Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Kaphatok GYED-et, ha igen hol...

Kaphatok GYED-et, ha igen hol tudom igényelni?

Figyelt kérdés
Kicsit érdekes a helyzetem, Júniusban felmondtam a munkahelyemen, mert külföldre terveztünk. Bejelentkeztem munkanélkülire, közben teherbe estem. Külföldön voltunk, a párom dolgozott. De haza jöttünk mert kisgyerekesen nem szeretnénk külföldön lenni. Februárra várjuk a picit. Jelenleg nincs munkahelyünk. De olyat olvastam, hogy aki az elmult 2 évben 365 napot biztositott volt annak jár a GYED. Mielőtt felmondtam 5 évig dolgoztam a cégnél. Szóval akkor nekem jár vagy ne reménykedjek?

2017. dec. 20. 08:58
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Nagy hiba volt haza jönni
2017. dec. 20. 09:04
 2/9 babyboom567 ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Nem jár ,mert a szülés napján is kell hogy legyen munkahelyed.

2017. dec. 20. 09:05
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Csak akkor járna ha a szülés időpontjában is lenne munkahelyeden. Amúgy meg a szülést megelőző három hónapot nem nézik ess azt azt megelőző időszak, azt hiszem fel ev bruttojabol számolják ki. Úgyhogy szerintem nem fogsz kapni.
2017. dec. 20. 09:07
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A 2 éven belüli 365 biztosított napod akár meg is lehet, viszont a csednek/gyednek az is feltétele, hogy a jogviszonyod fennálljon a szüléskor is, ami nálad nem adott. A munkanélkülit lehetett volna úgy időzíteni, hogy a szüléskor még utalják és akkor a minimálbér után kaphatnál ellátásokat, de ha azt már igénybe vetted és már nem vagy rá jogosult, akkor csak gyest fogsz kapni és csp-t, ez összesen nincs 40ezer ft. Az adókedvezményt sem tudjátok így igényelni egyenlőre, majd ha a párod elmegy dolgozni, akkor igen, de visszamenőlegesen is értelemszerűen csak az aktívan munkában töltött hónapokra jár az is.
2017. dec. 20. 09:09
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés, Ha a párom el tud helyezkedni még idén, akkor ő felveheti a GYED-et?
2017. dec. 20. 09:12
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Apuka gyed igénylésénél is ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelni. Szülés előtti 2 évben 365 nap biztosított nap és a szüléskor is meglévő munkaviszony.( "A szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletekben foglaltak alapján a Magyarországon szerzett biztosításban töltött időhöz hozzá kell számítani a gyermek születését megelőző két éven belül EGT-tagállamban szerzett és leigazolt biztosításban töltött időt is.")
2017. dec. 20. 09:22
 7/9 A kérdező kommentje:
Ha az apuka igényli a GYED-et, akkor ő dolgozhat továbbra is GYED mellett? Köszönöm a segítséget
2017. dec. 20. 10:17
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, de ő csak a baba fél éves korától mehet GYED-re. Te viszont onnantól semmit nem kapsz, csak CSP-t, ami 12 ezer és a hétezer valamennyi TB-t is fizetned kell magad után.
2017. dec. 20. 10:36
 9/9 adriennjeni ***** válasza:
47%
Nekem anno úgy volt, hogy fizettem magam után a Tb-t, az akkor 6300 ft-ot. biztositott voltam. Járt a munkanélküli segély. Azt kikalkuláltuk, hogy hány napom volt. Kiszámoltuk, hogy a az akkor Tgyás mikortól igényelhető és még attól a naptól visszazsámolva volt 37 napom. onnantól voltam munkanélkülin. a lejárta után megigényeltem a Tgyást és utána a Gyedet. Ha biztositott vagy akkor jár, márpedig ha fizeted a járulékot akkor az vagy. Remélem értehető voltam. :)
2017. dec. 25. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!