Igénybe vehetem a GYED-et?
Ha 1 év 10 hónap munkaviszonyal rendelkezem,de 2 hete felmondtam és közben kiderűlt,hogy babát várok. Ilyenkor milyen lehetőségeim vannak?
Nem mentem még el munkanélkűlire.
Ha az álláskeresésit a szülès előtt veszed igénybe, akkor passzív jogon kaphatsz gyedet. Maximum olyan 50-60 ezer közt van, mert a minimàlbér lesz az alapja.
Esetleg munkát keresni? A Tb-t is neked kell majd addig fizetni. Álláskeresésiről mehetsz csedre, onnan majd gyedre.
Ha nem leszel biztositott akkor csak gyes fog járni. Kereshetsz munkát de szinte kizárt hogy igy felvesznek. Megkérhetsz valakit hogy jelentsen be szülésig és kifizeted a járulékokat ami nem kevés pénz. Kiválthatod az egyéni vállalkozóit és onnan elmehetsz akár táppénzre is meg kaphatsz ellátást a minimálbér másfélszerese után de valamennyit kell járulékonod. Szülés előtt kérheted az álláskeresési járadékot hogy az igényléskor még járjon, ha a szülés előtti 2 évben ezzel együtt meglesz a 365 napod akkor a minimálb3r után kaphatsz csedet gyedet, de ennek utána kell pontosan számolni hogy hogy jönnek ki a dátumok.
Szóval mint látod vannak lehetőségek, de tenni kell érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!