Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Szeretnènk érdeklődni/ kérdezn...

Szeretnènk érdeklődni/ kérdezni, akik Németországban szültek. A Kindergeld és az egyéb juttatásokról. Mikor hova kell menni?

Figyelt kérdés

5 éve már kint élünk, dolgozunk a férjemmel.

Első babánkat várjuk. 14 hetes kismama vagyok. Már hallottam egy-két dologról. De fogalmam sincs mikor kezdhetünk el intézkedni, és mik a lehetőségeink.. Tehát a Kindergeld, az Elterngeld, Elternzeit stb stb.. Kérem szépen írjatok kedves Anyukák/ Apukák, akik végig jártátok a papír ügyekkel való munkát. Mikor és hova szükséges menni, milyen papírokra, okmányokra van szükség?’

Előre is nagyon szépen köszönöm! 😊

2018. júl. 15. 19:39
 1/6 anonim ***** válasza:

A Kindergeldhez a nyomtatványt az illetékes Familienkassednak kell beküldeni az oldalukról letölthető magyarul is a nyomtatvány. Kell hozzá egy csomó másolat/eredeti, lakcímbejelentő, születési anyakönyvi kivonat, steuer-ID, munkahelyi kereseti igazolás...stb...

A többit még nem intéztem.

2018. júl. 15. 19:49
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod. Hányadik héttől ajánlatos intézkedni?

Boldog Babavárást kívánok Neked :)

2018. júl. 15. 19:59
 3/6 anonim ***** válasza:
Hát azt nem tudom, mert az én fiam már 10 éves, ő rá intéztem 4 évvel ezelőtt. De szerintem, amíg nem születik meg nem érdemes, mert addig a hozzá szükséges papírok úgy sincsenek meg. :)
2018. júl. 15. 21:04
 4/6 anonim ***** válasza:

Mi elmentünk egy info estre a korházba ahol szülni terveztem, és ott elmondták, hogy milyen papírok legyenek nálunk szüléskor és hogy utána miket kell intézni. A szülők születési anyakönyvi kivonata + annak fordítása, a házassági anyakönyvi kivonat + fordítása, lakcímigazolás tuti kellet a korházban, nekünk ott intézték helyben a gyerekek anyakönyvi kivonatához a papírmunkát és kb 1 hét múlva postázták az okmányirodából a születési anyakönyvi kivonatokat(1 db eredeti, 2 példány az elterngeld és a Kindergeld intézéséhez és mi kértünk 1 nemzetközi anyakönyvi kivonatot is). A gyerek adószámát és lakcímbejelentését automatikusan intézik és levélben küldenek értesítést, a betegbiztosítást nektek kell intézni (online kitöltött a férjem egy formulát és jelezte hogy a családi biztosításba most + 1 gyerek kerül, kinyomtatta az aláírandó részt, csatolt hozzá egy születési anyakönyvi kivonatot és feladta postán a biztosítónak)

A munkahelyeden esetleg szóltál már, hogy terhes vagy? Sok munkahelyen szabályozva van, hogy terhesen nem szabad dolgozni (óvoda, idősek otthona, asztalos műhely stb) vagy más munkát kell biztosítaniuk stb. Mivel dolgozol, ezért a Mutterschutz-nak is nézz utána, ilyen nekem nem volt.

Kindergeld viszonylag egyszerű és gyorsan meg is van és ahogy az előző válaszadó írta, van magyar nyomtatvány hozzá a neten (mikor megvan a születési anyakönyvi kivonat, akkor intezhetitek).

Elterngeld az bonyolultabb, először is el kell döntenek hogy csak te veszed ki az elternzeit-ot vagy pároddal osztoztok, akarsz-e részmunkaidőben dolgozni mellette, 1 évet maradsz otthon vagy kettőt (ilyenkor a pénzt amit amúgy 1 év alatt kapnál azt szétosztják 2 évre) stb stb... Én anno személyesen elmentem érdeklődni ez ügyben és hoztam nyomtatványcsomagot, első gyerekünknél azt töltöttük ki, másodiknál már online, mert azt hamarabb feldolgozzák és a pénzt is hamarabb kezdik folyósítani. Ide a születési anyakönyvi kivonat kellett, és a havi fizupapírok másolata a szülést megelőző utolsó 12 hónapról.

Szóval személyesen mi igazából nem mentünk sehova, bár hozzátenném, hogy a gyerekek magyar papírjait még nem intéztük el, ahhoz az egyik nagykövetségre kell elmenni, előtte időpontot egyeztetni és e-mailben megkérni hogy írják meg miket vigyetek magatokkal.

2018. júl. 15. 23:20
 5/6 A kérdező kommentje:

Nagyon rendes vagy! Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyi mindent leírtál :) ez nagy segítség! Bár így elsőre kicsit bonyolultnak hangzik 😀 de remélem, annyira nem lesz az 😊

Tulajdonképpen, én már itthon vagyok, mivel a munkahelyem nem tud biztosítani olyan munkát, így már arbeitsverbot-om van. A mutterschaftsgeld-et az automatikusan fogom kapni? Én szeretnénk 2 évet itthon maradni. Úgy hallottuk, hogy van olyan lehetőség, hogy Apuka 2 hónapot is itthon lehet. Viszont, azzal nem vagyunk tisztában, hogy akkor egyidejűleg itthon lehetnénk, vagy akkor nekem dolgoznom kellene? Szóval ráérünk még intézkedni, csak a fordítást kell elintéznünk :) Köszönöm szépen még egyszer! Minden jót kívánok!

2018. júl. 16. 09:42
 6/6 anonim ***** válasza:
Arra a 2 hónapra akkor neked vissza kell menned dolgozni, de ebben nem vagyok biztos. Itt Essenben az Amt für Soziales und Wohnen irodájába mentem be anno a kérdéseimmel, szerintem nézzétek meg hogy hol van nálatok az irodájuk a közelben, vagy hívjatok fel őket.
2018. júl. 16. 11:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!