Jár-e a gyerektartás?
Ha a nevére vett, akkor te is a gyereke vagy.
A tanulmány/kor részhez nem tudok hozzá szólni, nem vagyok tisztában a mostani jogszabályokkal.
1. Ha a "nevére vett" - mert ilyen nincs jogilag - azt jelenti, hogy hivatalosan örökbefogadott, akkor saját gyereknek számítasz.
2. Viszont ha már nagykorú vagy, akkor nem jár utánad gyerektartás, csak rokontartás, ami nem minden esetben jár - a te esetedben valószínüleg már nem.
Édesanyád kérje bíróságon a gyerektartás megállapítását.
Egyébként te is bemehetsz a hozzád legközelebbi bíróságra ingyenes fogadó napon és megkérdezheted.
Ha hivatalosan ő szerepel az édesapádként úgy, hogy pontosan tudta, nem tőle származol, akkor 20 év után már nem fogják megváltoztatni a családi jogállásodat, kérhetsz tőle rokontartást addig, amíg megszakítás nélkül nappali tagozaton tanulsz, de max 25 éves korodig. Ez nem szokott túl nagy összeg lenni, pláne, hogy 2 kiskorú után tartásdíjat kell fizetnie, ugyanis nem ugyanazok a szabályok, mint a gyerektartás esetén.
Értem, hogy kevés lesz a pénz, de lehet, hogy a helyedben én nem erőltetném ezt túlságosan, diákmunkával kb. egy hétvégén meg tudod keresni, amire számíthatnál tőle. Van diákhitel, szoctám az egyetemtől, te tutira jogosult leszel, mint nagycsaládos, egyedülálló szülővel rendelkező, alacsony egy főre jutó jövedelemmel. 20 éves korodig felnevelt, mint a sajátját, noha tudta, mi a helyzet, köszönd meg és lépj tovább. Ha nem cirkuszoltok a pénzen, megtartjátok a normális kapcsolatot, az többet ér, még az is lehet, hogy idővel magától is támogat, ha megteheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!