Gyedet ebben az esetben igényelheti az apa?

Figyelt kérdés

Mi még csak most tervezzük a babát, és azt hittem, mindennel tisztában vagyok, de egy ismerősöm most fog szülni, és a speciális eseteket nem vágom...

Második gyerek, az elsőre a gyes egy éve járt le, utána az anya nem ment vissza dolgozni, munkanélküli volt. Az apa sem keresi hülyére magát, ezért az anya bejelentette (az önkormányzaton?), hogy egyedülálló, mert így kap egy kis segélyt, plusz magasabb családi pótlékot. Ha megszületik a második gyerek, gesre lesz csak jogosult, így javasoltam neki, hogy fél éves korától igényelje az apa a gyedet, ő meg fizesse maga után a tb-t, még így is sokkal jobban járnak anyagilag. Ezután mesélte csak el nekem, hogy ő hivatalosan egyedülálló anya. Így is igényelheti az apa a gyedet, vagy ahhoz a gyerek fél éves koráig "ki kell békülniük"? És az adókedvezményt? Nem házasok, ha ez számít (azt tudom, hogy a magzati adókedvezményt majd csak az adóbevallásában érvényesítheti az apa, ha egyáltalán).

2017. okt. 18. 12:21
 1/8 anonim ***** válasza:
Persze hogy nem. És ha megjátszák, igen csak fel fog tűnni valakinek, hogy az egyedülálló anyát hogy csinálta fel másodjára is ugyanaz és fizetheti vissza a felvett különbözetet kamatostul.
2017. okt. 18. 12:39
 2/8 A kérdező kommentje:

Nemrég lett csak egyedülálló, a második terhessége alatt. Nem hihető a sztori, hogy a gyerek születése után kibékültek? Egyszerűbb lett vola előre gondolkozni, mintsem havi párezer forintért rögtön hazudni, de ha már ez van, próbálok segíteni neki, hogy a legjobban jönnenek ki.

Az adókedvezmény is bukta így? Gondolom igen, én legalábbis nem tartanám jogosnak, hogy az apa, aki elhagyta a családot, pénzt kaphasson a gyerekek után (bár úgy tudom, a már meglévő gyerekra kapja továbbra is, még ebből is lehet baja, nem?)

2017. okt. 18. 12:47
 3/8 anonim ***** válasza:
És még a politikusok lopnak, csalnak, hazudnak? Mármint, persze, igen, ők sem szentek, de amíg ez a trükközés megy az átlagember életében is, addig mit várunk el tőlük?
2017. okt. 18. 12:53
 4/8 A kérdező kommentje:
Na igen, már kicsit bánom is, hogy jószándékúan szóltam nekik, hogy az apa is mehet gyedre, most még a végén én fogok itt nekik a trükközéshez asszisztálni...
2017. okt. 18. 13:00
 5/8 anonim ***** válasza:
Ha az anyuka egyedülállóként kapja a családi pótlékot az apuka nem kaphatja a gyerekek után a családi adókedvezményt, és gyedre sem mehet így.
2017. okt. 18. 15:59
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem igényelheti az apa a gyedet, hiszen feltétele, hogy az igénylő saját háztartásában nevelje a gyereket.

Ha feltételezzük, hogy ott neveli, akkor az anya nem egyedülálló.

2017. okt. 18. 16:09
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2017. okt. 19. 13:31
 8/8 anonim ***** válasza:
Így nem igényelhwti a gyedet, de még a családi adókedvezményt sem,amit gondolom most az első gyerekre is kapnak, de mivel hivatalosan az apa nem él velük, így azt sem kaphatná. Ez jövőre, ha beadják az adóbevallást, lehet, hogy kiütközik, mikor a gyerek adószámánál egyeztetik, hogy ki mit vett rá igénybe...és könnyen lehet, hogy vissza kell fizetniük a felvett adókedvezményt, mert nem jogos...szóval ez a trükközés havi alig pár ezerért nagyon nem jó móka. Ezt azért mond el nekik, mert csúnyán ráfaraghatnak.
2017. okt. 21. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!