Mi jár ilyen esetben?
Sziasztok!
2 és fél éve dolgozom a jelenleg munkahelyemen. Negyedévente hosszabítgatják a szerződésemet. Szeretnénk babát, viszont valószínűleg (a munkakörülmények miatt) azonnal el kellene mennem táppénzre. Ha az egész terhesség alatt táppénzen vagyok akkor is jár a GYED? Ha igen, a táppénzből számolják vagy a fizumból. Előre is köszönöm!!
Ott kezdődik, hogy határozott idős szerződést nem kötelesek hosszabbítani terhesség alatt, nem vagy védett ilyen esetben.
Ha nem hosszabbítanak, táppénz sem jár tovább, biztosítás híján pedig se csedre, se gyedre nem leszel jogosult.
Így van, ahogy az első írja. Nem vagy védett, tehát ha lejár a szerződésed, nem kötelesek hosszabbítani. Nekem volt egy kolléganőm a munkahelyemen, ő ugyanígy járt. Határozott idejű szerződés alatt lett terhes, amíg tartott a szerződése, addig lehetett táppénzen, illetve kivehette az arra az időre járó szabadságait, viszont ahogy lejárt a szerződése, nem hosszabbítottak neki, tehát úgy szült, hogy nem volt munkaviszonya.
De! Úgy járhat, ha a szülésed pillanatában biztosítva vagy, vagyis mondjuk szülés előtt elmész munkanélkülire. Akkor talán megoldható.
azt javaslom, amit a második. Ha még sok van a 3 hónapból, akkor próbáld kihúzni a következő aláírásig, ha megvan, akkor menj el táppénzre. Valszeg utána nem hosszabbítanak majd, viszont az álláskeresési járni fog. Ha mondjuk 2 hónaposan írsz alá újabb 3 hónapot, akkor 5 hós lesz, mire megszűnik. Ezesetben kb 7 hósan kell igényelni az álláskeresésit, így biztosan fog járni még a szülés pillanatában. Ugyan 2 hónapig nem kapsz ellátást, de ennyit megér, hogy később kapj csedet, gyedet.
A hónapokat persze most csak hasracsapás-szerűen írtam
Köszönöm szépen!
Pont a héten írtam alá hosszabbítást. Akkor azt hiszem megpróbálkozom azzal, hogy átkérem magam máshová, hogy legalább még 3 hónapig kihúzzam, amíg hosszabbítanak újra. Bár nem tudom mennyire egészséges egy gyári környezet egy kismaminak. Jelenleg 3 műszakban dolgozom, gondolom, ha kiderülne a terhesség akkor ugyan ott lennék ahol a part szakad, nem hosszabbítanának. :(
Köszönöm a segítséget! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!