában elkészítjük a nyomtatványt és küldünk egy nyilatkozatot, amit majd aláírva fogunk visszakérni. Ezen a CSED- és GYED együttes igénylése fog szerepelni, de szükséges az anya aláírása, így szkenneljük az OEP felé.

Azután, ha a gyermek megszületett, fogjuk kérni az anyakönyvi kivonat másolatát és a gyermek TAJ számát, azt is továbbítjuk az OEP-nek. Ha az anya fogja kérni a családi adókedvezményt, akkor a gyermek adóazonosítóját is kérjük

2018. júl. 27. 14:17
 5/6 anonim ***** válasza:

Tökéletesen jól írtak mindent, semmi hátsó szándék nincs benne.

Most már lehet a csed igényléssel együtt igényelni a gyedet, így nem kell figyelgetned, mikor jár le a csed, mikor igényelj gyedet, hanem folyamatos lesz az ellátás.

2018. júl. 27. 20:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Szuper, köszönöm. Akkor ha mondjuk aug.11től igényelhetem, akkor azzal a nappal kell majd lezáratni a táppenzt? Szóval az első 10 napom a hónapban még táppénz lesz? (Ezt még nem értem 😃)
2018. júl. 28. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!