Mikor jár pontosan a gyes-gyed-tgyás? Az én esetem eléggé egyedi. Németországban éltem, és másfél éve nem dolgozom.
természetesen nem jár neked fizetéspótló juttatás (csed, gyed) hiszen nincs mit pótolni.
az, hogy fizeted magad után a tb-d, nem azt jelenti, hogy van biztosított jogviszonyod, hanem hogy biztosítottad magad ingyenes orvosi ellátásra. nem szabad összekeverni a kettőt. biztosított akkor lennél, ha lenne munkahelyed és fizetnél adót, amiből ki tudnál venni terhesség esetén.
csed és gyed jelenlegi feltétele, hogy a szülést megelőző 2 évben legyen 365 biztosított jogviszony (tehát munkaviszony) és a szülés pillanatában is meglegyen (tehát akkor is rendelkezz munkahellyel).
egyébként a külföldi munkaviszony se jó a magyar ellátásokhoz, az kint biztosított volna neked ellátást
Mikor szülnél?
Szülést megelőző 2 évben kell lenni 365 biztosított napnak (munkahely által, illetve az, az idő beleszámít, amire kaptál álláskeresési támogatást, de itthon, a külföldit nem tudom, annak járj utána). Viszont EGT tagállamban szerzett biztosított idő beleszámít a 2 éven belüli 365 napba, de itthon mindenképpen kell rendelkezz munkahellyel szüléskor v. csed igényléskor, hogy kaphass csedet és gyedet.
Ha nem felelsz meg a feltételeknek, akkor 3 évig gyest kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!